ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ |
Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έξω από τον ΕΦΚΑ στην οδό Αριστοτέλους και ακολούθησε πορεία στο κέντρο.
Στο πλαίσιο της απεργίας, άλλωστε, «νέκρωσαν» εργοτάξια όπως του flyοver, ενώ σε μεγάλα ποσοστά κινήθηκε η συμμετοχή στην απεργία σε όλα τα μεγάλα εργοτάξια, αλλά και σε γιαπιά.
Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Παναγιώτης Παντζανίδης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, και ο Αγγελος Γεράκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης.
Οι εργαζόμενοι σήμερα κατεβαίνουν στην Αθήνα για την πανελλαδική συγκέντρωση, ενώ οργανώνουν και την απεργία της 28ης Φλεβάρη. Αυτήν την απόφαση, συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, διαδήλωσαν και με τη μαχητική πορεία που πραγματοποίησαν στους δρόμους της πόλης.
Οπως τα μαστόρια της Ηπείρου τις προηγούμενες δεκαετίες κατέβηκαν μπουλούκια στην Αθήνα και ισχυροποίησαν το εργατικό κίνημα, σφραγίζοντας πολύτιμες κατακτήσεις, έτσι και σήμερα δεκάδες οικοδόμοι από τα Γιάννενα και όλη την Ηπειρο ακολουθούν στα χνάρια τους, δείχνουν τη δύναμή τους. Δεκάδες είναι μάλιστα οι οικοδόμοι που δήλωσαν συμμετοχή στο Συνδικάτο Ιωαννίνων, κάνοντας πράξη το κάλεσμα για μαζική κάθοδο στην πλατεία Κάνιγγος.
Παρέμβαση στο ΣΕΠΕ στην Πάτρα |
Ούτε το κρύο ούτε η βροχή στάθηκαν εμπόδιο στο να διεκδικήσουν το δίκιο τους. Δεν κάνουν πίσω, γιατί δεν έχουν άλλη επιλογή. Τα γιαπιά «νέκρωσαν» και οι οικοδόμοι συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο. Εκεί ο Βασίλης Ντακαλέτσης, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου, αναφέρθηκε στον «πόλεμο» που ζουν καθημερινά οι οικοδόμοι από όλους όσοι θησαυρίζουν στις πλάτες τους, ενώ στάθηκε και στο γεγονός ότι ήδη από τις αρχές του χρόνου τέσσερις συνάδελφοι έχουν χάσει τη ζωή τους.
Μήνυμα ανυποχώρητου αγώνα έστειλαν και οι οικοδόμοι και μισθωτοί μηχανικοί από τη Λάρισα, με τη μαζική και μαχητική τους συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση.
Νωρίτερα, μέλη του Συνδικάτου βρέθηκαν από νωρίς σε γιαπιά της πόλης, περιφρουρώντας τη μάχη τους, με αποτέλεσμα την καθολική συμμετοχή στην απεργία, ενώ στους συγκεντρωμένους απεργούς μίλησε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Δημήτρης Τζιμούλης.
Με συνθήματα «Οι οικοδόμοι δεν σκύβουν το κεφάλι, τα ένσημα θα πάρουμε με οργάνωση και πάλη», «Επτάωρο - πενθήμερο κατοχυρωμένα, τα ένσημά μας θέλουμε, τα δεδουλευμένα» να δίνουν τον τόνο στην κινητοποίησή τους, διεκδίκησαν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, Ασφάλιση για κάθε μέρα δουλειάς, αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων, μέτρα προστασίας της ζωής στους χώρους δουλειάς.
Στο εργοτάξιο της Εθνικής Οδού Πατρών - Πύργου |
Με συνθήματα όπως «Κάθε μέρα δουλειάς και ένσημο, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο» και «Οχι άλλοι νεκροί στα γιαπιά», το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας προχώρησε χθες το πρωί σε μαχητική συγκέντρωση στον ΣΕΠΕ, κατά την πρώτη μέρα της 48ωρης πανελλαδικής πανοικοδομικής απεργίας.
Με τα εργοτάξια και τις οικοδομές να «νεκρώνουν» στην πόλη αλλά και σε όλη την ευρύτερη περιοχή, δόθηκε παράλληλα το σύνθημα της κλιμάκωσης, ενώ στο πλευρό των συγκεντρωμένων βρέθηκαν το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ), τονίζοντας «Καμιά αναμονή, απεργιακός ξεσηκωμός, διεκδικούμε ΣΣΕ - αυξήσεις μισθών», και ο Φοιτητικός Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών. Το «παρών» έδωσε αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Δημήτρη Μαρμούτα.
Και με τη συγκέντρωση στον χώρο, οι συνδικαλιστικοί φορείς, οικοδόμοι και άλλοι εργαζόμενοι στις Κατασκευές απαίτησαν επιπλέον να ενταθούν οι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την υγεία και την ασφάλεια στα έργα, στα γιαπιά και στους άλλους χώρους δουλειάς, όπως και να στελεχωθούν αυτές με όλο το αναγκαίο προσωπικό.
Γιάννενα |
Ο κλάδος δεν μπορεί να δεχτεί άλλους νεκρούς, υπογράμμισε ο Στέφανος Λαβράνος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, και κάλεσε κυβέρνηση και αρμόδιες κρατικές ελεγκτικές υπηρεσίες να απαντήσουν ποια μέτρα λαμβάνονται για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.
Ακολούθησε παρέμβαση στον ΣΕΠΕ, με τους συνδικαλιστές να απαιτούν μέτρα ασφαλείας και ελέγχους στους χώρους δουλειάς, τονίζοντας ότι στηρίζουν τα αιτήματα στελέχωσης των αρμόδιων υπηρεσιών και λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων σε αυτήν την κατεύθυνση. Αναφέρθηκε επίσης ότι τα ίδια ζητήματα είχαν επισημανθεί και σε άλλες παρεμβάσεις του Συνδικάτου στο παρελθόν, ακόμα και λίγες μέρες πριν το πρόσφατο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» με 61χρονο οικοδόμο στα Αραχωβίτικα Αχαΐας.
Η πίεση του Συνδικάτου και των εργαζομένων, συνέχεια και των προηγούμενων παρεμβάσεών τους, είχε ως αποτέλεσμα τη δέσμευση της προϊσταμένης της Υπηρεσίας του ΣΕΠΕ για την επανασύσταση των μεικτών κλιμακίων ελέγχων των μέτρων ασφαλείας στις οικοδομές.
Καθολική ήταν η συμμετοχή στην απεργία και στα έργα της Εθνικής Οδού Πατρών - Πύργου στην Ηλεία, όπως και σε οικοδομές και άλλα έργα στον Πύργο. Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στον ΕΦΚΑ Αμαλιάδας, όπου μαζί με τους οικοδόμους συναντήθηκαν και αγωνιζόμενοι αγρότες και κτηνοτρόφοι και με τα τρακτέρ τους.
Στο Αγρίνιο δεν έπεσε σφυριά σε γιαπιά και έργα όπως το εργοτάξιο της αντλησιοταμίευσης στην Αλευράδα και του Εύηνου, ενώ συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στον ΠΕΚΑ.
Μαζική ήταν η συμμετοχή και των οικοδόμων της Κρήτης στη 48ωρη απεργία, αφού για άλλη μια φορά «κατέβηκαν ρολά» σε μεγάλα εργοτάξια και έργα στο νησί.
Στο Ηράκλειο πραγματοποιήθηκε μαχητική απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο από το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Παράρτημα Ηρακλείου του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών και το Παράρτημα Κρήτης του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων, ενώ πραγματοποίησαν πορεία προς τα γραφεία μεγάλης τεχνικής εταιρείας που ανήκει στις εργοδοτικές ενώσεις, όπου και επέδωσαν το πλαίσιο αιτημάτων τους.
Στα Χανιά η Ενωση Οικοδόμων πραγματοποίησε απεργιακή κινητοποίηση στον ΠΕΚΑ Ν. Χανίων, όπου έγινε και παρέμβαση με αφορμή εργατικό «ατύχημα», για το οποίο η καθυστέρηση παρέμβασης της Υπηρεσίας έχει φτάσει τα δύο χρόνια!
Απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν ακόμα σε Κέρκυρα, Ζάκυνθο και Κεφαλονιά.
Επίσης, στη Μεσσηνία το Συνδικάτο Οικοδόμων πραγματοποίησε συγκέντρωση στην Καλαμάτα, στο Εργατικό Κέντρο.