Τρίτη 4 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
ΛΑΡΙΣΑ
Με αισιοδοξία στην κάλπη για να σηκώσουμε πιο ψηλά το ΚΚΕ!

Ισχυρό μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας έστειλε η μεγάλη συγκέντρωση με ομιλητή τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Χαιρέτισε ο Ανέστης Τσουκαράκης, συνταγματάρχης εν αποστρατεία και υποψήφιος ευρωβουλευτής.

Να μη χαθεί καμία ψήφος ζήτησε ο Γ. Μαρίνος, επισημαίνοντας ότι «σήμερα, περισσότεροι λαϊκοί άνθρωποι εμπιστεύονται τους κομμουνιστές, προσδοκούν από την πάλη τους, κι εμείς, αυτές τις λίγες μέρες που μένουν, με το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο στο χέρι καλούμαστε να κάνουμε τη νύχτα μέρα. Να μιλήσουμε και με τους πιο διστακτικούς, φίλους και συναδέλφους μας, συγγενείς και γείτονές μας, να πάνε να ψηφίσουν, να μην πέσουν στην παγίδα της αποχής, αλλά να εκφράσουν την αγανάκτησή τους, κάνοντας πράξη αυτό που σκέφτονται εδώ και καιρό. Τώρα ΚΚΕ γιατί αυτή η επιλογή θα πιάσει τόπο και θα γίνει δύναμη την επόμενη μέρα».

Ανέφερε ότι «πρέπει να δοθεί ένα ηχηρό χαστούκι στη ΝΔ, που έχει πάρει ψηλά τον αμανέ της, προσθέτει νέα σκληρά μέτρα στο αντιλαϊκό της οπλοστάσιο», και συμπλήρωσε: «Να μη σκορπίσει η ψήφος στις χρεοκοπημένες λύσεις της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς, που είναι νεροκουβαλητές της κυβέρνησης και καλλιεργούν αυταπάτες ότι μπορεί να κερδίζει το μεγάλο κεφάλαιο και ταυτόχρονα να ευημερούν οι εργαζόμενοι. Να μην πεταχθεί η ψήφος στην Κωνσταντοπούλου και τον Βελόπουλο που κι αυτοί δεν έχουν καμία σχέση με τη λαϊκή πάλη».


Σημείωσε ότι «όλοι τους έχουν προκαλέσει μεγάλη ζημιά στον λαό μας. Είναι εκπρόσωποι των οικονομικών ομίλων, υποστηριχτές της καπιταλιστικής ανάπτυξης που έχει κριτήριο τα κέρδη και τα συμφέροντα των λίγων, υμνητές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».

Νομιμοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής ή καταδίκη της;

Ο Γιώργος Μαρίνος τόνισε ότι οι μεγάλες προκλήσεις και τα προβλήματα που ζει ο λαός «θέτουν το δίλημμα: Τι θα κάνει ο καθένας και η καθεμιά με την ψήφο του;

Θα νομιμοποιήσει την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων συστημικών κομμάτων; Θα τους επιτρέψει να χρησιμοποιήσουν την ψήφο του ως πράσινο φως για νέες επιθέσεις και σκληρά μέτρα που φέρνουν τον λαό σε απόγνωση;

`Η θα πάρουν την απόφαση και θα τιμωρήσουν την ΕΕ, την κυβέρνηση της ΝΔ και τα δεκανίκια της, δίνοντας μεγάλη δύναμη στο ΚΚΕ, την πραγματική και μοναδική εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση, συνεπή και δοκιμασμένο αντίπαλο της ΕΕ, του μεγάλου κεφαλαίου και των κομμάτων του;

Αυτό χρειάζεται ο λαός την επόμενη μέρα, αυτή είναι η επιλογή που υπηρετεί τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, της αγροτιάς, των επαγγελματιών, της νεολαίας και των γυναικών των λαϊκών οικογενειών, με αυτήν την επιλογή θα ενισχυθεί το ρεύμα της αμφισβήτησης στην κυρίαρχη πολιτική, θα οργανωθεί η λαϊκή αντεπίθεση.

Πολύ δυνατό ΚΚΕ παντού! Κι εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις, όπως το Ευρωκοινοβούλιο, κι εκεί που ανατρέπονται, στους δρόμους του αγώνα, με φωτεινά παραδείγματα, όπως ο ηρωικός αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, της COSCO, στις κατασκευές, στους κλάδους και χώρους δουλειάς που οι εργαζόμενοι αναχαίτισαν επιθέσεις, διεκδίκησαν, έχουν κατακτήσεις, οι αγώνες των αγροτών που συγκλόνισαν φέτος τη χώρα με τα πολυήμερα μπλόκα και το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, στην Αθήνα».

Κριτήριο ψήφου οι ευθύνες για τις πλημμύρες

Αναφερόμενος στις καταστροφικές πλημμύρες τόνισε ότι «καθοριστικό κριτήριο για τη στάση του λαού της Λάρισας στις ευρωεκλογές είναι οι ευθύνες της ΕΕ, της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων, των περιφερειακών και δημοτικών διοικήσεων για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία. Αυτοί, ως υποστηριχτές της στρατηγικής της ΕΕ που θεωρεί κόστος τις ανάγκες του λαού και όφελος τα κέρδη των καπιταλιστών, ευθύνονται γιατί δεν προχώρησαν ποτέ στην υλοποίηση των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων, άφησαν ανοχύρωτο τον νομό Λάρισας, ολόκληρες συνοικίες, όπως ο Αγιος Θωμάς, οι εργατικές κατοικίες της Γιάννουλης, η Νέα Σμύρνη, χωριά των δήμων Κιλελέρ, Αγιάς, Φαρσάλων που πνίγηκαν τον περασμένο Σεπτέμβρη στη λάσπη με νεκρούς και ανυπολόγιστες καταστροφές».

Σημείωσε ότι «ακόμα και σήμερα, 8 μήνες μετά τις πλημμύρες, η κατάσταση είναι οδυνηρή, η αποκατάσταση των ζημιών σέρνεται με ρυθμούς χελώνας, ακόμα υπάρχουν πληγέντες που το κράτος και η κυβέρνηση δεν έλυσαν το πρόβλημα της στέγης, οι αποζημιώσεις είναι ανεπαρκέστατες, οι αγρότες υποφέρουν, δεν μπορούν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους. Παραμένει η μεγάλη πληγή της έλλειψης των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων και υποδομών. Η κυβέρνηση προσπαθεί να καλλιεργήσει ψεύτικες προσδοκίες με το λεγόμενο στρατηγικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, που έχει πλασάρει η ολλανδική εταιρεία και είναι φτιαγμένο με τα ίδια υλικά που οδήγησαν στην καταστροφή, δεν προστατεύει τις λαϊκές περιουσίες, τη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή, τη ζωή του λαού».

Το ΚΚΕ ήταν στην πρώτη γραμμή των μπλόκων

Αναφερόμενος στον αγώνα επιβίωσης των αγροτών ο Γ. Μαρίνος τόνισε: «Οι αγρότες του κάμπου, οι κτηνοτρόφοι έγραψαν και πάλι ιστορία στα μπλόκα του αγώνα, στρίμωξαν την κυβέρνηση αχρηστεύοντας τη συκοφαντική επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον τους. Αντιπαρατέθηκαν με την Κοινή Αγροτική Πολιτική και διεκδίκησαν τα αιτήματά τους, με πρωτοπόρα δύναμη τις Ομοσπονδίες της Θεσσαλίας και τους αγροτικούς συλλόγους, την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Σ' αυτόν τον μεγάλο αγώνα συναντήθηκαν οι αγρότες με την εργατική τάξη και βρήκαν μαχητική στήριξη στη δράση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και των σωματείων της δύναμής του, των επαγγελματιών της πόλης, εκφράστηκε η αλληλεγγύη των αγωνιζόμενων φοιτητών και πρόβαλε μπροστά μας η δύναμη της κοινωνικής συμμαχίας που είναι ελπίδα για τον λαό μας».

Σημείωσε ότι «το ΚΚΕ ήταν στην πρώτη γραμμή της πάλης, τίμησε την ψήφο που του έδωσε ο λαός στις βουλευτικές εκλογές και συνέβαλε αποφασιστικά στην οργάνωση των αγώνων τους».

Ανέφερε ότι λόγω της ΚΑΠ της ΕΕ «χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά ξεκληρίστηκαν, παραγωγικές εκτάσεις εγκαταλείφθηκαν, αχρηστεύτηκαν υποδομές ενώ επιδεινώθηκε η δυνατότητα κάλυψης των αναγκών του λαού μας για ποιοτικά και ασφαλή τρόφιμα». Υπενθύμισε ότι την πρόσφατη αναθεώρηση της ΚΑΠ ψήφισαν οι ευρωβουλευτές από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση.

Δεν ξεχνάμε το έγκλημα στα Τέμπη

Συγκίνηση προκάλεσε η ιδιαίτερη αναφορά του Γιώργου Μαρίνου στο έγκλημα των Τεμπών που βίωσε πολύ έντονα ο λαός της Λάρισας. Τόνισε ότι «θέλουμε από εδώ, από τη Λάρισα, που έγινε το επίκεντρο της ανείπωτης τραγωδίας με την εκατόμβη των νεανικών θυμάτων στα Τέμπη, από την πόλη που ο λαός και η νεολαία της τίμησαν τα θύματα με τον πιο συγκλονιστικό τρόπο, "βουλιάζοντας" δρόμους και πλατείες, να στείλουμε ξανά το μήνυμα ότι αυτός ο λαός, αυτή η νεολαία δεν ξεχνά το έγκλημα στα Τέμπη». Υπογράμμισε πως «μετά το σύνθημα "ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, το έγκλημα αυτό έχει ιστορία", που φώναξαν χιλιάδες εργαζόμενοι και νέοι, σήμερα όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που αντιλαμβάνονται ότι υπεύθυνη γι' αυτήν την τραγωδία είναι η πολιτική που αντιμετωπίζει κρίσιμους τομείς για τη ζωή των ανθρώπων, όπως είναι και οι μεταφορές, οι συγκοινωνίες, ως πεδίο κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο, τους επιχειρηματικούς ομίλους. Κάθε, μα κάθε φορά, αποδεικνύεται ότι το κέρδος και οι κοινωνικές ανάγκες δεν συμβιβάζονται.

Η τραγωδία στα Τέμπη έχει αιτία και ενόχους! Είναι η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων για την ''απελευθέρωση'' των μεταφορών, για σιδηροδρομικές μεταφορές - εμπόρευμα, για λογαριασμό των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων. Σε αυτήν την αντιλαϊκή κατεύθυνση, που καθορίζουν η πολιτική "απελευθέρωσης" της ΕΕ και η στρατηγική του κεφαλαίου, συμφωνούν σήμερα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά, ΜέΡΑ25, όλα τα κόμματα του συστήματος. Γι' αυτό λέμε: Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες αυταπάτες!».

Αν. Τσουκαράκης: «Να γίνουμε μέρος της έκπληξης»

Στην εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους αναφέρθηκε εκτενώς ο Ανέστης Τσουκαράκης.

«Μισό εκατομμύριο ευρώ που ρουφάτε από όλους και όλες μας, με τους φόρους που τσακίζουν, δίνετε για τη φρεγάτα "Υδρα", που τη στείλατε στο στόμα του λύκου, στην Ερυθρά Θάλασσα για να υπερασπιστεί το εφοπλιστικό κεφάλαιο και τους ομίλους μεταφορών εμπορευμάτων», τόνισε, αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες» που το στρατηγείο βρίσκεται στην 1η Στρατιά στη Λάρισα.

Κατήγγειλε την κυβέρνηση της ΝΔ που, με τη σύμφωνη γνώμη και των άλλων κομμάτων, παρέχει στήριξη στην κυβέρνηση Νετανιάχου και το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ που έχει σφαγιάσει πάνω από 36.000 Παλαιστίνιους.

Υπογράμμισε ότι η χώρα μας πρέπει να απεμπλακεί από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο έδαφος της Ουκρανίας, στηλιτεύοντας τη στάση της κυβέρνησης που στέλνει συνεχώς πυρομαχικά στην κυβέρνηση Ζελένσκι. Σημείωσε ότι όλη η χώρα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο ορμητήριο και τόνισε τις ευθύνες ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ που υποστηρίζουν τα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ. Οπως είπε, στις εκλογές πρέπει να πάρουν το μάθημά τους με ψήφο στο ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ