Νέα στάση εργασίας και συγκέντρωση έγινε την Παρασκευή στον Πειραιά | 11 απεργίες σε έναν χρόνο: «Καρφί στο μάτι» της εργοδοσίας το Σωματείο
Υπενθυμίζεται πως η πολυβραβευμένη εργοδοσία της «Teleperformance» απέλυσε το προηγούμενο διάστημα συνδικαλιστές και άλλους πρωτοπόρους εργαζόμενους. Στο στόχαστρο βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, 4 μέλη του ΔΣ του Σωματείου στην Αθήνα, όλο το ΔΣ στα Χανιά, η πρόεδρος στη Θεσσαλονίκη. Απολύσεις που έγιναν μέσω της «μη ανανέωσης συμβάσεων», μια σχέση εργασίας που κυριαρχεί στο προσωπικό, με τον προκλητικό ισχυρισμό ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι ...δεν κάνουν για την εταιρεία, παρά το γεγονός ότι τους έχει απασχολήσει για σειρά συνεχόμενων ετών. Μάλιστα, στα συναπτά έτη της εργασίας τους, πολλές φορές τους έχει δώσει μπόνους και ...επαίνους για τις επιδόσεις τους.
Επιπλέον, η εργοδοσία της «Teleperformance», προκειμένου να αποφύγει τις ευθύνες για τις απολύσεις, αλλά και για να ξεφύγει από το αίτημα του Σωματείου για υπογραφή ΣΣΕ, βάζει μπροστά τις Εταιρείες Προσωρινής Απασχόλησης (ΕΠΑ), από τις οποίες «ενοικιάζει» προσωπικό. Ετσι, ισχυρίζεται ότι οι απολυμένοι δεν είναι υπάλληλοί της, αλλά έχουν άλλον «άμεσο εργοδότη», παρά το γεγονός ότι η ίδια διαμορφώνει τους όρους και τη διάρκεια των Συμβάσεων που υπογράφουν. Με τον ίδιο τρόπο, δημιουργεί ένα εργασιακό τοπίο που μοιάζει με κινούμενη άμμο, με τους εργαζόμενους να υπογράφουν συμβάσεις ορισμένης διάρκειας (ενός, δύο, τριών μηνών) πότε με τη μία και πότε με την άλλη ΕΠΑ. Το αποτέλεσμα είναι να συνεχίζουν να δουλεύουν με αυτό το άθλιο καθεστώς, ακόμα και μετά από τρία - και πολύ περισσότερα - συναπτά χρόνια εργασίας. Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, υπάρχουν εργαζόμενοι που δουλεύουν με τον τρόπο αυτόν για 12 ολόκληρα χρόνια!
Μάλιστα, για να αντικρούσει την κατηγορία για τις συνδικαλιστικές διώξεις η εταιρεία έχει φτάσει στο σημείο να επικαλείται το γεγονός ότι έχει απολύσει πάνω από 700 άτομα μόνο τον Δεκέμβρη, επιβεβαιώνοντας το εργασιακό κάτεργο που έχει διαμορφώσει. Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, όπως καταγγέλλει το Σωματείο, καθώς κάθε χρόνο το 44% του προσωπικού είτε απολύεται είτε παραιτείται, μην αντέχοντας τις συνθήκες εντατικοποίησης. Τέλος, ως μέρος των μεθοδεύσεων που επιστρατεύει, η «Teleperformance» έστειλε τις προηγούμενες μέρες mail σε απολυμένους πως δήθεν τους αναζητεί για να αναλάβουν εργασία και δεν τους βρίσκει! Την ίδια στιγμή, στη συνάντηση στην Επιθεώρηση δεν εξέφρασε καμία πρόθεση να επαναπροσλάβει απολυμένους. Προσπάθησε για ακόμα φορά να κρυφτεί πίσω από τις Εταιρείες Προσωρινής Απασχόλησης και να κερδίσει χρόνο αναφέροντας πως θα καταθέσει υπόμνημα για όλα τα ζητήματα.
«Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω», τόνισε ο Νίκος Σπυρέλης, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου, καταγγέλλοντας στους συναδέλφους του τη στάση της εταιρείας κατά τη συνάντηση. Οπως υπενθύμισε, οι εργαζόμενοι έχουν οργανώσει 11 απεργίες μέσα σε ένα έτος, διεκδικώντας το αυτονόητο: Σταθερή δουλειά, κόντρα στο αίσχος των Εταιρειών Προσωρινής Απασχόλησης, υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αυξήσεις μισθών. Αυτός ο αγώνας ενοχλεί την εργοδοσία που έχει εξαπολύσει μπαράζ συνδικαλιστικών διώξεων σε βάρος του Σωματείου. Συνεχίζοντας τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες, το Σωματείο προγραμματίζει νέα κινητοποίηση στις 27 Γενάρη, στο υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο της οποίας σχεδιάζει να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.
Την απαράδεκτη αυτή κατάσταση που διαμορφώνει για εκατοντάδες εργαζόμενους η εργοδοσία της «Teleperformance» αναδεικνύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζοντας πως Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι κινητοποιούνται ενάντια στις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, τους χαμηλούς μισθούς, την επισφαλή εργασία με συμβάσεις ορισμένου χρόνου μέσω τρίτων εταιρειών.
Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος θυμίζει το πρόσφατο δημοσίευμα στον βρετανικό Τύπο, το οποίο συγκεντρώνει καταγγελίες για τον ίδιο πολυεθνικό όμιλο που δραστηριοποιείται σε περίπου 80 χώρες παγκοσμίως, και περιγράφει την ένταση της εκμετάλλευσης με κάθε μέσο. Τονίζεται ότι «η αξιολόγηση με βάση ιδιαίτερα υψηλούς δείκτες παραγωγικότητας αποτελεί "δαμόκλειο σπάθη" για απόλυση πάνω από τους εργαζόμενους. Σε αυτούς έχουν επιβληθεί από την εργοδοσία η συνεχής παρακολούθηση, άσκηση πίεσης για αύξηση της παραγωγής καθώς η "Teleperformance" θα πληρωθεί καλύτερα από τους πελάτες της, ανάμεσα στους οποίους είναι και "γίγαντες" της λεγόμενης Μεγάλης Τεχνολογίας, όπως η "Apple", η "Google", η "Microsoft" κ.ά. Η απουσία λόγω ασθένειας ή για οποιονδήποτε λόγο λογίζεται ως κάτι "αντιπαραγωγικό" και ως λόγος για να μην ανανεωθεί η σύμβαση ενός υπαλλήλου. Η κατάσταση για τους μετανάστες εργαζόμενους είναι ακόμα πιο δύσκολη. Υποτίθεται πως για κάποιους από αυτούς εξασφαλίζεται "δωρεάν διαμονή" που όμως τελικά παρακρατείται από τον μισθό, ενώ ταυτόχρονα κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι στην περίπτωση μη ανανέωσης της σύμβασής τους.
Ολα αυτά έχουν ωθήσει τους εργαζόμενους στον αγώνα με το Σωματείο τους για τη διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους, να εξασφαλίζει τα δικαιώματα, τις άδειες, τους μισθούς τους, χωρίς καμία μεσολάβηση εργολάβων και "εταιρειών μισθοδοσίας". Οι απολύσεις για συνδικαλιστική δράση και οι απειλές με την κάλυψη της κυβέρνησης της ΝΔ δεν τους πτοούν και συνεχίζουν αποφασιστικά μέχρι τη δικαίωσή τους».
Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος κατέθεσε τα εξής ερωτήματα, ζητώντας να τοποθετηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
-- Στις καταγγελίες για συνθήκες «γαλέρας» για τους χιλιάδες εργαζόμενους της γαλλικής πολυεθνικής «Teleperformance», στην Ελλάδα, σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ αλλά και παγκοσμίως;
-- Στο γεγονός ότι οι αντεργατικές Οδηγίες 2019/1152 για «διαφανείς όρους εργασίας» συνδυαστικά με την Οδηγία 2003/88 «για την οργάνωση του χρόνου εργασίας» αποτελούν τη νομοθετική βάση πάνω στην οποία οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών, όπως αυτή της ΝΔ στην Ελλάδα, οικοδομούν σκληρούς αντεργατικούς νόμους που προωθούν τις ευέλικτες μορφές εργασίας, το «ξεχείλωμα» του εργάσιμου χρόνου, τη διάλυση των συλλογικών συμβάσεων, τη γενίκευση της εργολαβικής εργασίας, το χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση και στο δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία;
-- Στο γεγονός ότι η εταιρεία επιχειρεί να αποποιηθεί των μεγάλων ευθυνών της απέναντι στους εργαζόμενους, ισχυριζόμενη ότι αυτή είναι έμμεσος εργοδότης και πως την ευθύνη για τις συμβάσεις την έχουν οι εργολάβοι των Επιχειρήσεων Προσωρινής Απασχόλησης, επικαλούμενη την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2008/104 σχετικά με «την παροχή εργασίας μέσω επιχείρησης προσωρινής απασχόλησης».