Τρίτη 14 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Διαπραγματεύεται «δεσμεύσεις ασφαλείας» για την Ουκρανία

Συμφωνία για «δεσμεύσεις ασφαλείας» προς την Ουκρανία διαπραγματεύεται η ΕΕ, επιδιώκοντας να αναβαθμίσει τον γεωπολιτικό της ρόλο στην Ανατολική Ευρώπη προς όφελος των ευρωπαϊκών ομίλων, διεκδικώντας το «πάνω χέρι» σε επενδύσεις για την ανοικοδόμηση και τον μετασχηματισμό του ουκρανικού στρατού κατά τα «δυτικά» πρότυπα. Ο «λογαριασμός» του γεωπολιτικού ανταγωνισμού - που οξύνεται - έρχεται στους λαούς, ενώ μεγαλώνει και ο κίνδυνος επέκτασης του πολέμου.

Οπως αποκαλύπτει το προσχέδιο της συμφωνίας που διαπραγματεύεται η ΕΕ με το Κίεβο, με δεδομένο ότι η ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία θα είναι μακρά, οι Βρυξέλλες δεσμεύονται για την «Ασφάλεια» της Ουκρανίας και την «Αμυνα» κατά της Ρωσίας στον βαθμό που εξυπηρετούνται τα συνολικά σχέδια της ιμπεριαλιστικής Ενωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της κυριακάτικης «Die Welt», οι πρέσβεις των 27 κρατών - μελών συμφώνησαν πρόσφατα σε ένα εμπιστευτικό 11σέλιδο κείμενο, το οποίο συζητείται αυτήν τη στιγμή μεταξύ της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης και της κυβέρνησης του Κίεβου, με στόχο η συμφωνία για πολιτική, στρατιωτική και οικονομική στήριξη να υπογραφεί μέχρι αρχές Ιούλη.

Το έγγραφο υπογραμμίζει τον «κρίσιμο ρόλο» που παίζουν η ΕΕ και τα κράτη - μέλη στην «άμεση και μακροπρόθεσμη ασφάλεια και ανθεκτικότητα της Ουκρανίας», με πολύμορφη στήριξη.

Χωρίς να δεσμεύεται για κάτι συγκεκριμένο και προσπαθώντας και να συμβιβάσει αντιθέσεις στο εσωτερικό της, η ΕΕ διαβεβαιώνει την Ουκρανία για «άμεσες διαβουλεύσεις» σε περίπτωση μελλοντικών επιθέσεων. Το προσχέδιο αναφέρει: «Σε περίπτωση μελλοντικής επίθεσης, η ΕΕ και η Ουκρανία προτίθενται να αρχίσουν διαβουλεύσεις εντός 24 ωρών για τις ανάγκες της Ουκρανίας, ασκώντας το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Η διατύπωση αυτή αποκλείει την άμεση συμμετοχή στρατιωτών της ΕΕ μαζί με Ουκρανούς στρατιώτες σε πολεμικές επιχειρήσεις κατά της Ρωσίας, παρατηρεί η «Die Welt», ωστόσο οι Βρυξέλλες υπόσχονται στην Ουκρανία να συνεχίσουν τις προμήθειες επιθετικών και αμυντικών όπλων, διαρκή εκπαίδευση στρατιωτών, βοήθεια για τη μεταρρύθμιση του τομέα της ασφάλειας, υποστήριξη στην αποναρκοθέτηση της χώρας και συνεργασία έναντι υβριδικών απειλών και κυβερνοεπιθέσεων.

«Το ταμείο στήριξης για την Ουκρανία θα έχει προϋπολογισμό 5 δισ. ευρώ το 2024. Περαιτέρω συγκρίσιμες ετήσιες αυξήσεις ενδέχεται να προβλεφθούν έως το 2027», αναφέρει ακόμα το προσχέδιο, υπενθυμίζοντας την πρόσφατη συμφωνία για το Ταμείο για την Ουκρανία.

Ταυτόχρονα η ΕΕ δεσμεύεται να παράσχει στο Κίεβο υποστήριξη για την ανοικοδόμηση, δίνοντας δηλαδή κίνητρα πολλών δισ. ευρώ για ευρωπαϊκές επενδύσεις.

Αυτές οι «δεσμεύσεις» της ΕΕ δεν θα είναι νομικά πιο δεσμευτικές από τις διμερείς συμφωνίες για τις εγγυήσεις ασφαλείας που έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής Γερμανία, Δανία, Γαλλία, Ιταλία, Φινλανδία, Ολλανδία και Λετονία (καθώς και η Βρετανία).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε εξέλιξη παζάρια για τα εδάφη, το ΝΑΤΟ και τις «εγγυήσεις ασφαλείας» (2024-10-09 00:00:00.0)
Διαπραγματεύσεις Ρεπουμπλικάνων για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία (2024-04-13 00:00:00.0)
Η Μόσχα «προειδοποιεί» ανοιχτά το ΝΑΤΟ με επέκταση του πολέμου στην Ευρώπη (2023-06-20 00:00:00.0)
Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο για επίθεση στο Κρεμλίνο και «απόπειρα δολοφονίας» του Πούτιν (2023-05-04 00:00:00.0)
Δεσμεύσεις για περισσότερα όπλα και παζάρια για συμβιβασμό με «ανταλλάγματα» (2022-06-17 00:00:00.0)
Επεκτείνεται η στρατιωτική συνεργασία με τη Βρετανία (2021-11-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ