Τρίτη 4 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΣΥΡΙΑ - ΥΕΜΕΝΗ
Κλιμάκωση συγκρούσεων και επιθέσεων

Σημάδια κλιμάκωσης καταγράφονται τα τελευταία 24ωρα στις εχθροπραξίες ανάμεσα στον στρατό του Ισραήλ και στις δυνάμεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Χτες ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εξοντώθηκε ο Αλί Χουσεΐν Σάμπρα, στέλεχος της Χεζμπολάχ, και ότι χτυπήθηκαν υποδομές της οργάνωσης στο Κουτράνι του νότιου Λιβάνου.

Η λιβανέζικη σιιτική οργάνωση απάντησε για το ισραηλινό αυτό χτύπημα - όπως και για τον θάνατο μέλους της στο χωριό Ζραρίγια - με μαζική χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών εναντίον της έδρας της 91ης Μεραρχίας του ισραηλινού στρατού. Επιβεβαίωσε επίσης ότι την Κυριακή εκτόξευσε μη επανδρωμένα αεροσκάφη προς το Λιμάν στο βόρειο Ισραήλ.

Το Σάββατο ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε χωριά στον νότιο Λίβανο, τραυματίζοντας 16 παιδιά. Πηγή της Ισλαμικής Επιτροπής Υγείας, που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, δήλωσε ότι «16 παιδιά ηλικίας 4 έως 14 ετών μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο λόγω των τραυματισμών που υπέστησαν» κατά τη διάρκεια πλήγματος «από ισραηλινό πολεμικό αεροσκάφος».

Το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ANI) του Λιβάνου μετέδωσε ότι ισραηλινή επιδρομή προκάλεσε τον τραυματισμό 7 ανθρώπων στην πόλη Σιντικίν, στην περιοχή της Τύρου. Νωρίτερα η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι κατέρριψε «drone τύπου Hermes 900» και ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε πως ένας «πύραυλος εδάφους - αέρος» κατέρριψε ένα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του, το οποίο «επιχειρούσε στον εναέριο χώρο του Λιβάνου».

Επιπλέον, χτες το Ισραήλ εξαπέλυσε άλλη μια αεροπορική επιδρομή στη Συρία, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 17 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 15. Ιρανικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ανάμεσα στα θύματα είναι ένας σύμβουλος των «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης» (IRGC), που βρίσκονταν σε βοήθεια της συριακής κυβέρνησης.

Στο μέτωπο της Ερυθράς Θάλασσας, εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης (CENTCOM) του αμερικανικού στρατού ανακοίνωσε χτες ότι οι αμερικανικές δυνάμεις κατέρριψαν τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο εναέριο σύστημα (UAS) και 2 αντιπλοϊκούς βαλλιστικούς πυραύλους (ASBMs) που εξαπολύθηκαν από τους ένοπλους Χούθι της Υεμένης, σε δύο διακριτές επιχειρήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ