Τρίτη 14 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΒΑΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Με μηνύματα για «νέα πραγματικότητα» η συγκέντρωση στην Αθήνα

Από την Αθήνα ξεκίνησε την Κυριακή ο Αλβανός πρωθυπουργός, Εντι Ράμα, το αποκαλούμενο «ανοιξιάτικο ταξίδι στη διασπορά», μπροστά στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες θα γίνουν τον ...Ιούνη του 2025, σε μια παρέμβαση με φόντο την επιδείνωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων και τα σχέδια ΗΠΑ - ΕΕ στα Δ. Βαλκάνια.

Από το βήμα της συγκέντρωσης - που έγινε στο κλειστό ολυμπιακό γήπεδο του Γαλατσίου - ο Ράμα είπε ότι η χώρα του θέλει να προχωρήσει σε μια «νέα πραγματικότητα αδελφοσύνης, ευρωπαϊκής τάξης και ειρήνης με την Ελλάδα». Μίλησε δε για «νέα πραγματικότητα» που - ειδικά στις σχέσεις των δύο χωρών - «έθεσε ακριβώς μπροστά στα μάτια μας τη σοφή πρόσκληση να δούμε το παρελθόν μέσα από το μέλλον και όχι πια το αντίθετο». Με φόντο δε αντιδράσεις για τη χρονική στιγμή της επίσκεψης (επειδή συνέπεσε με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη σύλληψη Μπελέρη), ο Ράμα απευθύνθηκε και προσωπικά «στον φίλο μου (...) πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη» με στίχους Αλβανού ποιητή που κάλεσε να «ζήσουμε με όλους τους γείτονες με τάξη και ειρήνη (...) Πολλά ευχαριστώ από εμένα και τους Αλβανούς της Ελλάδας».

Την εμφάνιση Ράμα στην Αθήνα σχολίασε και ο - καταδικασμένος δήμαρχος Χειμάρρας και υποψήφιος της ΝΔ - Φρ. Μπελέρης, που είπε ότι «θέλει να προκαλέσει την Ελλάδα, να κάνει επίδειξη δύναμης στο εσωτερικό της Αλβανίας και να κάμψει το ηθικό των Ελλήνων της περιοχής. Δεν θα τα καταφέρει».

ΚΚΕ: Ανταγωνίζονται για το ποιος θα πρωτοστατήσει στους επικίνδυνους σχεδιασμούς ΝΑΤΟ - ΕΕ στα Βαλκάνια

Σε σχόλιό του για την επίσκεψη Ράμα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Η ημερομηνία που επέλεξε για την επίσκεψή του στην Ελλάδα ο κύριος Ράμα είναι οπωσδήποτε προκλητική, ωστόσο ακόμη πιο προκλητικό - για τον ελληνικό και τον αλβανικό λαό - είναι ότι οι κυβερνήσεις των δυο χωρών ανταγωνίζονται για το ποιος θα πρωτοστατήσει στους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα Βαλκάνια, σε μια περίοδο που οι εξελίξεις μετατρέπουν την περιοχή σε πυριτιδαποθήκη.

Αυτό είναι το πιο κρίσιμο ζήτημα που επιχειρείται να κρυφτεί πίσω από τις εθνικιστικές εξάρσεις, τους προεκλογικούς ανταγωνισμούς των άλλων κομμάτων και την προσπάθεια εργαλειοποίησης από τις δυο κυβερνήσεις τόσο της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας όσο και των Αλβανών εργαζομένων που ζουν στη χώρα μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ