Τρίτη 14 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Διεργασίες από τη ρωσική προέλαση στην περιφέρεια του Χαρκόβου

Ανησυχίες και σενάρια για το Κίεβο, ενώ το ευρωατλαντικό στρατόπεδο ωθείται να διαπραγματευτεί, αναφέρει ο «δυτικός» Τύπος

Russian Defense Ministry Press

Στην περιφέρεια του Χαρκόβου προελαύνουν τις τελευταίες μέρες οι ρωσικές δυνάμεις που πραγματοποιούν μεγάλης κλίμακας χερσαία επίθεση στη βορειοανατολική Ουκρανία.

Οι εξελίξεις στο πεδίο θεωρούνται σοβαρές και δυσοίωνες για την ουκρανική πλευρά και ενδέχεται να πυροδοτήσουν εξελίξεις σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, στις αρχές του Κιέβου και στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο.

Από την Παρασκευή το βράδυ, όταν ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, έκανε λόγο για έναρξη αιφνιδιαστικής, χερσαίας διασυνοριακής επιχείρησης των ρωσικών στρατευμάτων στη βορειοανατολική Ουκρανία και «έντονες μάχες σε ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου», το ρωσικό υπουργείο Αμυνας έχει ανακοινώσει την κατάληψη τουλάχιστον 9 χωριών στην επαρχία του Χαρκόβου. Ο ρωσικός στρατός ανέφερε ότι σκότωσε και συνέλαβε μεγάλο αριθμό Ουκρανών στρατιωτών και κατέστρεψε εξοπλισμό. Χτες, τα ρωσικά στρατεύματα φερόταν να είναι σε οικισμούς σε απόσταση 20 - 40 χλμ, από την πόλη Χάρκοβο.

Οι Ουκρανοί συνεχίζουν να εκκενώνουν τις παραμεθόριες περιοχές του βορειανατολικού τμήματος της χώρας, υπό την πίεση των ρωσικών στρατευμάτων που έχουν ανοίξει ουσιαστικά ένα νέο μέτωπο και προχωρούν αργά. Μέχρι χτες περίπου 6.000 άνθρωποι είχαν απομακρυνθεί από παραμεθόριες περιοχές στην επαρχία του Χαρκόβου, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης. «Ολες οι ζώνες των βόρειων συνόρων δέχονται εχθρικά πυρά σχεδόν 24 ώρες το 24ωρο», με τον ρωσικό στρατό να εντείνει τα χτυπήματα με πυραύλους, έναντι των drones. Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι κάλεσε τους Δυτικούς «συμμάχους» να επιταχύνουν τις παραδόσεις όπλων.

Αν η «Δύση» θέλει να επιλύσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία στο πεδίο της μάχης, «ας γίνει έτσι», υπογράμμισε χτες ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, στέλνοντας σαφές μήνυμα και προειδοποίηση στις δυνάμεις ΝΑΤΟ - ΕΕ. Μάλιστα, θέλοντας να τονίσει πως η κατάσταση για την Ουκρανία και το ευρωατλαντικό στρατόπεδο επιδεινώνεται, υπενθύμισε ότι «στις διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη (σ.σ. Μάρτης 2022), πράγματι ήμασταν ένα βήμα πριν από την υπογραφή ενός αρχικού εγγράφου» για τον τερματισμό της σύγκρουσης «με όρους που οι χορηγοί των Ουκρανών (σ.σ. ΝΑΤΟ και ΕΕ) παραδέχονται τώρα ότι ήταν πολύ επωφελείς για την Ουκρανία»...

Η σύγκρουση θα εισέλθει σε κρίσιμη φάση τους επόμενους δύο μήνες, εκτίμησε την Παρασκευή ο διοικητής του στρατού ξηράς της Ουκρανίας, στρατηγός Ολ. Παβλιούκ, σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Economist», αναφέροντας ότι «η Ρωσία γνωρίζει πως αν λάβουμε αρκετά όπλα σε έναν ή δύο μήνες, η κατάσταση θα στραφεί εις βάρος της».

Οι παραδόσεις όπλων και πυρομαχικών από το πακέτο των 61 δισ. δολαρίων των ΗΠΑ ξεκίνησαν πριν από μερικές βδομάδες, ωστόσο ο ουκρανικός στρατός αντιμετωπίζει έλλειψη τόσο σε εξοπλισμούς, όσο και σε προσωπικό.

Ο Παβλιούκ τόνισε ότι το Κίεβο έχει ανάγκη περισσότερη αντιαεροπορική άμυνα και εκτίμησε ότι αυτή θα ενισχυθεί από την επικείμενη παράδοση μαχητικών αεροσκαφών F-16 μεταξύ Ιούνη και Ιούλη.

Μεγαλώνουν ανησυχίες για το Κίεβο και σενάρια για τη Λβιβ

Στο μεταξύ, μεγαλώνει η ανησυχία και φουντώνει η συζήτηση για το ίδιο το Κίεβο, με τον επικεφαλής του ουκρανικού στρατού να προειδοποιεί ότι θα υπάρξει νέο ενδιαφέρον για την ουκρανική πρωτεύουσα, από όπου οι ρωσικές δυνάμεις υποχώρησαν λίγο μετά την εισβολή τους στη χώρα.

«Η υπεράσπιση του Κιέβου παραμένει μία από τις βασικές μας ανησυχίες, ανεξαρτήτως του πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στα ανατολικά», είπε ο στρατηγός, τονίζοντας «τον ρόλο - κλειδί που θα παίξει η άμυνα της πρωτεύουσας στο μέλλον».

Την έντονη ανησυχία του για την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή του Χαρκόβου εξέφρασε ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Ντ. Κάμερον, κάνοντας λόγο για «μια εξαιρετικά επικίνδυνη στιγμή», όπως μετέδωσε το «Sky News».

Μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στο Χάρκοβο ο ουκρανικός στρατός θα προετοιμαστεί για άμυνα στο Κίεβο, γράφει ο «Economist» και θα δημιουργηθούν 10 νέες ταξιαρχίες, μερικές από τις οποίες θα πρέπει να υπερασπιστούν το Κίεβο σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης.

Η Ρωσία δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να κινηθεί προς το Κίεβο ή να δημιουργηθεί εκεί μια «αποστρατικοποιημένη ζώνη», στο πλαίσιο μιας μελλοντικής συμφωνίας για τον γεωπολιτικό συσχετισμό δυνάμεων, με το σκεπτικό ότι το βεληνεκές των ΝΑΤΟικών όπλων δεν θα πρέπει να φτάνει σε ρωσικό έδαφος.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου «Ρόιτερς» παρατηρείται ξέφρενη μετακίνηση των υπολειμμάτων της οικονομίας προς το δυτικό τμήμα της χώρας, με φόντο τα σενάρια για μετακίνηση της ουκρανικής πρωτεύουσας στη Λβιβ. Το τελευταίο διάστημα, τουλάχιστον 19.000 εταιρείες μετακόμισαν εκεί από τις ανατολικές, νότιες και κεντρικές περιοχές της Ουκρανίας και οι «δυτικές» επενδύσεις συγκεντρώνονται αποκλειστικά στη Λβιβ, που τη διεκδικεί η Πολωνία, και στην Υπερκαρπαθία, που την διεκδικεί η Ουγγαρία.

Δημοσιεύματα για «συνθηκολόγηση»

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες στη «Δύση» δηλώνουν ότι η Ουάσιγκτον πρέπει το γρηγορότερο δυνατόν να αρχίσει να προετοιμάζει το έδαφος για σύναψη «ειρηνευτικής» συμφωνίας για την Ουκρανία, η οποία θα απαιτήσει «δύσκολες αποφάσεις». Αμερικανικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι «οι ρωσικές δυνάμεις έχουν μεγάλο πλεονέκτημα και οι θέσεις των Ουκρανών επιδεινώνονται ραγδαία».

Η προέλαση των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Χάρκοβο μπορεί να αναγκάσει την ουκρανική ηγεσία να συμφωνήσει σε εκεχειρία με τη Ρωσία, ανέφεραν χτες οι «New York Times».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων στο Χάρκοβο μπορεί να αποθαρρύνει εντελώς τους Ουκρανούς και τους «συμμάχους» τους και να δημιουργηθεί «η εντύπωση ότι μετά από δύο χρόνια και εκατοντάδες χιλιάδες θύματα και δισεκατομμύρια δολάρια, λίγα έχουν αλλάξει».

Κάτι που, με τη σειρά του, θα εντείνει την πίεση στην ουκρανική ηγεσία να διαπραγματευτεί μια εκεχειρία με τη Ρωσία, ανέφερε το δημοσίευμα.

Πολύνεκρη ουκρανική επίθεση στο Μπέλγκοροντ

Ταυτόχρονα, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις τους στο εσωτερικό της Ρωσίας και σε κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη.

Στη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τη μερική κατάρρευση ενός πολυώροφου κτιριακού συγκροτήματος διαμερισμάτων μετά το πλήγμα που δέχθηκε από ουκρανικό πύραυλο την Κυριακή, ενώ άλλοι 20 τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, η Ουκρανία πραγματοποίησε επίθεση στο Μπέλγκοροντ εκτοξεύοντας ομοβροντία 12 πυραύλων Tochka-U, Vampire, Olkha και ρουκετών.

Ουκρανικό drone προκάλεσε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή πυρκαγιά σε διυλιστήριο στην περιοχή του Βόλγογκραντ (Στάλινγκραντ) στη νότια Ρωσία, ιδιοκτησίας του ρωσικού κολοσσού «Lukoil». Η ίδια εγκατάσταση είχε γίνει στόχος ουκρανικής επίθεσης με drones στις αρχές Φλεβάρη.

Το Σάββατο από ουκρανικές επιθέσεις σκοτώθηκαν 5 άνθρωποι στις ρωσικές περιφέρειες Μπέλγκοροντ και Κουρσκ, καθώς και στην πόλη Ντονέτσκ που ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Αλλαγές στη ρωσική κυβέρνηση

Τη δομή της νέας κυβέρνησης, μετά την επανεκλογή του στην προεδρία, επιβεβαίωσε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, δίνοντας έμφαση στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Σημαντικότερη αλλαγή θεωρείται ο διορισμός του Αντρ. Μπελούσοφ στη θέση του υπουργού Αμυνας, αντικαθιστώντας τον επί 12 χρόνια υπουργό Σ. Σόιγκου. Ο Σόιγκου με τη σειρά του διορίστηκε γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, στη θέση του Ν. Πατρούσεφ.

Ο Μπελούσοφ, ένας από τους αναπληρωτές πρωθυπουργούς, κατείχε κατά καιρούς τις θέσεις του συμβούλου του Πούτιν σε οικονομικά θέματα, του υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης κ.ά. Σύμφωνα με «Δυτικούς» αναλυτές, η επιλογή Μπελούσοφ είναι σημάδι ότι ο Ρώσος ηγέτης δίνει έμφαση στην «πολεμική οικονομία» για να κερδίσει το πάνω χέρι «σε μια αναμενόμενη μακρά σύγκρουση».

Προτεραιότητά του, σε μια εποχή που η Ρωσία σχεδιάζει να αυξήσει τον «αμυντικό» προϋπολογισμό για να αντιπροσωπεύει περίπου το 30% των συνολικών κρατικών δαπανών, αναμένεται να είναι η ενίσχυση της εγχώριας «αμυντικής» βιομηχανίας και να συντονίσει με ακρίβεια τις προμήθειες.

Ο διορισμός Μπελούσοφ δείχνει ότι το Κρεμλίνο προετοιμάζει τη Ρωσία για έναν πολυετή πόλεμο με το ευρωατλαντικό στρατόπεδο στην Ουκρανία, όπου «η ισορροπία στις προμήθειες και την παραγωγή όπλων μπορεί να καθορίσει ποιος θα βγει νικητής», επισημαίνεται.

Πρωθυπουργός παραμένει ο Μ. Μισούστιν, ο οποίος θα έχει δέκα αναπληρωτές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ