Τρίτη 14 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Αλλεπάλληλες επαφές για τους «όρους» και το «σχέδιο» της σφαγής στη Γάζα

Αλλεπάλληλες επαφές για τους «όρους» και το «σχέδιο» των εντεινόμενων δολοφονικών επιθέσεων του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, όπως και για την «επόμενη μέρα» στην περιοχή, πραγματοποιούν οι κυβερνήσεις ΗΠΑ και Ισραήλ, με την Ουάσιγκτον να συνεχίζει την πολύμορφη στήριξή της στο κράτος - δολοφόνο.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, μιλώντας το βράδυ της Κυριακής στο αμερικανικό δίκτυο ΝBC είπε ότι το σχέδιο που εξετάζει επί του παρόντος το Ισραήλ αναφορικά με τη χερσαία επίθεση Ράφα «κινδυνεύει να προκαλέσει τεράστια καταστροφή στον άμαχο πληθυσμό χωρίς να επιλυθεί το πρόβλημα» - την ίδια ώρα που η κυβέρνηση Μπάιντεν εμφανίζεται να υποστηρίζει δήθεν «στοχευμένες» επιθέσεις στη νότια πόλη της Γάζας.

«Θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν χιλιάδες ένοπλα μέλη της Χαμάς» ακόμα και με μια επέμβαση στη Ράφα, συνέχισε ο Μπλίνκεν, επισημαίνοντας ότι ήδη δυνάμεις της παλαιστινιακής οργάνωσης ανασυντάσσονται στη βόρεια Γάζα, αλλά και στη νότια πόλη Χαν Γιούνις.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες επαφές που είχε στο Ισραήλ, ανέφερε ότι «μιλήσαμε μαζί τους για να βρούμε έναν πολύ καλύτερο τρόπο ώστε να επιτύχουμε ένα βιώσιμο αποτέλεσμα».

Ερωτηθείς δε αν συμφωνεί με τον πρόσφατο ισχυρισμό του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου ότι από τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στη Γάζα σκοτώθηκαν «14.000 τρομοκράτες και 16.000 πολίτες», ο Μπλίνκεν παραδέχτηκε ότι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα περισσότεροι άμαχοι από ό,τι μαχητές της Χαμάς.

Και έσπευσε να καλύψει τις ισραηλινές θηριωδίες, λέγοντας πως αυτό είναι «μία εκτίμηση» και πως απαιτούνται ακόμα «περισσότερες έρευνες από την κυβέρνηση Μπάιντεν» για να καταλήξει «σε οριστικά συμπεράσματα»...

Το Σάββατο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δημοσιοποίησε έκθεση που αναφέρθηκε τάχα «επικριτικά» στη συμπεριφορά του Ισραήλ στον πόλεμο στη Γάζα, αλλά δεν ξεχώρισε κάποια συγκεκριμένη «παραβίαση» του «διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» που θα μπορούσε να δικαιολογήσει μια καθολική απαγόρευση στην αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ...

Κατά τα λοιπά, στην έκθεσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνει ότι έχει λάβει αναφορές από αρκετές αξιόπιστες πηγές (υπηρεσίες του ΟΗΕ και ΜΚΟ) για πιθανές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις.

Πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ: «Δεν έχει αλλάξει κάτι στη σχέση μας»...

Σε αυτό το σκηνικό, επιβεβαιώθηκε χτες το βράδυ η είδηση ότι επανέρχεται στο Ισραήλ για επίσκεψη ο διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM), στρατηγός Μ. Κουρίλα.

Χτες ο Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ, Τζακ Λιου, ξεκαθάρισε ότι η καθυστέρηση ορισμένων χιλιάδων βομβών και πυρομαχικών στο κράτος - δολοφόνο αφορά μόλις «το 1% της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας». Εξήγησε δε ότι «παρά τις εντάσεις, δεν υπάρχουν θεμελιώδεις αλλαγές στις διμερείς σχέσεις».

Μιλώντας στο ισραηλινό «Κανάλι 12», ο Αμερικανός πρέσβης πρόσθεσε ότι «είναι λάθος να σκεφτόμαστε πως έχει αλλάξει κάτι ουσιαστικό στην σχέση αυτή».

Τόνισε επίσης ότι οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται, «από τη δική τους εμπειρία σε δύσκολους πολέμους, πως η εξάλειψη κάποιου είναι κάτι διαφορετικό από το να μη συνιστά πλέον απειλή (...) Η πρόκληση πλέον είναι να περιορίσουμε τη Χαμάς στο σημείο όπου δεν θα αποτελεί πλέον απειλή».

Νωρίτερα ο Αμερικανός Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής από τη Νότια Καρολίνα, Λ. Γκρέιαμ, προσκάλεσε το Ισραήλ να κάνει ό,τι χρειάζεται στη Γάζα για να κερδίσει «τον υπαρξιακό πόλεμο με τη Χαμάς, όπως οι ΗΠΑ δικαιολόγησαν τη ρίψη ατομικών βομβών σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι» στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου!

Διαβουλεύσεις στο Κατάρ

Δεδομένου ότι το παζάρι στο Κάιρο για μια συμφωνία εκεχειρίας και ανταλλαγή κρατουμένων έχει ατονήσει, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επανέλαβε προχτές τον ισχυρισμό ότι η προσωρινή κατάπαυση πυρός μπορεί να ξεκινήσει αμέσως μόλις η Χαμάς αφήσει ελεύθερους τους ομήρους.

Αυτό προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Χαμάς, που καταδίκασε τη δήλωση Μπάιντεν, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «οπισθοδρόμηση σε σχέση με τα αποτελέσματα του τελευταίου γύρου διαπραγματεύσεων». Παράλληλα η Χαμάς υπογράμμισε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου «εκβίασε τον εκτροχιασμό» των συνομιλιών, με την επίθεση στη Ράφα.

Την Κυριακή μετέβη στο Κατάρ ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών Ιμπραχίμ Καλίν, συναντώντας τον πολιτικό αρχηγό της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια. Η συνάντηση έγινε στην Ντόχα και, σύμφωνα με πληροφορίες από τουρκικές πηγές ασφαλείας, ο Καλίν συζήτησε με τον Χανίγια τις τελευταίες πρωτοβουλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Την Κυριακή η Αίγυπτος και τη Δευτέρα τα Νησιά Μαλδίβες (στον Ινδικό Ωκεανό) ανακοίνωσαν ότι υποστηρίζουν την προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά του Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση εξήγησε ότι επέλεξε αυτήν την κίνηση «υπό το φως της επιδείνωσης του εύρους των ισραηλινών επιθέσεων εναντίον Παλαιστινίων αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας» και ανέδειξε «τη συστηματική στοχοποίηση αμάχων και καταστροφής υποδομών», που «εξωθεί τους Παλαιστίνιους σε εκτοπισμό και ξεριζωμό».

Τέλος, προχτές ανακοινώθηκε ότι αποφασίστηκε η χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ύψους άνω των 2 δισ. δολαρίων, στο πλαίσιο συνδιάσκεψης διεθνών δωρητών που διοργάνωσε στο Κουβέιτ ο «Διεθνής Ισλαμικός Φιλανθρωπικός Οργανισμός» (IICO).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ