Υπενθυμίζεται ότι την ψηφιακή κάρτα, για την εφαρμογή της οποίας στους παραπάνω κλάδους εκδόθηκε νέα εγκύκλιος, έχουν χαιρετίσει ως μέτρο το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ (πλειοψηφίες ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ), επειδή, όπως υποστήριζαν, βάζει τάχα τέλος στη «μαύρη εργασία».
Παρότι και αυτή η εγκύκλιος επικαλείται τέτοια ευχολόγια, στη συνέχεια προβλέπει ξανά μια σειρά εξαιρέσεις που επιτρέπουν στην εργοδοσία να παραβιάζει «νομίμως» το ωράριο, όπως έκανε και η περσινή αντίστοιχη εγκύκλιος για τη Βιομηχανία.
Μια από τις εξαιρέσεις είναι η δυνατότητα της εργοδοσίας να εφαρμόζει το μέτρο της «ευέλικτης προσέλευσης» του εργαζόμενου μέχρι και 120 λεπτά!
Ετσι ο εργοδότης μπορεί: Πρώτον, να μεταβάλλει καθημερινά την έναρξη και τη λήξη του ωραρίου εργασίας, χωρίς να θεωρείται καταχρηστική η συνεχής αλλαγή ωραρίου! Δεύτερον, μέσα από το «ευέλικτο ωράριο» να καλύπτει τα ίχνη της υποδηλωμένης εργασίας, η οποία θα είναι ανασφάλιστη και απλήρωτη.
Καταρχάς αυτή η μετακίνηση του ωραρίου διαλύει την καθημερινότητα του εργαζόμενου. Από εκεί και πέρα, με δεδομένο ότι η ενεργοποίηση της κάρτας γίνεται σε ελάχιστα δευτερόλεπτα και μπορεί να «χτυπηθεί» αμέσως μόλις γίνει αντιληπτή η παρουσία της Επιθεώρησης Εργασίας, καθώς δεν δίνεται η δυνατότητα στους επιθεωρητές να μπλοκάρουν τις υποβολές για όσο διάστημα διαρκεί ο έλεγχος, ο εργοδότης μπορεί να αναγκάσει τον εργαζόμενο να ξεκινά τη δουλειά στις 8 το πρωί αλλά να «χτυπά» την κάρτα στις 10 το πρωί ή την ώρα που έρθει ο έλεγχος - αν έρθει. Ετσι απολαμβάνει ένα δώρο ανασφάλιστης εργασίας μέχρι και 2 ώρες τη μέρα...
Η επόμενη «εξαίρεση» αφορά τον «χρόνο προετοιμασίας» για την έναρξη και τη λήξη της εργασίας των εργαζομένων στον τουρισμό και την εστίαση, ο οποίος δεν θεωρείται χρόνος εργασίας και μπορεί να είναι 10 λεπτά πριν την έναρξη και 10 λεπτά μετά τη λήξη της εργασίας, με τη διευκρίνιση ότι μπορεί να είναι και μεγαλύτερος αν αυτό «δικαιολογείται από αντικειμενικούς λόγους»! Ακόμα ένα δωράκι δηλαδή, τουλάχιστον 20 λεπτών εργάσιμου ανασφάλιστου χρόνου στην εργοδοσία. Υπενθυμίζεται ότι με το ίδιο ακριβώς επιχείρημα η αντίστοιχη εγκύκλιος για τη βιομηχανία χάρισε στους εργοδότες τουλάχιστον 60 λεπτά εργασίας.
Η τρίτη «εξαίρεση» αφορά τους εργαζόμενους που θεωρούνται «διευθυντικά στελέχη» και οι οποίοι «εξαιρούνται από την υποχρέωση σήμανσης της ψηφιακής κάρτας». Εδώ το «κόλπο» βρίσκεται στην αλλαγή των προϋποθέσεων για να χαρακτηριστεί ένας εργαζόμενος «διευθυντικό στέλεχος», που έγινε με Υπουργική Απόφαση και με την οποία η εργοδοσία μπορεί να βαφτίσει διευθυντή - απλώς με έναν όρο στην ατομική σύμβαση - οποιονδήποτε εργαζόμενο, έστω κι αν παίρνει τον βασικό ή δουλεύει με μερική απασχόληση.
Η επόμενη «εξαίρεση» είναι η πρόβλεψη ότι υπάρχει περίπτωση να μη «χτυπηθεί» η κάρτα από «αμέλεια» του εργαζόμενου! Σε αυτήν την περίπτωση, λοιπόν, για «μέχρι 3 μονά χτυπήματα τον μήνα ανά εργαζόμενο» δεν θα επιβάλλεται πρόστιμο, παρά θα γίνεται σύσταση.
Συναφής με την αμέλεια του εργαζόμενου είναι η μεταφορά της ευθύνης στον ίδιο για το χτύπημα της κάρτας. «Η σήμανση (σ.σ. το "χτύπημα") της ψηφιακής κάρτας (...) αποτελεί υποχρέωση του εργαζομένου». Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί ο εργοδότης να ασκεί πιέσεις στον εργαζόμενο για να «χτυπάει» την «ψηφιακή κάρτα» αργότερα, και αν εντοπιστεί ότι η σήμανση δεν αντιστοιχεί στην ψηφιακή δήλωση του ωραρίου εργασίας, τότε ...ευθύνεται ο εργαζόμενος!
Τέλος, σημαντικός είναι και ο διαχωρισμός της σήμανσης («χτύπημα») από τη διαβίβασή της στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ». Σε ό,τι αφορά τη διαμονή στον τουρισμό και την εστίαση, σε όσες επιχειρήσεις έχουν δική τους εφαρμογή ψηφιακής κάρτας μπορούν να διαβιβάζουν το χτύπημα μέχρι και 15 λεπτά μετά τη σήμανση. Να σημειωθεί ότι το μέτρο αυτό προβλέπεται και στην προηγούμενη εγκύκλιο για τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες φύλαξης σε υπερθετικό βαθμό, αφού η διαβίβαση της σήμανσης μπορεί να γίνει μέχρι και στις 23.59 της ίδιας μέρας, ακόμα και αν ο εργαζόμενος χτύπησε την κάρτα το πρωί!