Τρίτη 4 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διεργασίες και πάζαρια γύρω από την «πρόταση τριών φάσεων» του Μπάιντεν για τη Γάζα

Μετά από 8 μήνες μακελειού στη Λωρίδα της Γάζας από το ισραηλινό κράτος - δολοφόνο, με τις πολύμορφες «πλάτες» και τη στρατιωτική στήριξη των ΗΠΑ, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής μία «πρόταση τριών φάσεων», με μπόλικη «δημιουργική ασάφεια», για μία εκεχειρία στη Γάζα, την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων παράλληλα με απελευθέρωση Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων, και την ανοικοδόμηση του κατεστραμμένου παλαιστινιακού θύλακα.

Η πρόταση Μπάιντεν, η οποία προφανώς εξυπηρετεί ευρύτερους σχεδιασμούς των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή - και όχι μόνο - σε αυτήν τη φάση, προκάλεσε πυρετό διαβουλεύσεων και διεργασιών στους κόλπους της κυβέρνησης του Ισραήλ.

Οπως ανακοινώθηκε, η πρόταση του Αμερικανού Προέδρου περιλαμβάνει τρεις φάσεις.

Η πρώτη φάση προτείνεται να έχει διάρκεια 6 εβδομάδων και περιλαμβάνει: «Πλήρη και ολοκληρωτική κατάπαυση του πυρός», την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων «από όλες τις κατοικημένες περιοχές της Γάζας», την απελευθέρωση αριθμού Ισραηλινών ομήρων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, ηλικιωμένων και τραυματιών με αντάλλαγμα την απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστινίων κρατουμένων. Επίσης, προτείνεται να επιστρέψουν στις εστίες τους Παλαιστίνιοι πολίτες σε όλες τις περιοχές της Γάζας και να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια.

Στη δεύτερη φάση προβλέπεται η απελευθέρωση όλων των ζωντανών ομήρων, ενώ η κατάπαυση του πυρός θα γίνει «οριστική παύση των εχθροπραξιών». Επιπλέον, προβλέπεται η πλήρης απόσυρση του ισραηλινού στρατού από το σύνολο της Λωρίδας της Γάζας.

Η τρίτη φάση του ισραηλινού σχεδίου θα περιλαμβάνει την επιστροφή των λειψάνων των Ισραηλινών ομήρων και την έναρξη ενός «μεγάλου σχεδίου ανοικοδόμησης» της Γάζας, που θα περιλαμβάνει αμερικανική και διεθνή βοήθεια με σκοπό το χτίσιμο κατοικιών, σχολείων και νοσοκομείων.

Νετανιάχου: Προσωρινή εκεχειρία αλλά όχι τερματισμός του πολέμου

Χτες το απόγευμα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου απευθυνόμενος σε συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων και Αμυνας της Κνέσετ χαρακτήρισε την πρόταση του Μπάιντεν «ελλιπή», τονίζοντας πως έχει «κενά» σε διάφορα σημεία της. Επανέλαβε πως η μεγαλύτερη προτεραιότητα του Ισραήλ στη Γάζα είναι η καταστροφή της Χαμάς και πως αυτή θα επιδιωχθεί μαζί με την ανάκτηση των ομήρων.

Φέρεται δε (σύμφωνα με πληροφορίες του ισραηλινού Καναλιού 12) να τόνισε πως και οι δύο στόχοι βρίσκονται σε ένα σχέδιο για σταδιακό τέλος στον πόλεμο, που εγκρίθηκε στο υψηλότερο επίπεδο της κυβέρνησης και πως υπάρχουν και άλλα σημεία στην πρόταση Μπάιντεν τα οποία σκοπίμως δεν δημοσιοποιήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής.

Το «Reuters» επικαλούμενο ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρει επίσης ότι ο Νετανιάχου δήλωσε ότι η πρώτη φάση του σχεδίου θα μπορούσε να αναληφθεί χωρίς την απαραίτητη συμφωνία για το τι θα ακολουθήσει. Σύμφωνα επίσης με το Channel 12, ο Νετανιάχου υποστηρίζει ότι το Ισραήλ μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο για 6 βδομάδες, αλλά δεν μπορεί να τον τερματίσει οριστικά.

Την Κυριακή, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού είχε ανακοινώσει πως «η ισραηλινή κυβέρνηση είναι ενωμένη στην επιθυμία να επιστρέψουν οι όμηροί μας το συντομότερο δυνατό και εργάζεται για την επίτευξη αυτού του στόχου», επισημαίνοντας ότι «ο πρωθυπουργός εξουσιοδότησε την διαπραγματευτική ομάδα να παρουσιάσει ένα περίγραμμα για την επίτευξη αυτού του στόχου. Εντούτοις, επέμεινε ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής όλων των ομήρων μας και της εξάλειψης των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Χαμάς».

Στο μεταξύ, κλιμακώνονται οι αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις στο Ισραήλ από οργανώσεις συγγενών των ομήρων και δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Το βράδυ του Σαββάτου, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Αμυνας στο Τελ Αβίβ απαιτώντας άμεση υιοθέτηση της πρότασης Μπάιντεν, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την απελευθέρωση των ομήρων.

Ενδοκυβερνητικές διεργασίες και αντιθέσεις στο Ισραήλ

Την ίδια ώρα, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γ. Γκάλαντ, δήλωσε την Κυριακή πως το Ισραήλ «εργάζεται για να βρει αντικαταστάτη» της διοίκησης της Χαμάς στη Γάζα και πως ο πόλεμος δεν θα τελειώσει παρά μόνο με την πλήρη διάλυση της οργάνωσης. «Προωθούμε μία εναλλακτική κυβέρνηση εντός του πλαισίου της οποίας θα απομονώσουμε περιοχές, θα απομακρύνουμε μέλη της Χαμάς και θα φέρουμε άλλες δυνάμεις που θα μπορέσουν να φτιάξουν μία άλλη, διαφορετική κυβέρνηση», είπε ο Γκάλαντ, χωρίς να προσδιορίσει ποιες μπορεί να είναι αυτές οι δυνάμεις.

Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο πολέμου την Κυριακή το βράδυ συζήτησε την πρόταση Μπάιντεν και την πιθανή εφαρμογή της, δεδομένης της πίεσης που δέχεται τόσο από τις ΗΠΑ και άλλους «συμμάχους», αλλά και από δυνάμεις στο εσωτερικό.

Πιέσεις αντιμετωπίζει ο Νετανιάχου και από τους υπουργούς Εσωτερικής Ασφάλειας Ιτ. Μπεν Γκβιρ και Οικονομικών, Μπ. Σμότριτς, που επανέλαβαν πως θα αποχωρήσουν εάν συναινέσει στον τερματισμό του πολέμου.

Σε αυτό το φόντο, ο επίσης ακροδεξιός υπουργός Κληρονομιάς του Ισραήλ Αμ. Ελιγιάχου δήλωσε πως αφενός αντιτίθεται στον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, αφετέρου επιθυμεί τον επανεποικισμό της.

Το περασμένο 48ωρο έγινε άλλη μία επικοινωνία ανάμεσα στον Αμερικανό ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν και τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας Γ. Γκάλαντ, αλλά και με τον υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου Μπένι Γκαντς, που έχει απειλήσει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση στις 8 Ιουνίου εάν ο Νετανιάχου δεν παρουσιάσει σχέδιο για την «επόμενη μέρα» στη Γάζα. Επίκεντρο της επικοινωνίας ήταν η πρόταση Μπάιντεν για εκεχειρία στη Γάζα. Ο Γκάλαντ επανέλαβε με αυτή την αφορμή στον Μπλίνκεν πως πρέπει να καταστραφεί η Χαμάς και πολιτικά και στρατιωτικά...

Στο μεταξύ, η Χαμάς από την πλευρά της ανακοίνωσε πως «βλέπει θετικά» την πρόταση που υπέβαλε ο Τζο Μπάιντεν, διευκρινίζοντας «την έκκλησή του για μόνιμη κατάπαυση του πυρός, την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας, την ανοικοδόμηση της Γάζας και την ανταλλαγή αιχμαλώτων». Ωστόσο, τόνισε πως εξακολουθεί να μην έχει (έως τη Δευτέρα) κάποιο επίσημο σχετικό έγγραφο.

Αναβάλλεται η αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους από τη Σλοβενία

Η Σλοβενία θα καθυστερήσει για περίπου έναν μήνα τη διαδικασία αναγνώρισης του Παλαιστινιακού Κράτους, μετά την πρόταση μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης του Ρ. Γκόλομπ.

Η εξέλιξη εμποδίζει την προγραμματισμένη για σήμερα ψηφοφορία στη βουλή της Σλοβενίας επί νομοσχεδίου για την αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους, όπως έκαναν μία βδομάδα πριν η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία. Εκπρόσωπος του σλοβένικου κοινοβουλίου ανακοίνωσε πως το Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS) του πρώην πρωθυπουργού Γ. Γιάνσα ζήτησε τη διεξαγωγή συμβουλευτικού δημοψηφίσματος πάνω στο διάταγμα αναγνώρισης της Παλαιστίνης, καθυστερώντας έτσι την αναγνώριση για τουλάχιστον έναν μήνα.

Το κοινοβούλιο θα πρέπει τώρα να αποφανθεί επί της πρότασης αυτής στην επόμενη συνεδρίασή του, στις 17 Ιουνίου και, αν απορριφθεί, κάτι που είναι πολύ πιθανό βάσει συσχετισμού, θα μπορέσει να συνεχίσει τη διαδικασία αναγνώρισης από τις 8 Ιουλίου και μετά.

Παλαιστινιακή Αρχή κατά δηλώσεων του Χαμενεΐ

Το ίδιο διάστημα καταγράφεται ένταση στις σχέσεις της Παλαιστινιακής Αρχής με το Ιράν.

Χτες εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου Προέδρου Μ. Αμπάς δήλωσε πως ο παλαιστινιακός λαός δεν χρειάζεται πολέμους που δεν εξυπηρετούν τον στόχο του για ελευθερία και ανεξαρτησία, απαντώντας σε σχετικά σχόλια του Ιρανού ανώτατου ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Ο Χαμενεΐ είχε δηλώσει πως η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ έγινε ακριβώς τη στιγμή που τη χρειαζόταν η περιοχή και πως υπήρξε ένα σχέδιο «από τις ΗΠΑ, άτομα σιωνιστές, τους υποστηρικτές τους και μερικές από τις χώρες της περιοχής να αλλάξουν την εξίσωση στην περιοχή».

Η παλαιστινιακή προεδρία απάντησε λέγοντας πως οι δηλώσεις αυτές αποσκοπούν σαφώς στη θυσία παλαιστινιακού αίματος και πως δεν θα οδηγήσουν στην ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ