Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διεργασίες ενόψει της συνάντησης στη Ν. Υόρκη

Μεθαύριο η Σύνοδος των Μed9 στην Πάφο

Συνάντηση με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων και τους πρώην Προέδρους της χώρας (στο λεγόμενο «Εθνικό Συμβούλιο») είχε προχτές ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ενόψει της άτυπης συνάντησης που θα έχει στις 15/10, στη Νέα Υόρκη, με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, μετά από σχετική πρόσκληση του γγ του ΟΗΕ.

Ο Κύπριος ηγέτης δήλωσε ότι η συνάντηση έγινε σε ένα πολύ εποικοδομητικό κλίμα «με απόλυτο σεβασμό στις ενδεχόμενες, τυχόν διαφορετικές προσεγγίσεις», κάνοντας λόγο για «πολύ παραγωγική» συζήτηση. Ο δε εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, είπε ότι ενημερώθηκε «το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας για τις πολύ σημαντικές επαφές» που έγιναν στο περιθώριο της πρόσφατης ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, κρίνοντας σκόπιμο να τονίσει ότι «ο ρόλος της χώρας μας διεθνώς αναγνωρίζεται και είναι αναβαθμισμένος». Χαρακτήρισε ξανά την Κύπρο «πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή», με αφορμή και τον ρόλο που αναλαμβάνει στο πλαίσιο των ραγδαίων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, βυθίζοντας τον λαό της ακόμα περισσότερο στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Κατέληξε δε λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «προσερχόμαστε σε αυτή την κοινή συνάντηση με εποικοδομητική διάθεση, με ειλικρινή πολιτική βούληση», εκφράζοντας προσδοκίες «η ίδια ειλικρινής πολιτική βούληση να υπάρχει και από την άλλη πλευρά».

Η πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Ανίτα Δημητρίου, δήλωσε ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε άλλα 5 ή 7 χρόνια για ν' αναζητήσουμε λύση, γιατί θα είναι πολύ αργά. Σ' ένα ρευστό σκηνικό που αναδιατάσσεται ταχύτατα, όπως το σημερινό, οφείλουμε εμείς να ορίσουμε το μέλλον μας».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, χαρακτήρισε «θετικό γεγονός» την άτυπη συνάντηση «μετά από μια μακρά περίοδο στασιμότητας και έλλειψης εξελίξεων», ζητώντας η ελληνοκυπριακή πλευρά να πάει σε αυτή «με θετικό και δημιουργικό πνεύμα».

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, εξέφρασε αισιοδοξία ότι «με την σωστή προετοιμασία μπορούμε να πιέσουμε και να πείσουμε να καθοριστεί μια αποτελεσματική διαδικασία η οποία θα μας επαναφέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Στο μεταξύ, η κυπριακή κυβέρνηση ετοιμάζεται μεθαύριο να φιλοξενήσει στην Πάφο τη Σύνοδο της Ομάδας των λεγόμενων «EuroMed 9», των ευρωπαϊκών κρατών που «βρέχει» η Μεσόγειος, δηλαδή Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία, Ισπανία, Κύπρο, Κροατία και Σλοβενία. Στη Σύνοδο αναμένεται να πάρουν μέρος η πρόεδρος της Κομισιόν και ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντάλα, ενώ κυπριακά ΜΜΕ μετέδωσαν χτες ότι είναι πιθανόν να συμμετάσχει και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντελφατάχ αλ Σίσι.

Γερμανικό «πράσινο φως» για εξαγωγές όπλων ξανά στην Τουρκία

Με φόντο τις εκατέρωθεν επισημάνσεις για τη σημασία που έχει η «αμυντική ικανότητα της Τουρκίας» για το ίδιο το ΝΑΤΟ, Γερμανία και Τουρκία επαναδιαπραγματεύονται διάφορες πλευρές της στρατιωτικής τους συνεργασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, το γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ» μετέδωσε ότι - σύμφωνα με κατάλογο που το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να καταθέσει στην Μπούντεσταγκ (γερμανική Βουλή) για να χορηγηθούν άδειες για εξαγωγές όπλων - μεθοδεύεται και άδεια στην MBDA (κατασκευάζει πυραυλικά συστήματα) προκειμένου να προμηθεύσει στην Τουρκία 100 κατευθυνόμενους πυραύλους για την αεράμυνα πλοίων. Ενδεικτική της αξίας μιας τέτοιας συμφωνίας είναι η τιμή των αποκαλούμενων πυραύλων RAM, που υπολογίζεται σε περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε πώληση όπλων στην Τουρκία συνολικής αξίας 368 εκατομμυρίων δολαρίων. Η συμφωνία αυτή περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την προμήθεια 28 τορπιλών SeaHake από την «Thyssenkrupp», υλικών εκσυγχρονισμού για τουρκικά υποβρύχια U209 και εξαρτημάτων κινητήρων για κορβέτες και φρεγάτες.

Θυμίζουμε ότι από πέρυσι η Αγκυρα παζαρεύει και την αγορά τουλάχιστον 20 αεροσκαφών τύπου «Eurofighter», για την οποία εκφράζονταν διάφοροι ενδοιασμοί στο εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης, ως μέρος ευρύτερων διεργασιών για τους όρους συνεργασίας με την Αγκυρα. Την περασμένη βδομάδα, ο επικεφαλής σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι υπήρξαν εξελίξεις σχετικά με τη συμφωνία για τα «Eurofighter», χωρίς όμως διευκρινίσεις.

Το σχετικό δημοσίευμα του «Σπίγκελ» ανέφερε ότι το Βερολίνο επανεξετάζει και το αίτημα της Τουρκίας για τα «Eurofighter». Πριν από μερικές βδομάδες, άρση των περιορισμών εξαγωγών όπλων στην Τουρκία είχε ανακοινώσει και η Νορβηγία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ