Τετάρτη 29 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ
Εφυγε σαν κύριος από την πύλη των φυλακών!

Σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής των φυλακών, ο αρχιφύλακας Αραβαντινός και έξι υπάλληλοι

Ο ισοβίτης Πίτερ Σέντομ

ICON

Ο ισοβίτης Πίτερ Σέντομ
Η προχτεσινή απόδραση από τις Φυλακές Κορυδαλλού του κακοποιού Πίτερ Σέλντομ, που εξελίχθηκε σα να ήταν κινηματογραφική ταινία, αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου και έρχεται να αποδείξει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τη σαπίλα του σωφρονιστικού συστήματος και την ανεξέλεγκτη δράση του οργανωμένου εγκλήματος στις φυλακές.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος σε μια κίνηση μάλλον εντυπωσιασμού, αποκεφάλισε τους υπεύθυνους της προχτεσινής απόδρασης. Εθεσε σε διαθεσιμότητα τον διευθυντή των φυλακών Κορυδαλλού Γ. Μαρινάριο, τον αρχιφύλακα Αντ. Αραβαντινό και έξι φύλακες, τους Ι. Βασιλείου, Π. Κονδύλη, Δ. Κορμπή, Κ. Πανόπουλο, Στ. Παττακό και Απ. Γιαννό. Σε διαθεσιμότητα τέθηκε και η ψυχολόγος Ολγα Ατζαμόγλου, 45 ετών, μητέρα δύο παιδιών, η οποία βρίσκεται σε διάσταση με τον σύζυγό της και βοήθησε τον ισοβίτη Π. Σέλντομ, 31 χρόνων, να αποδράσει, μεταμφιεσμένος σε γιατρό.

Παράλληλα, ο εισαγγελέας Εφετών Πειραιώς Ε. Φλωράτος παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης για τις πράξεις απόδρασης και ελευθέρωσης κρατουμένου από δόλο και από αμέλεια. Ακόμη, ο υπουργός διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης για τη διαπίστωση πειθαρχικών ευθυνών των σωφρονιστικών υπαλλήλων, αλλά και της ψυχολόγου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ισοβίτης κακοποιός απέδρασε με τη βοήθεια τής Ο. Ατζαμόγλου. Τα στοιχεία, που οδηγούν στο συμπέρασμα αυτό, είναι ότι βρέθηκαν τα ρούχα του Π. Σέντομ στο κλειδωμένο γραφείο της ψυχολόγου, ενώ πριν την απόδραση η ίδια - για να δημιουργήσει το σχετικό κλίμα - είχε επανειλημμένως ρωτήσει τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, αν είχε έρθει ο γιατρός - που υποτίθεται περίμενε και ασχολούνταν με ένα ειδικό πρόγραμμα απεξάρτησης που ετοιμάζεται εδώ και χρόνια στην περιοχή του Ελαιώνα.

Να σημειωθεί ότι η ψυχολόγος με τον μεταμφιεσμένο ισοβίτη εξήλθαν από την πύλη των φυλακών (έξοδο οχημάτων) στις 4.30 το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ πέρασαν από 4 ελέγχους και μόνο από τον τελευταίο φύλακα ζητήθηκε να επιδείξει η ίδια την ταυτότητά της, όχι όμως και ο συνοδός της. Ολα αυτά κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ένα πολύ καλά οργανωμένο σχέδιο. Η απόδραση διαπιστώθηκε περίπου στις 9 το βράδυ, όταν έγινε η καταμέτρηση των κρατουμένων.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά, ο Π. Σέντομ πήγε στο γραφείο της ψυχολόγου, άλλαξε ρούχα, φόρεσε κουστούμι, γυαλιά μυωπίας και μακρύκομη περούκα, και στη συνέχεια, προσποιούμενος το γιατρό, έφυγε με την Ο. Ατζαμόγλου.

Αμείλικτα ερωτηματικά

Ο Πίτερ Σέντομ ήρθε στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του '80 και αρχικά συνεργάστηκε με την οικογένεια Γρηγοράκου. Εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης για ανθρωποκτονία (ομολόγησε ότι σκότωσε το 1990 τη Στεφανία Σαρδή, η οποία φερόταν να έδωσε στοιχεία για την οικογένεια Γρηγοράκου) και κάθειρξη 11 ετών για σύσταση συμμορίας, οπλοφορία κλπ. Στην πρόσφατη δίκη για το φόνο της Στ. Σαρδή, ο Σέντομ αιφνιδίασε τους δικαστές. Ζήτησε να μην του αναγνωρίσουν κανένα ελαφρυντικό και να τον καταδικάσουν σε ισόβια κάθειρξη, όπως και έγινε, προφανώς για να γλιτώσει την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Η χτεσινή απόδραση έρχεται να προστεθεί σε ένα μακρύ κατάλογο από σοβαρά κρούσματα που κάνουν εμφανή τη νοσηρή κατάσταση που επικρατεί στις Φυλακές Κορυδαλλού. Στα τέλη Γενάρη δηλητηρίασαν μέσα στο κελί του τον κακοποιό Θ. Γρηγοράκο. Στις φυλακές Κορυδαλλού απαγχονίστηκε μέσα στο κελί του, ο Αλβανός κρατούμενος Κονσταντίν Πάπα (πρώην συνεργός του Κ. Πάσαρη) χωρίς κανένας από το προσωπικό των φυλακών να αντιληφθεί το παραμικρό. Ο Π. Σέντομ κατηγορήθηκε μαζί με τον βαρυποινίτη Σπ. Χριστοδούλου για την υπόθεση του Κ. Πάπα.

Στο μεταξύ νέος διευθυντής των Φυλακών Κορυδαλλού τοποθετήθηκε ο Σπ. Αθανασόπουλος, μέχρι τώρα προϊστάμενος της Διεύθυνσης Φυλακών, αρχιφύλακας ο Χρ. Θωμόπουλος και αναπληρωτής αρχιφύλακας ο Μ. Σιώρος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ