Τρίτη 14 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΥΕΜΕΝΗ
Ενταση ισραηλινών επιδρομών και αντίποινα

Καθώς συνεχίζονται οι ισραηλινές επιδρομές στον Λίβανο, άμεση είναι η απάντηση των μαχητών της Χεζμπολάχ. Η λιβανέζικη οργάνωση ανακοίνωσε ότι χτύπησε στρατιωτικές θέσεις στο βόρειο Ισραήλ, στοχεύοντας με τη χρήση τηλεκατευθυνόμενου πυραύλου «ένα άρμα μάχης Merkava το οποίο έβγαινε από το στρατόπεδο του Γιφτάχ». Σημείωσε ακόμα ότι αφού το χτύπησαν κατά μέτωπο τραυμάτισαν τεσσάρες Ισραηλινούς στρατιώτες.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε τον τραυματισμό τεσσάρων στρατιωτών και ανακοίνωσε ότι «ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος προερχόμενο από τον Λίβανο» συνετρίβη στην περιφέρεια Ζαρίτ στο βόρειο Ισραήλ, κοντά στα σύνορα, χωρίς να αναφερθεί σε θύματα.

Σε επτά μήνες διασυνοριακής βίας έχουν χάσει τη ζωή τους 410 άνθρωποι στον Λίβανο, στην πλειονότητά τους μαχητές της Χεζμπολάχ, αλλά και 79 άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP.

Στην ισραηλινή πλευρά 14 στρατιώτες και 9 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με επίσημο απολογισμό, ενώ η βία αυτή έχει οδηγήσει στον εκτοπισμό δεκάδων χιλιάδων αμάχων στις δύο πλευρές των συνόρων.

Κατάρριψη drone των Χούθι από τις ΗΠΑ

Την Κυριακή αμερικανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι κατέστρεψαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν εναντίον τους από περιοχές που ελέγχουν οι Χούθι στην Υεμένη.

Σε ανακοίνωση της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού αρμόδιας για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM) αναφέρεται ότι «γύρω στις 8.45 μ.μ. της 10ης Μάη οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούθι εκτόξευσαν μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAS) προς τον Κόλπο του Αντεν από περιοχές τις οποίες ελέγχουν στην Υεμένη». «Συμμαχικό αεροσκάφος αναχαίτισε επιτυχώς το UAS που εκτόξευσαν οι Χούθι», υπογραμμίζεται.

Από τον περασμένο Νοέμβρη οι Χούθι εξαπολύουν συχνά επιθέσεις με πυραύλους και drones εναντίον εμπορικών πλοίων συμφερόντων του Ισραήλ και των συμμάχων του στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Αντεν, ζητώντας τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα. Ταυτόχρονα απαντούν σε πλήγματα εναντίον θέσεών τους στη Υεμένη από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, τα οποία γίνονται όλο και πιο συχνά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ