Τρίτη 4 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Συνεχείς δολοφονικές ισραηλινές επιθέσεις μετατρέπουν όλη τη Γάζα σε συντρίμμια

Γυναίκες και παιδιά περπατούν στα ερείπια του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπαλία

Copyright 2024 The Associated

Γυναίκες και παιδιά περπατούν στα ερείπια του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπαλία
Την προώθησή του σε συνοικίες της Ράφα μέσα από νέες δολοφονικές επιθέσεις συνεχίζει ο ισραηλινός κατοχικός στρατός, ενώ εξακολουθούν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, ανεβάζοντας διαρκώς τον αριθμό των θυμάτων.

Σε 241 μέρες ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 36.479 Παλαιστίνιοι και άλλοι 82.777 έχουν τραυματιστεί. 40 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 150 τραυματίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες.

Παράλληλα, σφίγγει η μέγγενη του αποκλεισμού του Παλαιστινιακού λαού από κάθε ουσιαστική πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια, με δραματικές συνέπειες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, εξαιτίας των ασταμάτητων επιθέσεων, του αποκλεισμού και των στερήσεων κάθε λογής βασικών τροφίμων και αγαθών, δίνουν μάχη να κρατηθούν στη ζωή απέναντι στον λιμό πάνω από 3.500 μικρά παιδιά.

Δραματική είναι η κατάσταση στα λιγοστά νοσοκομεία της Γάζας που (έστω) υπολειτουργούν, σε ασύλληπτα δύσκολες συνθήκες εξάντλησης των περισσότερων φαρμάκων και ιατρικών αναλώσιμων, με τους υγειονομικούς να δίνουν μάχη για τη διάσωση τραυματιών και ασθενών.

Ο προσφυγικός καταυλισμός Τζαμπαλία και το Μπέιτ Χανούν κηρύχθηκαν χτες «ζώνη καταστροφής», με τα ισραηλινά άρματα μάχης να κάνουν παράλληλα την εμφάνισή τους στη συνοικία Σατζάγια της Πόλης της Γάζας στον βορρά και στη Χαν Γιούνις στον νότο.

Αποκαλυπτικά στοιχεία για την ισοπέδωση της Γάζας

Νεότερα στοιχεία από τα δορυφορικά συστήματα του ΟΗΕ (United Nations Satellite Centre, UNOSAT) αποτυπώνουν την ισοπέδωση της Λωρίδας της Γάζας.

«Συνολικά 137.297 δομές, δηλαδή περίπου το 55% των δομών στη Γάζα, έχουν πληγεί», τόνισε το UNOSAT.

Από τις δορυφορικές εικόνες ταυτοποιήθηκαν 36.591 κτίρια που έχουν καταστραφεί πλήρως, 16.513 που έχουν υποστεί άσχημες ζημιές, 47.368 που έχουν υποστεί μέτριες ζημιές και 36.825 με πιθανές ζημιές.

Η ίδια υπηρεσία του ΟΗΕ τόνισε πως το Ντέιρ Αλ Μπάλαχ της κεντρικής Γάζας και η Πόλη της Γάζας στον βορρά είναι οι περιοχές που υπέστησαν τις χειρότερες καταστροφές από 1η Απρίλη μέχρι 3 Μάη.

Παρά τις πολύμηνες δολοφονικές επιθέσεις του κατοχικού στρατού και την ισοπέδωση όλης της Γάζας, αμερικανικά επιτελεία επιβεβαιώνουν ότι η παλαιστινιακή αντίσταση στον εισβολέα συνεχίζεται και δυναμώνει.

Το αμερικανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) κατέγραψε την κλιμάκωση των συγκρούσεων παλαιστινιακών δυνάμεων με τον ισραηλινό στρατό σε περιοχές της Γάζας που υποτίθεται ότι είχαν τεθεί υπό έλεγχο, όπως π.χ. ο καταυλισμός Τζαμπαλία. Επισημαίνεται μάλιστα ότι μόλις ο ισραηλινός στρατός αποχωρήσει από μία περιοχή που έχει ισοπεδώσει, Παλαιστίνιοι μαχητές καταφέρνουν να ανασυγκροτηθούν. Καταγράφονται επίσης επιθέσεις μαχητών του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης σε δυνάμεις του ισραηλινού στρατού κοντά στο μεθοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ.

«Ερευνα» για τον θάνατο δεκάδων Παλαιστινίων σε ισραηλινές φυλακές

Παράλληλα, εκπρόσωπος του ισραηλινού κατοχικού στρατού εμμέσως παραδέχτηκε τους θανάτους δεκάδων Παλαιστινίων σε φυλακές και κέντρα κράτησης, ανακοινώνοντας ότι θα διενεργηθούν έρευνες για τον θάνατο 48 Παλαιστινίων σε ισραηλινές φυλακές.

Ανακοίνωσε ακόμα πως θα διενεργηθούν και έρευνες σε βάρος Ισραηλινών στρατιωτών, καθώς υπάρχουν καταγγελίες για κακή συμπεριφορά και ποινικά κολάσιμες ενέργειες σε βάρος αμάχων στη Γάζα, όπως λεηλασία περιουσιών, κλοπή όπλων και άσκηση διαφόρων μορφών βίας.

Κατεχόμενη Δυτική Οχθη: Συλλήψεις, κατεδαφίσεις και αποκλεισμοί

Την ίδια ώρα, στη Δυτική Οχθη οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις συνεχίζουν να σφίγγουν τον κλοιό της βίας, των στερήσεων και του περιορισμού κινήσεων, παρέχοντας προστασία στις βιαιοπραγίες Εβραίων εποίκων που λεηλατούν τις περιουσίες Παλαιστινίων και εκφοβίζουν αμάχους.

Χτες οι κατοχικές δυνάμεις χωρίς καμία απολύτως δικαιολογία απέκλεισαν κεντρικές οδικές αρτηρίες προς και από την Ιεριχώ, κατεδάφισαν ένα ιδιωτικό θερμοκήπιο στο Σουέικα (βόρεια της πόλης Τουλκαρέμ), συνέλαβαν 20 Παλαιστίνιους από το βράδυ της Κυριακής μέχρι το πρωί της Δευτέρας και κατεδάφισαν το σπίτι μιας οικογένειας στο χωριό Τζαλμπούν (ανατολικά της Τζενίν), έχοντας κάνει το ίδιο 47 φορές μέσα στον περασμένο μήνα σε διάφορες περιοχές της Δυτικής Οχθης.

Επιπροσθέτως, Εβραίοι έποικοι λιθοβόλησαν ασθενοφόρο ενώ περνούσε από δρόμο κοντά στον παράνομο εποικισμό Γιτζχάρ (νότια της Ναμπλούς), προκαλώντας φθορές στο όχημα και απειλώντας τη ζωή του οδηγού και του τραυματιοφορέα που επέβαιναν σε αυτό.

Την Κυριακή, έποικοι έβαλαν φωτιά σε χωράφια Παλαιστινίων στο χωριό Ντούμα (νότια της Ναμπλούς), καταστρέφοντας ελαιόδεντρα και αγροτικές καλλιέργειες. Επίσης, το βράδυ του Σαββάτου έποικοι λιθοβόλησαν τα αυτοκίνητα Παλαιστινίων που περνούσαν βόρεια της Ραμάλα και νότια της πόλης Ναμπλούς.

Τέλος, χτες το βράδυ η ισραηλινή «συνοριακή αστυνομία» ανακοίνωσε ότι σκότωσε έναν «καταζητούμενο» Παλαιστίνιο στη Ναμπλούς, στον καταυλισμό Μπαλάτα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ