Τρίτη 14 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κάνει το μαύρο άσπρο για ακρίβεια και φοροληστεία

RIZOSPASTIS

Με μαθηματικές αλχημείες που προκαλούν τη νοημοσύνη του λαού, ο οποίος βιώνει τον εφιάλτη της ακρίβειας, συνεχίζει η κυβέρνηση να προσπαθεί να στήσει μια εικονική πραγματικότητα.

Το μαύρο άσπρο επιχείρησε να κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του το Σάββατο στον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha», σε ό,τι αφορά την ακρίβεια και τη φοροληστεία που τσακίζουν το λαϊκό εισόδημα.

Συγκεκριμένα, την ώρα που δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο προς αντιμετώπισή της, επέμεινε ότι η ακρίβεια «δεν είναι πρόβλημα μόνο στην Ελλάδα, είναι πρόβλημα στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ» και ότι «δεν είμαστε πρωταθλητές στην ακρίβεια», παραπέμποντας σε «αναλυτικά στοιχεία» που όπως είπε θα παρουσιάσει σε συζήτηση που θα γίνει την Παρασκευή 24/5 στη Βουλή.

Στο ενδιάμεσο απαρίθμησε ξανά μέτρα - «ασπιρίνες», όπως οι τάχα «σταθερές και μόνιμες αυξήσεις στο διαθέσιμο εισόδημα», που στο μεταξύ έχουν εξαϋλωθεί από την άνοδο στις τιμές στο ράφι ενώ ταυτόχρονα με τις αλχημείες τους «εξαφανίστηκαν» τριετίες. Παρέπεμψε επίσης στην κυβερνητική «πολιτική μείωσης φόρων», που ωστόσο αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους, αφού όλα τα επίσημα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι τα πλατιά λαϊκά στρώματα πληρώνουν πλέον ακόμα περισσότερους φόρους, με πρόσχημα την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Με θράσος διαφήμισε «εργαλεία» όπως ο «e-Καταναλωτής», το οποίο δήθεν «δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να μπορούν να φτιάξουν το φτηνότερο "καλάθι" και να συγκρίνουν τιμές μεταξύ των σούπερ μάρκετ», κάνοντας τον καταναλωτή ...ραλίστα που θα τρέχει από γειτονιά σε γειτονιά για να προλάβει ό,τι βρει φτηνό, ενώ για άλλη μια φορά επιχείρησε να πείσει ότι «πλησιάζουμε στο τέλος αυτού του κύκλου του έντονου πληθωρισμού», ένα παραμύθι που παπαγαλίζει εδώ και σχεδόν ενάμιση χρόνο.

Σε απόδειξη, εξάλλου, της κοινωνικής ευαισθησίας της κυβέρνησης αναφέρθηκε και στη «συμπληρωματική επιδοματική πολιτική», «η οποία δίνει πρωτίστως έμφαση σε εκείνα τα νοικοκυριά που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη», επιδόματα διαχείρισης της φτώχειας που στο μεταξύ τα έχει πάρει από την άλλη τσέπη του λαού.

Αρνήθηκε δε ξανά κάθε πρόταση για μείωση ή και μηδενισμό του ΦΠΑ στα βασικά είδη κατανάλωσης, με μόνιμη επωδό το δημοσιονομικό κόστος και τη «δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας», επιβεβαιώνοντας ξανά τα μνημόνια διαρκείας. Κι αυτό την ώρα που οι εφοπλιστές πληρώνουν φόρο ...εθελοντικά, ενώ οι τράπεζες δεν πληρώνουν καθόλου εδώ και πάνω από 10 χρόνια. Και ενώ το 95% των φορολογικών εσόδων το πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά, και μόλις το 5% οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης τόνισε ότι «είμαστε σε ένα καινούργιο ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο από το οποίο δεσμευόμαστε, πιο αυστηρό από ό,τι είχαμε τα τελευταία χρόνια, με πολύ συγκεκριμένους στόχους, με σκληρά όρια δαπανών». Και, με έγνοια του ξανά τους ομίλους, πρόσθεσε πως «αν έχουμε περισσότερες (σ.σ. δημοσιονομικές) δυνατότητες, μία είναι η προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης: Είναι η μείωση των εργοδοτικών εισφορών»...

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρωθυπουργό, λοιπόν, ο υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών Κώστας Σκρέκας σε συνέντευξή του χτες υποστήριξε ότι «ο πληθωρισμός από 8,3% τον Ιανουάριο έχει πέσει κατά 40%, στο 5% τον Μάρτιο. Το ΙΕΛΚΑ δημοσίευσε μια έρευνα μελετώντας τον πληθωρισμό στο σύνολο των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ και ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός τον Απρίλιο μέσα στα σούπερ μάρκετ ήταν 0,28%. Πιστεύουμε ότι αυτό θα φανεί το επόμενο διάστημα και στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ». Η αλήθεια βέβαια είναι ότι - όπως ομολόγησε και ο ίδιος ο υπουργός - το 0,28% πληθωρισμός όχι μόνο δεν σημαίνει μείωση τιμών αλλά αντίθετα σημαίνει σταθεροποίηση των τιμών στα ύψη και ένταση των προβλημάτων των νοικοκυριών, που βλέπουν να παγιώνεται πλέον η ακρίβεια.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα πρόστιμα - κοροϊδία που επιβάλλει η κυβέρνηση σε κάποιες εταιρείες, λες και αυτό μειώνει τις τιμές των προϊόντων. Το αντίθετο συμβαίνει, αφού οι όμιλοι τα βγάζουν από αλλού, αυξάνοντας τις τιμές σε άλλα προϊόντα τους. Αποκορύφωμα της κοροϊδίας ήταν αυτό που είπε ο Σκρέκας ότι «η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού δεν σημαίνει και μείωση τιμών, αλλά σημαίνει μείωση του ρυθμού αύξησης τιμών. Εχουμε φτάσει σχεδόν σε μηδενικό πληθωρισμό, σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, και αυτό δείχνει ότι τα μέτρα αποδίδουν και συνεχίζουμε». Αυτό που θεωρεί η κυβέρνηση ότι αποδίδει είναι να δαπανούν τα νοικοκυριά το 80% του εισοδήματός τους σε φαγητό και νοίκι και στις 15 του μήνα να τελειώνει ο πενιχρός μισθός...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ