Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σε εξέλιξη παζάρια για τα εδάφη, το ΝΑΤΟ και τις «εγγυήσεις ασφαλείας»

Νέες «διαρροές» ενόψει της συνάντησης στο Ραμστάιν

Copyright 2024 The Associated

Νέες «διαρροές» και δημοσιεύματα πως η «Δύση» σχεδιάζει να υποσχεθεί ή και να επισπεύσει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, με αντάλλαγμα να αποδεχτεί το Κίεβο να παραχωρήσει στη Ρωσία εδάφη που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός, έρχονται στη δημοσιότητα ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ευρωατλαντικού στρατοπέδου στην αμερικανική βάση Ραμστάιν στη Γερμανία το ερχόμενο Σάββατο.

Ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, επρόκειτο να υποδεχτεί στο Βερολίνο τους ηγέτες των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν, και της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, για συνομιλίες που θα επικεντρωθούν στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία. Χτες ωστόσο ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Μπάιντεν ανέβαλε το ταξίδι του στη Γερμανία, εξαιτίας του επερχόμενου τυφώνα «Μίλτον» και των «επιπτώσεων του τυφώνα "Ελίν"».

Οι ηγέτες που θα συναντηθούν στο Βερολίνο θα μεταβούν στη συνέχεια στην αμερικανική βάση Ραμστάιν στη Ρηνανία - Παλατινάτο, όπου θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη σύνοδος των χωρών της «Ομάδας Επαφής» για την Ουκρανία, με αντικείμενο τη στρατιωτική υποστήριξη των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και την παρουσίαση του λεγόμενου «σχεδίου νίκης» από τον Ουκρανό Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι.

Ενόψει της συνόδου, ο Ζελένσκι κάλεσε τους συμμάχους του να παραδώσουν «επειγόντως» νέα όπλα, προμήθειες για το μέτωπο και οπλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς, ενώ επανέλαβε ότι στόχος του Κιέβου είναι να ενισχυθεί η ουκρανική παραγωγή όπλων ώστε η χώρα να καταστεί ο κορυφαίος κατασκευαστής όπλων στον κόσμο. Εξάλλου η ουκρανική πλευρά ζητά να της επιτραπούν τα χτυπήματα με «δυτικούς» πυραύλους βαθιά μέσα στη Ρωσία.

«Καλούμε τους εταίρους μας να καθορίσουν πώς οραματίζονται το τέλος αυτού του πολέμου, τη θέση της Ουκρανίας στην παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφαλείας και τα βήματα που πρέπει να γίνουν από κοινού», δήλωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος.

Η Γερμανία θεωρεί σημαντικό να μελετήσει όλες τις επιλογές «για διευθέτηση της σύγκρουσης» πριν από τη συνάντηση στο Ραμστάιν, ωστόσο «δεν μπορεί να γίνει λόγος για επιβεβλημένη ειρήνη» ή διευθέτηση χωρίς τη συμμετοχή του Κιέβου, είπε σε δημοσιογράφους κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενη τηλεφωνική επικοινωνία του Ο. Σολτς με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, απάντησε ότι «δεν είναι ταμπού για αυτόν (σ.σ. Σολτς). Το κύριο είναι να τερματιστεί ο πόλεμος», ενώ πρόσθεσε ότι «δεν αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και θα ήθελα να το επαναβεβαιώσω».

FT: Διαπραγματεύσεις για ΝΑΤΟ, «εγγυήσεις ασφαλείας» και κατακτημένα εδάφη

Στο μεταξύ, συνεχίζονται τα δημοσιεύματα για ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Χτες οι «Financial Times» έγραψαν πως οι αρχές του Κιέβου διεξάγουν κλειστές διαπραγματεύσεις για την παράδοση μέρους του εδάφους στη Ρωσία με αντάλλαγμα την ένταξη στο ΝΑΤΟ ή άλλες «εγγυήσεις ασφαλείας».

Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, στην Ουκρανία φοβούνται ότι δεν θα έχουν αρκετά στρατεύματα, όπλα και «δυτική» υποστήριξη για να φτάσουν στα σύνορα του 1991, που περιλαμβάνουν και την Κριμαία - στην πραγματικότητα ο ρωσικός στρατός συνεχίζει την προώθησή του στην ανατολική Ουκρανία - και «διεξάγονται συζητήσεις για εναλλακτικές επιλογές για την επίλυση της σύγκρουσης».

«Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη κεκλεισμένων των θυρών για μια συμφωνία, βάσει της οποίας η Ρωσία θα διατηρήσει τον αποτελεσματικό έλεγχο στο περίπου 25% της Ουκρανίας που κατέχει, αν και δεν θα αναγνωρίζεται ως κυρίαρχο τμήμα της Ρωσίας, και η υπόλοιπη χώρα θα επιτρέπεται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ή να δοθούν παρόμοιες εγγυήσεις ασφαλείας», αναφέρουν οι FT.

Η Ρωσία απάντησε λέγοντας ότι «ο επικεφαλής του καθεστώτος του Κιέβου θα πρέπει να λάβει υπόψη τη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα με τέσσερις νέες ρωσικές οντότητες».

Το άρθρο αναφέρει ότι «η διάθεση αλλάζει» στην «Ουάσιγκτον και σε ορισμένες δυτικές πρωτεύουσες», καθώς και «στους διαδρόμους» της κυβέρνησης του Κιέβου. «Οι προοπτικές του Κιέβου "θολώνουν" από την υποχώρηση των ουκρανικών στρατευμάτων στο Ντονμπάς, τη χειμερινή περίοδο, τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και την κρίση στη Μέση Ανατολή», ανέφεραν οι FT.

Παρόμοιες προοπτικές είχαν σκιαγραφηθεί νωρίτερα από τον απερχόμενο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, στην πρώτη του συνέντευξη σε ΜΜΕ μετά την αποχώρησή του. Οπως είπε στους δημοσιογράφους, προκειμένου «να λάβει εγγυήσεις ειρήνης και ασφάλειας από τη Ρωσία, η Ουκρανία θα πρέπει να παραδεχτεί ότι απώλεσε την κυριαρχία της στις περιοχές που προσαρτήθηκαν στη Ρωσία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «μόνο έτσι θα καθίστατο δυνατή η διαπραγμάτευση αμοιβαία ευνοϊκών όρων ειρήνης και για τις δύο πλευρές και θα τερματίζονταν οριστικά οι εχθροπραξίες».

«Η Δύση θα πρέπει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε η Ουκρανία να καθίσει με τους Ρώσους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να πάρει κάτι που θα είναι αποδεκτό. Κάτι που θα της εξασφαλίζει πως θα μπορεί να επιβιώσει ως ανεξάρτητο έθνος», είπε ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος θα αναλάβει πρόεδρος της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια (MSC), μετά τη διοργάνωση τον Φλεβάρη του 2025.

Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές των FT, «η Μόσχα δείχνει ελάχιστο ενδιαφέρον για έναν διάλογο που θα οδηγούσε σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Προκειμένου να ενισχυθεί το χέρι της Ουκρανίας για πιθανές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, οι ΗΠΑ και η ΕΕ πρέπει να εντείνουν τη στρατιωτική και διπλωματική τους υποστήριξη στο Κίεβο».

Οι ρωσικές τοποθετήσεις

«Η προοπτική της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι ένα καθαρά γεωπολιτικό έργο που επιβάλλεται από τις ΗΠΑ στους συμμάχους τους», δήλωσε από την πλευρά της Ρωσίας ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Αλ. Γκρουσκό, ενώ «πολλοί Ευρωπαίοι εξέφρασαν φόβους ότι η ευρωατλαντική ολοκλήρωση της Ουκρανίας θα καταστρέψει τα απομεινάρια της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας».

Ο Γκρουσκό δήλωσε ακόμα ότι το ΝΑΤΟ οδεύει προς αύξηση του ρόλου των πυρηνικών όπλων στη στρατηγική του, με φόντο και τις αλλαγές στο ρωσικό πυρηνικό δόγμα που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν.

Πάντως, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφια των Δημοκρατικών για την Προεδρία, Κάμαλα Χάρις, δεν έδωσε σαφή απάντηση στο ερώτημα εάν θα υποστηρίξει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ εάν κερδίσει τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. «Ολα αυτά είναι ζητήματα που θα αντιμετωπίσουμε εάν και όταν φτάσουμε σε αυτό το σημείο», είπε σε συνέντευξή της στο CBS. «Αυτήν τη στιγμή, υποστηρίζουμε την ικανότητα της Ουκρανίας να αμυνθεί», πρόσθεσε.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν «επικίνδυνες συνέπειες» εάν συνεχίσουν την αυξανόμενη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία και επανέλαβε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να παραχωρήσει εδάφη για να λήξει ο πόλεμος.

Σε προχτεσινή συνέντευξη στο «Newsweek», ο Λαβρόφ έκανε λόγο για ένα «βιώσιμο σχέδιο» για τερματισμό του πολέμου και την «αναδιαμόρφωση της αρχιτεκτονικής ασφάλειας» της Ευρώπης, ενώ κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, «έσπειρε για πρώτη φορά τους σπόρους του πολέμου πριν από μια δεκαετία και συνεχίζει έως σήμερα να τροφοδοτεί τις φλόγες».

«Η Ρωσία είναι ανοιχτή σε μια πολιτικο-διπλωματική ρύθμιση που θα διευθετεί τις βαθύτερες αιτίες της κρίσης», ανέφερε. Αυτό «θα πρέπει να στοχεύει στον τερματισμό της σύγκρουσης, παρά στην επίτευξη εκεχειρίας».

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, είχε απορρίψει προχτές με δηλώσεις του - ως μη έχουσες «ρεαλιστική βάση» - πολυάριθμες αναφορές των ΜΜΕ για ένα πιθανό «γερμανικό σενάριο», το οποίο θα συνεπαγόταν τη διαίρεση της Ουκρανίας σε δύο μέρη, εκ των οποίων το ένα θα μπορούσε να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και να ελέγχεται από τη «Δύση».

Γαλλικά Mirage και Ευρωπαίοι εκπαιδευτές στην Ουκρανία

Η Ουγγαρία δεν θα υποστηρίξει το σχέδιο της ΕΕ να στείλει εκπαιδευτές και συμβούλους στην Ουκρανία για να εκπαιδεύσουν τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας, δήλωσε ο Ούγγρος ΥΠΕΞ, Π. Σιγιάρτο.

Σημειώνει ότι η εκπαιδευτική αποστολή της ΕΕ στο έδαφος των χωρών - μελών, η οποία ξεκίνησε τον Νοέμβρη του 2022, θα λήξει σύντομα.

Η ΕΕ συζητά επί του παρόντος μια πρόταση όχι μόνο για την παράταση αυτής της αποστολής κατά δύο χρόνια, αλλά και για την επέκτασή της, η οποία περιλαμβάνει την αποστολή εκπαιδευτών και στρατιωτικών συμβούλων στο έδαφος της Ουκρανίας.

«Θεωρούμε ότι αυτό είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο βήμα από την άποψη της στρατιωτικής κλιμάκωσης. Είπαμε στον επίτροπο Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες ότι με αυτήν τη μορφή δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε την πρόταση, τους ζητήσαμε να την αναθεωρήσουν», εξηγεί ο Σιγιάρτο.

Στο μεταξύ, από το πρώτο εξάμηνο του 2025 η Γαλλία θα στείλει στο Κίεβο μαχητικά Mirage 2000, ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Αμυνας, Σ. Λεκορνί, προσθέτοντας ότι θα είναι εξοπλισμένα με νέο εξοπλισμό, ιδίως πυραύλους αέρος - εδάφους. «Το βασικό είναι η εκπαίδευση πιλότων και μηχανικών, η οποία συνεχίζεται στη Νανσί», υπογράμμισε ο Λεκορνί.

Η Γαλλία αναμένεται να προμηθεύσει στην Ουκρανία περίπου 6 μαχητικά.

Νέα προώθηση του ρωσικού στρατού στο Ντονμπάς

Στο Ντονμπάς συνεχίζεται η αργή αλλά σταθερή προέλαση του ρωσικού στρατού, ο οποίος χτες ανακοίνωσε την κατάληψη δύο ακόμα χωριών, πλησιάζοντας σιγά σιγά στη στρατηγικής σημασίας πόλη Ποκρόβσκ στο Ντονέτσκ.

Είχε προηγηθεί η κατάληψη της σημαντικής πόλης Βούχλενταρ, ενώ τη Δευτέρα οι ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στα περίχωρα της πόλης Τορέτσκ, στη γραμμή του μετώπου.

Η Ρωσία, η οποία ελέγχει τώρα περίπου το 1/5 του ουκρανικού εδάφους, προωθούσε από τον Αύγουστο τις δυνάμεις της προς το Τορέτσκ, καταλαμβάνοντας το ένα χωριό μετά το άλλο με πεζικό και εντατική χρήση τηλεκατευθυνόμενων βομβών.

Καθώς η Ουκρανία χάνει όλο και περισσότερα εδάφη, ο Ζελένσκι διέταξε τους κορυφαίους αξιωματικούς του «να κάνουν ό,τι μπορεί να γίνει» για να ελαχιστοποιήσουν την προώθηση της Μόσχας κατά μήκος της γραμμής του μετώπου.

Η πτώση του Τορέτσκ, που βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου, θα επιτρέψει στη Μόσχα να αποκλείσει σημαντικές οδούς επιμελητειακής υποστήριξης που συνδέουν τα μετόπισθεν των ουκρανικών δυνάμεων με τη ζώνη των μαχών.

Παράλληλα ρωσικός πύραυλος έπληξε τη Δευτέρα πλοίο με σημαία Παλάου στο λιμάνι της Οδησσού, με αποτέλεσμα ένας Ουκρανός να χάσει τη ζωή του και 5 μέλη πληρώματος να τραυματιστούν, στη δεύτερη τέτοια επίθεση μέσα σε δύο μέρες, σύμφωνα με αξιωματούχους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ