Παρασκευή 14 Μάρτη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΝΟΜΕΩΝ ΤΗΣ «E-FOOD»
Κατοχυρώθηκε το 5ήμερο - 8ωρο χωρίς διευθέτηση του χρόνου εργασίας

«Κουρελόχαρτο» ο νόμος Χατζηδάκη, δεν πέρασε η προσπάθεια της εργοδοσίας για μονομερείς βλαπτικές αλλαγές στο πρόγραμμα

Μία από τις πολλές μηχανοκίνητες πορείς των διανομέων
Μία από τις πολλές μηχανοκίνητες πορείς των διανομέων
Νέα μεγάλη νίκη κατάφεραν οι διανομείς της «e-food» καθώς ύστερα από τους πολύμορφους αγώνες και τις μεγάλες απεργιακές τους κινητοποιήσεις κατάφεραν να υπογράψουν με την εργοδοσία την κατοχύρωση του δικαιώματός τους να διαμορφώνουν το πρόγραμμα, κατοχυρώνοντας το 5ήμερο - 8ωρο χωρίς διευθέτηση του χρόνου εργασίας!

«Νέα κατάκτηση για το Σωματείο μας που έκανε, για άλλη μια φορά, "κουρελόχαρτο" τον νόμο Χατζηδάκη!», τονίζει το Σωματείο «e-food» Αττικής, αφού αποδείχτηκε ότι «οι μαχητικοί οργανωμένοι αγώνες κόντρα στην πολιτική των κυβερνήσεων και των εργοδοτών έχουν αποτέλεσμα! Οι μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις μας έφεραν αποτέλεσμα. Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις επικυρώθηκε η διμερής συμφωνία που είχαμε αποσπάσει με την 24ωρη απεργία μας (10/1), ως αποτέλεσμα της συνάντησης στην Επιθεώρηση Εργασίας με την εταιρεία σχετικά με τον τρόπο καθορισμού του προγράμματος εργασίας των μισθωτών διανομέων».

Το Σωματείο ενημερώνει για τα βασικά σημεία που προβλέπονται από τη συμφωνία, τα οποία είναι τα εξής:

Πρώτον, ότι όλοι οι μισθωτοί διανομείς (8ωροι, 6ωροι, 4ωροι) θα διαμορφώνουν μέσω της εφαρμογής σταθερό πρόγραμμα από 1-4 εβδομάδες με συνεχόμενα ρεπό εφόσον το επιθυμούν.

Δεύτερον, διασφαλίζεται το 5ήμερο - 8ωρο, χωρίς διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Υπενθυμίζεται ότι η «διευθέτηση» σύμφωνα με τον νόμο - έκτρωμα Χατζηδάκη (ν. 4808), σημαίνει ώρες υπερωρίας που δεν πληρώνονται αλλά συμψηφίζονται με ρεπό, προφανώς όποτε επιλέξει ο εργοδότης.

Τρίτον, το ωράριο εργασίας δεν θα είναι σε 24ωρη βάση αλλά από 8 π.μ. έως 1 π.μ.

Τέταρτον, ότι για το πρόγραμμα θα παίρνονται υπόψη με προτεραιότητα οι συνάδελφοι με εξαρτώμενα μέλη (μονογονεϊκών, πολύτεκνων, τριτέκνων οικογενειών, μέλη ΑμεΑ, φοιτητές), όσο και για τους εργαζόμενους που έχουν χρόνιες παθήσεις ή άλλη εργασία.

«Μετά τις συνεχόμενες κινητοποιήσεις και ενέργειές μας, η απόφαση της εταιρείας να ορίζει μονομερώς το πρόγραμμα άλλαξε», τονίζει το Σωματείο, αφού «μέχρι και την τελευταία στιγμή συνάδελφοι είχαν κινητοποιηθεί κάτω από τα γραφεία του ΟΜΕΔ, όπως είχε γίνει και στην περίπτωση του ΣΕΠΕ, διότι γνωρίζουμε ότι η αγωνιστική μας συμμετοχή και παρουσία αποτελούν καταλύτη των εξελίξεων. Για πρώτη φορά στα χρόνια ύπαρξης του σωματείου, η εταιρεία τελικά έρχεται σε συμφωνία βάζοντας την υπογραφή της, κάτι που αρκετές φορές με μεθοδικό, σκληρό και άκομψο τρόπο απέφευγε.

Θεωρούμε ότι αυτή η εξέλιξη αποτελεί ένα πρώτο βήμα για να συνεχίσουμε τον αγώνα για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση δικαιωμάτων. Μια διαδικασία που είναι ήδη σε εξέλιξη με διαπραγματεύσεις στον ΟΜΕΔ και που γνωρίζουμε πολύ καλά ότι κάθε θετική έκβαση θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή στο σωματείο και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, τις απεργίες που θα οργανώσουμε το επόμενο διάστημα», καταλήγει το Σωματείο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να παρθούν πίσω οι βλαπτικές μεταβολές στο πρόγραμμα (2025-01-23 00:00:00.0)
Καταρρίπτεται ο μύθος του «επιχειρηματία ντελιβερά» (2022-08-09 00:00:00.0)
Στάση εργασίας και μοτοπορεία στις 17 Ιούνη (2022-06-10 00:00:00.0)
Απέσπασαν δέσμευση για δωρεάν χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας (2021-11-18 00:00:00.0)
Την Τετάρτη η μηχανοκίνητη κινητοποίηση για τους διανομείς (2021-06-05 00:00:00.0)
Δημαγωγικές διαφωνίες και στο βάθος νομοσχέδιο (2005-07-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ