Ερώτηση του ΚΚΕ προς τον υπουργό Παιδείας
Να παρθούν μέτρα στήριξης για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των σεισμόπληκτων περιοχών στις Κυκλάδες ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται στην Ερώτηση, «σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ανάφη και Ιο, βρισκόμαστε στην τρίτη βδομάδα, με συνεχόμενες σεισμικές δονήσεις αλλά και στην τρίτη βδομάδα χαμένων μαθημάτων. Η αβεβαιότητα παραμένει για το επόμενο διάστημα και η κυβέρνηση, και το υπουργείο Παιδείας, οφείλει να εγκαταλείψει τα επικοινωνιακά σόου και να δώσει ουσιαστικές λύσεις.
Η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως καθολική απάντηση σε κάθε πρόβλημα, ειδικά όταν οι συνθήκες την καθιστούν ανεπαρκή και αναποτελεσματική. Μαθητές και εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε σπίτια αμφίβολης στατικής επάρκειας, χωρίς τα απαραίτητα μέσα και την υποστήριξη γι' αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες. Είναι γνωστό τοις πάσι ότι η τηλεκπαίδευση αφήνει δυσαναπλήρωτα κενά στους μαθητές. Σε αυτές τις συνθήκες, η ασφάλεια και η ψυχική υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών πρέπει να τεθούν σε προτεραιότητα.
Απαιτείται λεπτομερής έλεγχος όλων των σχολικών μονάδων, από πολιτικούς μηχανικούς, ώστε να εκδοθούν άμεσα πιστοποιητικά καταλληλότητας και στατικής επάρκειας. Αρκετά από τα σχολεία, ειδικά της Σαντορίνης, είναι χτισμένα μετά τον μεγάλο σεισμό του 1956 με υλικά της εποχής, άμμο θαλάσσης κ.ο.κ. Οι οπτικοί έλεγχοι που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν, καθώς απαιτείται έλεγχος της κατάστασης του φέροντος οργανισμού των κτιρίων (σκελετός της κατασκευής) και των λοιπών δομικών στοιχείων. Κανένα σχολείο δεν πρέπει να λειτουργήσει εάν δεν διασφαλιστεί πλήρως η ασφάλειά του, ενώ όσες δομές κριθούν ακατάλληλες πρέπει να ανακαινιστούν, ενισχυθούν, επισκευαστούν ή να αντικατασταθούν με νέες εγκαταστάσεις. Ισως χρειαστεί να υπάρξει πρόβλεψη και για ασφαλείς χώρους (προκάτ, ειδικές σκηνές) για ορισμένο χρονικό διάστημα προκειμένου να μη χαθεί εκπαιδευτικός χρόνος.
Είναι απαραίτητο να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά των εκπαιδευτικών, χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικά εμπόδια. Στη Β' Κυκλάδων, μετά και τις τελευταίες προσλήψεις αναπληρωτών, παραμένουν πάνω από 10 κενά που δεν έχουν καλυφθεί. Παράλληλα, απαιτείται η πρόσληψη επιπλέον εκπαιδευτικών, οι οποίοι θα αναλάβουν πρόσθετη διδακτική στήριξη και ενισχυτική διδασκαλία για τους μαθητές που έχουν χάσει διδακτικές ώρες λόγω της κατάστασης. Ακόμα απαιτούνται άμεσα παιδαγωγικά μέτρα για την κάλυψη και εμπέδωση της ύλης, ώστε οι μαθητές να μη μείνουν πίσω στις γνώσεις τους. Πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη, να αναπροσαρμοστεί η διδακτέα ύλη σύμφωνα με τις πραγματικές δυνατότητες των μαθητών και να αποφευχθεί η διεξαγωγή εξετάσεων στο τέλος της χρονιάς. Σε μια περίοδο τόσο μεγάλης αβεβαιότητας, δεν μπορεί να επιβαρύνονται οι μαθητές με επιπλέον πίεση και άγχος για την κάλυψη ύλης που χάθηκε λόγω εξωγενών συνθηκών. Επίσης, απαιτείται να ληφθούν μέτρα ψυχοκοινωνικής στήριξης των μαθητών».
Οι βουλευτές του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, Γιάννης Δελής και Μανώλης Συντυχάκης, που υπογράφουν την Ερώτηση, ρωτούν τον υπουργό ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε: