Τρίτη 28 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ
Συνεχίζουν κι εντείνουν τις κινητοποιήσεις

Κάλεσμα αγώνα της ΔΗΠΑΚ για ένα πανεπιστήμιο των λαϊκών αναγκών

Eurokinissi

Συγκέντρωση στα Προπύλαια την ερχόμενη Πέμπτη στις 11 το πρωί και πορεία στο υπουργείο Παιδείας πραγματοποιούν οι πανεπιστημιακοί, που συνεχίζουν την αποχή από το εκπαιδευτικό έργο που ξεκίνησαν την προηγούμενη βδομάδα. Συγκεκριμένα, κλειστά και αυτή τη βδομάδα παραμένουν τα ιδρύματα: Πολυτεχνείο Αθήνας, Πάντειο, Παν. Ιωαννίνων, Παν. Κρήτης (σχολές Ρεθύμνου), Ιόνιο, ενώ μέχρι και αύριο, Τετάρτη, κλειστά θα είναι τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Πατρών και Πειραιώς. Παράλληλα κι άλλοι σύλλογοι πανεπιστημιακών (ΔΕΠ) πραγματοποιούν συνελεύσεις μέσα στη βδομάδα για να αποφασίσουν την παραπέρα στάση τους.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας σχετικά με τις κινητοποιήσεις των πανεπιστημιακών, «πατάει» πάνω στη «στενότητα» του διεκδικητικού πλαισίου της Ομοσπονδίας τους (ΠΟΣΔΕΠ) και αναφέρει ότι το θέμα που εξ αρχής είχε προβληθεί ως κυρίαρχο ήταν το συνταξιοδοτικό (μεγάλη απόκλιση μεταξύ σύνταξης και καταληκτικών αποδοχών των πανεπιστημιακών). Απέναντι σ' αυτό, επαναλαμβάνει τη δέσμευση της κυβέρνησης να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση με την οποία «θα συνυπολογίζεται ως συντάξιμο το μεγαλύτερο από τα επιδόματα που χορηγούνται σήμερα στους πανεπιστημιακούς». Η ρύθμιση θα αρχίσει να ισχύει σταδιακά από 1/1/2003 και θα ολοκληρωθεί η εφαρμογή της το 2004. Το υπουργείο θεωρεί ότι μ' αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση έχει απαντήσει ικανοποιητικά στο «πρωταρχικό αίτημα», πράγμα που δε βρίσκει σύμφωνους όμως τους πανεπιστημιακούς.

Σε ό,τι αφορά στο μισθολογικό πρόβλημα, το υπουργείο σημειώνει: «Η κυβέρνηση διατύπωσε με σαφήνεια τη θέση ότι ο σχετικός διάλογος μπορεί να εκκινήσει το έτος 2003 προς εφαρμογή το 2004»! Και ο κυνισμός συνεχίζεται με κριτική στους πανεπιστημιακούς ότι «η διακινδύνευση της εξεταστικής περιόδου δε συμβάλλει» στην αναβάθμιση των ανώτατων ιδρυμάτων, αυτών που με την πολιτική της κυβέρνησης υποβαθμίζονται σε επίπεδα φθηνής κατάρτισης.

Η πρόταση διεκδίκησης της ΔΗΠΑΚ

Στον αγώνα για ένα δημόσιο, δημοκρατικό πανεπιστήμιο καλεί τους πανεπιστημιακούς η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ), «για ένα πανεπιστήμιο των λαϊκών αναγκών που εντάσσεται σε ένα σύστημα πραγματικά δωρεάν Παιδείας και σε μια άλλη πορεία της χώρας, όπου η παραγόμενη γνώση και η μετάδοσή της δεν είναι εμπόρευμα αλλά κοινωνικό δικαίωμα».

Μετά την τελευταία άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιηθούν τα οικονομικά, μισθολογικά αιτήματα, «φάνηκε καθαρά με ποια αντιεκπαιδευτική πολιτική έχουμε να κάνουμε», τονίζει η ΔΗΠΑΚ ασκώντας ταυτόχρονα κριτική στην πλειοψηφία της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ, που αφήνει έξω από το διεκδικητικό της πλαίσιο τις επιχειρούμενες σαρωτικές κυβερνητικές ρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα, από την αξιολόγηση, τη διοίκηση των ΑΕΙ μέχρι τις μεταπτυχιακές σπουδές και τα ΙΔΕ και τη συστηματική υπονόμευση της δωρεάν πανεπιστημιακής Παιδείας.

Η ΔΗΠΑΚ ζητάει, λοιπόν, τη διεύρυνση του διεκδικητικού πλαισίου με αιχμή:

- Την κατάργηση του νόμου για την υπηρεσιακή κατάσταση και την «επιδοματική» μορφή του μισθολογίου

- Την επαναφορά της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για όλα τα μέλη ΔΕΠ και την ένταξη των επιδομάτων στο βασικό μισθό, ώστε να αυξηθούν ουσιαστικά η σύνταξη, τα δώρα, οι αποδοχές κατά την εκπαιδευτική άδεια και να μη μειώνεται ο μισθός από τον πληθωρισμό. Αύξηση 30% για την αναπλήρωση των απωλειών από τον πληθωρισμό και την αντιστάθμιση του αυξημένου έργου από το διπλασιασμό των φοιτητών.

- Την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

- Την αύξηση των θέσεων του ΔΕΠ στα ΑΕΙ και την κάλυψη των αντίστοιχων αναγκών.

- Την εξασφάλιση του δικαιώματος σε ένα ελάχιστο όριο χρηματοδότησης για όλα τα μέλη ΔΕΠ, με σκοπό τη διεξαγωγή έρευνας στο επιστημονικό τους πεδίο.

- Την κατάργηση του νόμου, που αφορά στις επιχειρηματικές δραστηριότητες από τα πανεπιστήμια και από τα μέλη ΔΕΠ.

- Τη στήριξη της δημόσιας δωρεάν πανεπιστημιακής Παιδείας, την αντίσταση στα κυβερνητικά μέτρα και ρυθμίσεις που εντάσσονται στο πλαίσιο της Διακήρυξης της Μπολόνια και μετατρέπουν το πανεπιστήμιο σε επιχείρηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στο νόμο - πλαίσιο (2010-11-11 00:00:00.0)
«Σφυρίζει αδιάφορα» για τις εκλογές οργάνων (2008-05-13 00:00:00.0)
Μέτωπο λαϊκό για Πανεπιστήμιο δημόσιο και δωρεάν (2005-02-27 00:00:00.0)
Προτείνει αναστολή της αποχής (2002-09-12 00:00:00.0)
Τα προβλήματα παραπέμπονται σε... επιτροπή (2002-09-10 00:00:00.0)
Αναβολή της εξεταστικής σε κάποιες σχολές (2002-06-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ