Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε Ελλάδα και Τουρκία ο Πάιατ για να «τρέξουν» τα ευρωατλαντικά ενεργειακά σχέδια

Στην Αθήνα βρίσκεται από χθες ο τέως πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα μας και νυν βοηθός υπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα τους ενεργειακούς πόρους, Τζέφρι Πάιατ, σε ένα ταξίδι για να κλείσουν ενεργειακές συμφωνίες σε Ελλάδα και Τουρκία, απέναντι στον σχεδιασμό των άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων ή, όπως το παρουσιάζουν επισήμως οι Αμερικανοί, «για συνεδριάσεις υπουργικού και ιδιωτικού τομέα με αντικείμενο περιφερειακές μεταβάσεις στην Ενέργεια και τις προτεραιότητες ενεργειακής ασφάλειας». Σχέδια που δρομολογούν ακόμα πιο επικίνδυνες εξελίξεις για τον λαό, με ακόμα πιο βαθιά εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, όπως και διαφόρων ειδών «διευθετήσεις» με την Τουρκία για να «τρέξει» και ο ενεργειακός σχεδιασμός των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Πάιατ «θα συζητήσει την προώθηση της ενεργειακής συνεργασίας ΗΠΑ - Ελλάδας με ανώτερους Ελληνες αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων του Γραφείου του πρωθυπουργού, του υπουργείου Ενέργειας και του υπουργείου Εξωτερικών». Σε αυτό το πλαίσιο κανονίστηκε ήδη «συνάντηση εργασίας» του Πάιατ με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη, ενώ λέγεται ότι θα έχει συνάντηση και με τον υπουργό Αμυνας Ν. Δένδια.

Θα μιλήσει επίσης σε «εργαστήρι» που διοργανώνεται με ευθύνη της ΕΕ «για τη διαφοροποίηση της παροχής φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική και στην Κεντρική Ευρώπη και την προώθηση του κοινού στόχου μας για πλήρη αποσύνδεση από τη ρωσική Ενέργεια μέχρι το 2027». Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι προσπάθειες για τον ευρωατλαντικής κοπής «κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου», όπως και ένας νέος γύρος προμηθειών φυσικού αερίου μέσω της ευρωπαϊκής πλατφόρμας «AggregateEU» (μηχανισμός της ΕΕ που στήθηκε πέρυσι, ώστε οι επιχειρηματικοί όμιλοι να βάζουν τις ανάγκες τους και να αναζητούν «ανταγωνιστικές προσφορές» και τιμές στην «παγκόσμια αγορά»).

Η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να διασφαλίσει τη διακίνηση συγκεκριμένων ποσοτήτων μέσω των τερματικών σταθμών της Ρεβυθούσας και του νέου FSRU Αλεξανδρούπολης. Σκυλακάκης και Πάιατ αναμένεται να έχουν και κατ' ιδίαν συνάντηση, όπου θα συζητηθεί και το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης με το υποθαλάσσιο καλώδιο Ελλάδας - Κύπρου, υπόθεση που εκμεταλλεύεται η τουρκική αστική τάξη για να προβάλει τις απαράδεκτες αξιώσεις της σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο.

Διόλου τυχαία, αμέσως μετά ο Πάιατ θα ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη, όπου «θα συμμετάσχει μαζί με κυβερνητικούς αξιωματούχους και στελέχη του ιδιωτικού τομέα από την Τουρκία, καθώς και αξιωματούχους από την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Ρουμανία στην Περιφερειακή Διάσκεψη για την καθαρή Ενέργεια και την ενεργειακή ασφάλεια», όπως λένε οι Αμερικανοί. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διευκρίνισε ακόμα ότι «οι εκπρόσωποι θα συζητήσουν την προώθηση της ανάπτυξης της καθαρής Ενέργειας και των συλλογικών προσπαθειών για την ανάπτυξη της ηγεσίας της περιοχής στην ενεργειακή ασφάλεια. Θα συνεχιστεί επίσης η δουλειά μας με σκοπό την οικοδόμηση υποστήριξης για την ανθεκτικότητα της Ουκρανίας αυτόν τον χειμώνα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καλώς... (2019-08-03 00:00:00.0)
«Εμπροσθοφυλακή» των ΗΠΑ και στον τομέα της Ενέργειας (2018-09-28 00:00:00.0)
«Ενεργειακή διπλωματία» σε Ρώμη και Κωνσταντινούπολη (2014-11-19 00:00:00.0)
Συνάντηση Αμερικανών – Ιρανών αξιωματούχων (2014-08-09 00:00:00.0)
Συνάντηση για αγωγούς με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ (2011-06-11 00:00:00.0)
Αμερικανική παρέμβαση για τα κοιτάσματα πετρελαίου (2007-02-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ