Τρίτη 28 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΝΕ
Οι νέοι καλλιτέχνες μπροστά στους αγώνες

«Να γίνει ο καλλιτέχνης συμμέτοχος στους αγώνες της νεολαίας». Μ' αυτό το σύνθημα - στόχο, η ΚΝΕ προχωράει για δεύτερη χρονιά φέτος, μπροστά στο 28ο Φεστιβάλ της, σε συναντήσεις με νέους δημιουργούς και καλλιτέχνες.

Μια τέτοια συνάντηση πραγματοποίησε η Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ, το περασμένο Σάββατο, απευθυνόμενη σε φοιτητές που υπηρετούν όλα τα είδη της τέχνης. Στην εισηγητική ομιλία η Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, αναφέρθηκε αναλυτικά στην κατάσταση που επικρατεί στα πανεπιστήμια, όπου οι πολιτιστικές ομάδες που υπάρχουν δεν είναι ανοιχτές ούτε σε όλες τις μορφές τέχνης, ούτε σε όλους τους φοιτητές, κάποιες λειτουργούν σε ημιεπαγγελματική βάση, ενώ άλλες ζητούν «συμβολικά» ποσά από τους φοιτητές.

Οι τοποθετήσεις των νέων καλλιτεχνών στάθηκαν στα θέματα του ρόλου και της αποστολής του καλλιτέχνη, που θέλουν να τον ξεκόψουν από την κοινωνία, της λειψής υποδομής στα πανεπιστήμια, της πλήρους ιδιωτικοποιημένης καλλιτεχνικής παιδείας, ενώ εκφράστηκαν ιδέες και προτάσεις για το Φεστιβάλ της ΚΝΕ, που κατά κοινή ομολογία είναι ο μόνος νεανικός θεσμός που προβάλλει πλατιά τη νεανική δημιουργία, μακριά από τη λογική των χορηγών και της εμπορευματοποίησης.

Η συνάντηση κατέληξε σε ένα διεκδικητικό πλαίσιο με το οποίο οι φοιτητές θα ωθήσουν τους συλλόγους τους να πάρουν αποφάσεις και την Πέμπτη 13/6 θα πραγματοποιήσουν σχετική παράσταση διαμαρτυρίας στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθήνας. Παράλληλα, κοινή θέληση των συμμετεχόντων ήταν αυτή η πρωτοβουλία να συνεχιστεί παίρνοντας πρακτική μορφή στήριξης και δημιουργίας μπροστά στο 28ο Φεστιβάλ και τους σταθμούς του, το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, το Κάμπινγκ της Οργάνωσης και τις Φεστιβαλικές Εκδηλώσεις της ΚΝΕ σε ΑΕΙ και ΤΕΙ τον Οκτώβρη.

Στη Θεσσαλονίκη

Συνάντηση νέων δημιουργών πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη. Μουσικά σχήματα της συμπρωτεύουσας, εκπρόσωποι θεατρικών ομάδων από το Πανεπιστήμιο, το συγκρότημα της ΚΝΕ συμμετείχαν με σκέψεις, προτάσεις, μα κυρίως με δημιουργική κριτική. Το ραντεβού ανανεώθηκε για τα μέσα του Ιούνη, με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή νέων δημιουργών.

Μέσα από την πρώτη αυτή συνάντηση, αναδείχτηκε ότι με ποικιλόμορφες δραστηριότητες οι νέοι καλλιτέχνες πρέπει να συναντηθούν με το κίνημα στους δρόμους του αγώνα. Και ως «οπαδοί» αυτής της λογικής, όλοι όσοι συμμετείχαν δήλωσαν πως γι' αυτό βρίσκονται δίπλα στην ΚΝΕ και ειδικότερα στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ. Και όλοι θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για την επιτυχία του.

Η Ευδοκία, φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής στο ΑΠΘ, δήλωσε πως μια ομάδα φοιτητών θα βοηθήσει με μελέτη της την καλύτερη χωροθέτηση κι ακουστική του Φεστιβάλ.

Ο Θοδωρής, από τη θεατρική ομάδα του ΤΕΙ-Θ, γνωστοποίησε ότι ανεβάζουν τους «Αχαρνής» του Αριστοφάνη και θέλουν να παρουσιάσουν το έργο και στο Φεστιβάλ.

«Στο Φεστιβάλ γίνεται κάτι καλό! Μέσα από τη μουσική επικοινωνείς με την ψυχή του κόσμου, τουλάχιστον με όποιον θέλει να σ' ακούσει. Θέλουμε να συμβάλουμε στους αγώνες κατά κάθε κοινωνικού προβλήματος», είπε ο εκπρόσωπος του μουσικού συγκροτήματος «ΜΗ ΜΑΣΑΤΕ».

Στη Χαλκίδα

Αντίστοιχη συνάντηση πραγματοποίησε το Νομαρχιακό Συμβούλιο Εύβοιας της ΚΝΕ την Κυριακή, στο Εργατικό Κέντρο της Χαλκίδας. Εκεί παραβρέθηκαν νέοι που ασχολούνται με τη μουσική, το θέατρο και τη ζωγραφική, νέοι που η Οργάνωση γνώρισε μέσα από το άνοιγμά της σε χώρους όπου συγκεντρώνεται η νεολαία, που βρέθηκαν μαζί στους δρόμους του αγώνα.

Η συνάντηση κατέληξε στη συγκρότηση μιας Επιτροπής Νέων Δημιουργών, που έβαλε πρώτο στόχο την ίδια της τη διεύρυνση με περισσότερους νέους, που θα συμμετάσχουν και στο 28ο Φεστιβάλ με την προσωπική τους πινελιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ