Τρίτη 4 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ
Στέλνουμε το κατάλληλο μήνυμα στην ΕΕ της βαρβαρότητας!

Με αποφασιστικότητα και μαχητικό κλίμα για να φτάσει το ΚΚΕ ακόμη πιο ψηλά στις ευρωεκλογές της Κυριακής 9 Ιούνη, πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στη Ζάκυνθο.

Αυτό εκφράστηκε τόσο από τις ομιλίες που πραγματοποίησαν ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος, και η Κατερίνα Δεμέτη, υποψήφια ευρωβουλευτής του Κόμματος, όσο και τους χαιρετισμούς, καλέσματα στήριξης των Αιμίλιου Μπάστα, γιατρού στο νοσοκομείο του νησιού, και Μαρίνου Χέλμη, προέδρου της ΤΚ Αγίας Μαρίνας, που κάλεσαν να κάνουν βήμα στήριξης και με την ψήφο τους στο ΚΚΕ όλοι όσοι έχουν στηρίξει στο παρελθόν άλλα κόμματα, σήμερα προβληματίζονται, αγανακτούν, δεν βρίσκουν διέξοδο.

Στην πλατεία Αγίου Μάρκου βρέθηκε εργατικός, λαϊκός κόσμος κάθε ηλικίας, που έδωσε και τον τόνο με συνθήματα όπως «ΚΚΕ δυνατό, δύναμη για το λαό», ενώ παραβρέθηκε ο Διονύσης Αρβανιτάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Δύο «κόσμους» έχει το «τουριστικό θαύμα»

«Ο λαός πρέπει να κόψει τη φόρα της κυβέρνησης, να την κοντύνει και να αποδυναμώσει την ίδια στιγμή και τα σενάρια περί προοδευτικής διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αυτών δηλαδή που έφεραν ορμητικά ως καβαλάρη την κυβέρνηση Μητσοτάκη», σημείωσε εισαγωγικά ο Κώστας Παπαδάκης. Πρόσθεσε ότι «οι μύθοι τους κατέρρευσαν και σήμερα αποτελούν το πιο σύντομο ανέκδοτο, τώρα μάλιστα που η ακρίβεια λυσσομανά και η επίσημη μόνο φτώχεια των 95 εκατομμυρίων στην ΕΕ εξαπλώνεται, τώρα που δεν πεινούν μόνο οι άνεργοι αλλά κι αυτοί που δουλεύουν, ως αποτέλεσμα των καθηλωμένων μισθών, παρά τις ονομαστικές αυξήσεις - πενταροδεκάρες τη μέρα».

Παράλληλα, σημείωσε ότι το λεγόμενο «τουριστικό θαύμα» έχει δύο κόσμους: «Η "θαυματουργή" πολιτική για τα κέρδη των λίγων και ο ατελείωτος, εξουθενωτικός "εφιάλτης" για ψίχουλα για τους εργαζόμενους! Από τη μια για τους τουρ οπερέιτορ και τους ομίλους αύξηση 22,5% στα έσοδά τους, 15% αύξηση αφίξεων στο πρώτο δίμηνο φέτος, 7,5% πάνω οι διανυκτερεύσεις, επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές, Ταμείο Ανάκαμψης και όργιο κατασκευής νέων καταλυμάτων. Μάλιστα, για να μην αναγκαστούν να δώσουν υψηλότερους μισθούς, την έλλειψη του προσωπικού την καλύπτουν με σύγχρονο δουλεμπόριο πάμφθηνων εργαζομένων από τρίτες χώρες. Να γιατί κοροϊδεύουν οι εργοδότες.

Κι από την άλλη οι εργαζόμενοι, δουλειά ήλιο με ήλιο, χωρίς ΣΣΕ, χωρίς ρεπό και διαμονή σε "τρώγλες" και υπόγεια, το 75% χωρίς ΣΣΕ, τις μισές μέρες να δουλεύεις μόνο για εφορία κι ασφαλιστικές εισφορές, με τον μέσο μισθό να είναι 26% χαμηλότερος από αυτόν που υπήρχε το 2009, με τον μισθό πλέον να φτουράει για λιγότερο από μισό μήνα και το 72% να έχει μειώσει δαπάνες εξαιτίας των αυξήσεων τιμών στα τρόφιμα».

Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στο νησί, με την ανεξέλεγκτη τουριστική ανάπτυξη, την ώρα που δεν ικανοποιούνται σειρά από βασικές λαϊκές ανάγκες, από τη στέγαση, μέχρι τα σοβαρά προβλήματα με την υδροδότηση που προσθέτουν επιπλέον έξοδα στον λαό, τις προβληματικές υποδομές αποχέτευσης κ.ά. Χαρακτήρισε «γυμνό βασιλιά» το λεγόμενο «τουριστικό θαύμα» και αναδεικνύοντας τις ευθύνες ΕΕ, κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά. μέχρι και σήμερα, αλλά και περιφερειακών και τοπικών αρχών, υπογράμμισε:

«Το ΚΚΕ αντιμετωπίζει την τουριστική οικονομία ως αναπόσπαστο μέρος ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης, της σοσιαλιστικής οικονομίας», σημείωσε και αναφέρθηκε στην πρόταση του Κόμματος.

Επισήμανε πως ό,τι κέρδισαν οι εργαζόμενοι, ο λαός, ήταν μέσα από τους συνεχείς, οργανωμένους αγώνες τους με τους κομμουνιστές μπροστάρηδες σε αυτούς και στο νησί, μέσα από την πάλη τους με το Εργατικό Κέντρο, τα ταξικά συνδικάτα, φέρνοντας στο προσκήνιο την πάλη των ξενοδοχοϋπαλλήλων για υπογραφή τοπικής Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας, αλλά και το πρόσφατο παράδειγμα των ναυτεργατών στο πλοίο «Mare di Levande», που κόντρα στους εκβιασμούς και τον φόβο κινητοποιήθηκαν δυναμικά για τα δεδουλευμένα τους και τήρηση των ωραρίων εργασίας.

Να φτάσουμε το Κόμμα ακόμα πιο ψηλά!

Αναδεικνύοντας την ταύτιση των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέας Αριστεράς, Ελληνικής Λύσης κι άλλων αστικών κομμάτων με τις στρατηγικές επιλογές και κατευθύνσεις της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, εξήγησε ότι μόνο το ΚΚΕ μπορεί ουσιαστικά να κόψει τον «αέρα» και της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ και για την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών:

«Ακόμα όμως και με τις διαφορετικές απόψεις που μπορεί να έχει κάποιος με το ΚΚΕ, ξέρει ότι στο ΚΚΕ μπορεί να έχει εμπιστοσύνη, γιατί έγκαιρα κι από πολύ παλιά τον είχε με ευθύνη προετοιμάσει για τη θύελλα που έφερνε ο ευρωμονόδρομος της ΕΕ. Στην ΕΕ, το λένε και οι δημοσκοπήσεις τους, η πλειοψηφία του λαού δεν έχει καμία εμπιστοσύνη. Μόλις το 38% βλέπει θετικά πια την ΕΕ (...) Αυτός ο κόσμος έχει απαιτήσεις. Θέλει να ξέρει την αλήθεια. Μπορεί να έχει στήριγμά του το ΚΚΕ που εναντιώνεται στην ΕΕ και που η ψήφος αυτή εκφράζει γνήσια την οργή του λαού και την αγωνιστική κατεύθυνση που θα πιάσει τόπο την επόμενη μέρα», σημείωσε. Στη συνέχεια διευκρίνισε: «Το ΚΚΕ δεν έχει δεσμεύσεις από την ΕΕ, την αποκαλύπτει και πρωτοστατεί για να σπάσουμε τις αλυσίδες της ΕΕ παντού, υπέρ των λαϊκών συμφερόντων κι εκεί που παίρνονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις και εκεί που ανατρέπονται, στον δρόμο του αγώνα». Κάλεσε όλους να μιλήσουν «ακόμα και με τους πιο διστακτικούς, φίλους και συναδέλφους μας, συγγενείς και γείτονές μας, να πάνε να ψηφίσουν, να μην πέσουν στην παγίδα της αποχής, αλλά να εκφράσουν την αγανάκτησή τους, κάνοντας πράξη αυτό που σκέφτονται εδώ και καιρό. Τώρα ΚΚΕ γιατί αυτή η επιλογή θα πιάσει τόπο και θα γίνει δύναμη την επόμενη μέρα».

Για να δυναμώσει ο λαός!

Αναφερόμενη στις αγωνιστικές παραδόσεις του λαού του νησιού, με τη σειρά της, η Κατερίνα Δεμέτη κάλεσε να βγουν συμπεράσματα, να στηριχθεί αποφασιστικά το ΚΚΕ και μέσα από την πείρα που ο καθένας έχει.

«Η αποφασιστική ενίσχυσή του θα δώσει δύναμη στις διεκδικήσεις μας, καθώς το ΚΚΕ πρωτοστατεί με όλες τις δυνάμεις του: Για τις σωστές συνθήκες εργασίας, για αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, για εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα, και στο χωράφι και στο ράφι, με την κατάργηση των μεσαζόντων, για έργα υποδομής και πρόληψης των φυσικών καταστροφών, για αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών, για ανέγερση σχολείων, Κέντρων Υγείας, νοσοκομείων, δομών Αθλητισμού και Πολιτισμού στις πόλεις, αλλά και στην ύπαιθρο.

Ετσι, η αποφασιστική ενίσχυσή του θα δώσει δύναμη στις διεκδικήσεις μας, καθώς το ΚΚΕ πρωτοστατεί με όλες τις δυνάμεις του στην ανατροπή του ζοφερού κλίματος για τον απλό άνθρωπο», είπε και κατέληξε:

«Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που μ' ευθύνη προειδοποίησε για όλα τα μέτρα, τα οποία θα έρχονταν για εμάς χωρίς εμάς.

Στην ΕΕ της βαρβαρότητας στέλνουμε το κατάλληλο μήνυμα.

Πιο δυνατό ΚΚΕ, πιο μαζικοί αγώνες αντεπίθεσης. Ο Ανδρέας Κάλβος στην ωδή "Εις Σάμον" έγραψε:

Οσοι το χάλκεον χέρι

βαρύ του φόβου αισθάνονται,

ζυγόν δουλείας, ας έχωσι

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ