Μιλούν στον «Ριζοσπάστη» συνδικαλιστές από μια σειρά αγροτικούς και κτηνοτροφικούς συλλόγους
Eurokinissi |
Ως ενδεικτικό παράδειγμα της κοροϊδίας και της συκοφάντησης του αγώνα τους, ο Δημήτρης Τσιουλάκος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», αναφέρει πρόσφατη συνέντευξη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου «χαρακτηρίζει τα αιτήματα μας "αόριστα λόγια" και τις κινητοποιήσεις μας "επαναστατική γυμναστική". Βέβαια δεν είναι καινούργια αυτή η πρακτική. Η κυβέρνηση συκοφαντεί προκαταβολικά τις αγροτικές κινητοποιήσεις, επειδή θα ήθελε να έχει απέναντί της έναν βολικό "θεσμικό συνομιλητή" και όχι το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, που παλεύει και διεκδικεί».
«Τέτοιες πρακτικές όχι μόνο δεν μπορούν να κάμψουν τις αγωνιστικές μας διαθέσεις, αλλά μας πεισμώνουν και μας εξοργίζουν ακόμη περισσότερο, και δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω», υπογραμμίζει. Και σημειώνει πως το πλατύ άνοιγμα που γίνεται στην περιοχή θα κορυφωθεί με τη συνέλευση την Κυριακή 19 Γενάρη, στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς».
Τις εξευτελιστικές τιμές και τις επιπτώσεις των ζημιών αναδεικνύει συγκεκριμένα ο Φάνης Κουτούφης, γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Κρύας Βρύσης Πέλλας «Ομόνοια»: «Στο βαμβάκι με δυσκολία η τιμή ξεπερνά τα 40 λεπτά/κιλό, όπως και στα μήλα, ενώ στα συμπύρηνα ροδάκινα με το εφεύρημα του κλαρίσιου χυμού από τις βιομηχανίες η μέση τιμή κατέληξε περίπου στα 20-22 λεπτά/κιλό. Φέτος μέσα σε όλα τα άλλα ήρθε να προστεθεί και η ζημιά που προκάλεσε ο παραμορφωτικός ιός στα πυρηνόκαρπα, με αποτέλεσμα χιλιάδες στρέμματα να παραμείνουν ασυγκόμιστα, με τους παραγωγούς τους να είναι σε απόγνωση, μιας και ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν προβλέπει το ζημιογόνο αίτιο».
Σημειώνεται ότι στις 23 Γενάρη τα τρακτέρ βγαίνουν στην πλατεία του Γυψοχωρίου, συντονισμένοι με την ΠΕΜ.
Με τη σειρά του, ο Γιώργος Διαμαντόπουλος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών δήμου Αλεξάνδρειας Ημαθίας, που το απόγευμα της Παρασκευής είχε προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση, αναφέρει για τη συμμετοχή του Συλλόγου στη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στην Αλεξάνδρεια: «Εχουμε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τους αγροτοσυνδικαλιστές από όλη τη χώρα. Δεν έχουμε να χωρίσουμε κάτι. Τα προβλήματά μας και τα συμφέροντά μας είναι κοινά. Μας ενδιαφέρει το καλό των αγροτών. Και επιτέλους, το διαίρει και βασίλευε πρέπει να τελειώσει».
Μιλώντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ανέφερε ότι παραμένουν τα ίδια με τα περσινά και η κατάσταση χειροτερεύει. «Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που αντί να παράγουμε πλούτο, δημιουργούμε χρέη. Μέχρι τα Χριστούγεννα εισπράτταμε το 100% της βασικής ενίσχυσης και την επιπλέον για το "πρασίνισμα". Από την ώρα που το "πρασίνισμα" έγινε οικολογικό σχήμα, καθυστερεί για μήνες η καταβολή του. Πέρσι το εισπράξαμε Απρίλιο. Δεν μπορεί τα Χριστούγεννα που πληρώνονται ενοίκια και άλλα καλλιεργητικά έξοδα, να σου λείπει ένα σεβαστό ποσό από την τσέπη.
Επίσης, η χρονιά ήταν καταστροφική, με έντονες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις και καύσωνα, με αποτέλεσμα να χαθούν πολλές καλλιέργειες σε στρεμματικές αποδόσεις και επιπλέον οι τιμές ήταν εξευτελιστικές. Σήμερα π.χ. το σύσπορο βαμβάκι έχει 0,44 λεπτά το κιλό από 0,60 που ξεκίνησε. Για να βγάλουμε τα έξοδά μας θα πρέπει να έχουμε παραγωγή 580 κιλά το στρέμμα, κάτι που ήταν αδύνατο, λόγω των καιρικών συνθηκών και των ασθενειών που έπληξαν τις καλλιέργειες». Ενδεικτικά ανέφερε ότι πάνω από 1.000 στρέμματα έμειναν ασυγκόμιστα, ενώ αναφερόμενος ειδικά στα ροδάκινα, τόνισε ότι «ένα πολύ μεγάλο μέρος της παραγωγής που χτυπήθηκε την περίοδο της ωρίμανσης έπεσε (καρπόπτωση) και ένα εξίσου σημαντικό μέρος ήταν ακατάλληλο για εμπορία (βιομηχανικά και επιτραπέζια) και παρόλο που η κυβέρνηση υποσχέθηκε αποζημιώσεις, οι αγρότες ακόμα τις περιμένουν».
«Οι αγρότες μέσα από τον Σύλλογό μας είμαστε στη φάση που διαμορφώνουμε αιτήματα και διεκδικήσεις και αν δεν έχουμε πολύ σύντομα απαντήσεις με δεσμευτικά μέτρα, θα βγούμε στον δρόμο», σημείωσε.
Στη φετινή χρονιά που είναι «η χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών» αναφέρεται και ο Χρήστος Λυγδής, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, αναδεικνύοντας τη μειωμένη παραγωγή, τις ζημιές στο κτηνοτροφικό κεφάλαιο από την ευλογιά, την απώλεια παραγωγής λόγω της ανύπαρκτης υποδομής άρδευσης, αλλά και τις πολύ χαμηλές τιμές. «Ολη αυτή η κατάσταση συνεπάγεται απώλεια εισοδήματος, που σε συνδυασμό με τις προηγούμενες άσχημες χρονιές, κάνουν την κατάσταση εκρηκτική. Οσοι καλλιεργούν σιτηρά πούλησαν το σιτάρι 0,23 λεπτά το κιλό κι απ' την άλλη αγοράζουμε το ψωμί στα 2,20 ευρώ! Η τιμή του λαδιού φέτος διαμορφώθηκε στα 4 ευρώ το κιλό στον παραγωγό και στο ράφι βλέπουμε ότι οι τιμές παραμένουν οι ίδιες σε σχέση με πέρυσι, δηλαδή 14,50 ευρώ το λίτρο κατά μέσο όρο».
Στην Ηπειρο, αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς με τους Συλλόγους τους δίνουν ραντεβού στην Πανηπειρωτική σύσκεψη την Τρίτη 21 Γενάρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα «ΔΙΩΝΗ» στο εκθεσιακό κέντρο Αρτας.
Και όπως σημειώνει ο Βαγγέλης Μπέτσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Αρτας (ΟΑΣΝΑ), εκτός από όλα τα άλλα φέτος είχαν και την εμφάνιση του εντόμου «μαύρος ακανθώδης αλευρώδης», που σε συνδυασμό με τις ελλείψεις προσωπικού στις κρατικές γεωτεχνικές υπηρεσίες έχει φέρει τεράστιες ζημιές στην αγροτική παραγωγή. Ταυτόχρονα δεν υπάρχει καμία μέριμνα για να μειωθεί η ρύπανση στα ποτάμια, ιδιαίτερα του Αμβρακικού κόλπου, με τις τραγικές συνέπειες για τους αλιείς.
«Δεν έχει γίνει κανένα αρδευτικό έργο όπως στον κάμπο Πέτα - Κομποτίου. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προχωρά το πρόγραμμα "Υδωρ 2.0" που θα πραγματοποιηθεί μέσω Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και θα κάνει ακόμα πιο ακριβό εμπόρευμα το νερό», αναφέρει ο συνδικαλιστής. Και, ειδικά για τα αποτελέσματα της πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων, σημειώνει πως αυτή «έφερε το ξερίζωμα των αμπελιών, τις ποσοστώσεις, τις μειώσεις της βασικής ενίσχυσης. Εκανε τη χώρα "ξέφραγο αμπέλι" με την εισαγωγή μοσχαριών, αρνιών και μετά από 2 μήνες να πουλιούνται για ελληνικά. Με την εισαγωγή από άλλες χώρες αμφιβόλου ποιότητας προϊόντων χωρίς δασμούς και περιορισμούς όπως η πρόσφατη συμφωνία ΕΕ - Mercosur, που έβγαλε ήδη τους Γάλλους αγρότες στους δρόμους».
Στη Μεσσηνία, σε σύσκεψη καλεί η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων τη Δευτέρα στις 7 μ.μ. στου Χανδρινού, με τον πρόεδρό της Σπύρο Νικολόπουλο να αναφέρει πως «όπως πανελλαδικά έτσι και τοπικά τα τρακτέρ θα βγουν στους δρόμους, σε συντονισμό τόσο στον νομό όσο και σε όλη τη χώρα». Επαναλαμβάνει τις εξευτελιστικές τιμές για το ελαιόλαδο, ενώ σημειώνει πως «σε κινητοποιήσεις ετοιμάζονται να βρεθούν και άλλοι συνάδελφοί μας σε νομούς της Πελοποννήσου, όπως στο Αστρος της Αρκαδίας, όπου καστανοπαραγωγοί χάνουν τις εξισωτικές επιδοτήσεις τους, γιατί οι εκτάσεις τους θεωρούνται "δασικές"».
Αντιμέτωποι με τις καιρικές συνθήκες, οπότε και με παραγωγή που είτε καταστράφηκε είτε πουλήθηκε κάτω του κόστους, είναι και στη Δυτ. Μακεδονία, όπως μεταφέρει ο Σούλης Αϊβαζίδης, πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας. «Την ίδια στιγμή, ενώ έχουμε κάνει όλα τα καλλιεργητικά έξοδα με αυξημένο κόστος παραγωγής, δεν έχουμε πάρει αποζημιώσεις. Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και οι κτηνοτρόφοι, σε μια χρονιά που αυξήθηκε κατακόρυφα το κόστος παραγωγής λόγω ζωοτροφών και ήρθαν αντιμέτωποι με καραντίνα λόγω των νόσων».
Πρώτος αγωνιστικός σταθμός στην περιοχή είναι η 23η Γενάρη, με κινητοποίηση στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με τον συνδικαλιστή να καλεί σε μαζική συμμετοχή.
Μαζική ήταν η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ορεστιάδα, με τη συμμετοχή των αγροτικών συλλόγων Βύσσας, Τριγώνου Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου, όπου αποφασίστηκε η κινητοποίηση με μπλόκο την Κυριακή 19 Γενάρη στον κόμβο των Καστανέων.
Ο Παναγιώτης Ζησίδης, από το ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Τριγώνου, ξεχωρίζει το πρόβλημα της λήξης της συμφωνίας με τη Βουλγαρία για την παροχή αρδευτικού νερού, οπότε η μη ανανέωσή της από την κυβέρνηση έχει ως αποτέλεσμα τη νέα καλλιεργητική περίοδο να μη γνωρίζουν αν θα μπορούν να ποτίσουν. «Οι κτηνοτρόφοι λόγω των μηδαμινών μέτρων πρόληψης της κυβέρνησης καταστραφήκαμε ολοκληρωτικά από την ευλογιά. Θανάτωσαν τα κοπάδια μας, μας έριξαν στην ανεργία και μας ζητάνε να επιβιώσουμε με αποζημιώσεις ψίχουλα», αναφέρει.
Σε αγωνιστικό αναβρασμό βρίσκονται εκατοντάδες κτηνοτρόφοι των δήμων Ερυμάνθου και Καλαβρύτων της Αχαΐας, που έχουν μείνει απλήρωτοι για τις παραδόσεις αιγοπρόβειου γάλακτος, από την επιχείρηση εμπορίας και τυποποίησης «Μενεγάτος».
Η κινητοποίηση που πραγματοποίησαν την Πέμπτη στην έδρα της επιχείρησης, με απόφαση του ΑΣ Ερυμάνθου και στήριξη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αχαΐας, έφερε στην επιφάνεια το μέγεθος του προβλήματος, αφού η εταιρεία φαίνεται ότι έχει φεσώσει κτηνοτρόφους από την ορεινή Κορινθία, έως τα Καλάβρυτα, τον Ερύμανθο και την Πηνεία της Ηλείας!
Στο μεταξύ, για το οξυμένο αυτό πρόβλημα ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ερυμάνθου από κοινού με την ΟΑΣ Αχαΐας και κτηνοτρόφους της περιοχής θα προχωρήσουν σε νέα κινητοποίηση τη Δευτέρα 20 Γενάρη στα Καλάβρυτα, διεκδικώντας άμεσα λύσεις.