Τρίτη 9 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «E-FOOD» ΑΤΤΙΚΗΣ
Καταρρίπτεται ο μύθος του «επιχειρηματία ντελιβερά»

Καταγγελία για τις αλλαγές που προωθεί η εργοδοσία σε βάρος των «freelancer» εργαζομένων

Τις αλλαγές που προωθεί η εργοδοσία στον τρόπο αμοιβής και εργασίας των διανομέων που δουλεύουν ως «freelancer», καταρρίπτοντας στην πράξη το αφήγημα του «επιχειρηματία ντελιβερά», σχολιάζει το Σωματείο Εργαζομένων «e-food» Αττικής.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι από τις επόμενες μέρες οι διανομείς με σύμβαση «freelancer» θα δουλεύουν σε καθορισμένες βάρδιες, ενώ παράλληλα προχωρά σε μείωση της αμοιβής τους ανά παραγγελία, κατά περίπου 30%. Ηδη την περασμένη βδομάδα, μετά το τελεσίγραφο της εταιρείας, οι διανομείς, «freelancer» και μισθωτοί, και το επιχειρησιακό Σωματείο στη Θεσσαλονίκη προχώρησαν σε συγκέντρωση και μοτοπορεία.

«Η ανακοίνωση της εταιρείας σχετικά με τον νέο τρόπο που θα δουλεύουν και θα αμείβονται οι συνάδελφοι "freelancers" επιβεβαιώνει ότι το λεγόμενο "συνεργατικό" μοντέλο δεν είναι τίποτα άλλο παρά εξαρτημένη εργασία, που απαλλάσσει τους εργοδότες από εργασιακές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις», ξεκαθαρίζει στην ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων «e-food» Αττικής.

Οπως υπενθυμίζει, μέσα από το συγκεκριμένο μοντέλο εργοδοσία και κυβέρνηση έχουν διαμορφώσει εργασιακές συνθήκες που στερούν από τους διανομείς ασφαλιστικά δικαιώματα, άδειες και Δώρα, τους αναγκάζουν να δουλεύουν σε συνθήκες εντατικοποίησης και να πληρώνονται «με το κομμάτι».

«Οι εντατικοποιημένοι ρυθμοί εργασίας, σε συνδυασμό με τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας, που με ευθύνη των κυβερνήσεων δεν έχουν ακόμα επιβληθεί, είναι και η βασική αιτία που από την ώρα που εφαρμόστηκε μετράμε συνέχεια θανατηφόρα και πολύ σοβαρά εργατικά "ατυχήματα". Εχουν ήδη θυσιαστεί πολλές ζωές συναδέλφων στον βωμό των κερδών τους», υπογραμμίζει το Σωματείο.

Παράλληλα καταγγέλλει ότι σε αυτό το έδαφος «έχει δοθεί η δυνατότητα να ξεφυτρώσει το δουλεμπόριο ακόμα και στη διανομή, με εργολάβους που εκμεταλλεύονται συνήθως συναδέλφους μετανάστες, επιβάλλοντας ακόμα πιο άσχημες συνθήκες εργασίας, χωρίς να τηρείται κανένα εργασιακό δικαίωμα».

Με τη μείωση της αμοιβής, εξάλλου, η εταιρεία επιδιώκει να πάρει πίσω τις όποιες αποζημιώσεις οφείλει να δίνει για τη συντήρηση του οχήματος, τη χορήγηση κράνους κ.ά.

Το Σωματείο καταγγέλλει τις παραπάνω αλλαγές, «που είναι εις βάρος του τρόπου με τον οποίο εργάζονταν και βιοπορίζονταν μέχρι σήμερα» οι «freelancers». Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι οι αλλαγές αυτές είναι απότοκες του συγκεκριμένου εργασιακού μοντέλου και των σχεδιασμών της εταιρείας «Delivery Hero», που ήδη εφαρμόζονται σε μια σειρά χώρες.

«Το μοντέλο της "freelance" εργασίας υποκρύπτει εξαρτημένη σχέση εργασίας, μεταφέροντας τα κόστη του εργοδότη πάνω μας», ξεκαθαρίζει το Σωματείο και καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν: Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και της freelance εργασίας. Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών για όλους τους εργαζόμενους στην «e-food». Ενσημα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

Στη Λάρισα

Κινητοποίηση στην κεντρική πλατεία της Λάρισας και μοτοπορεία στους δρόμους της πόλης πραγματοποίησαν το βράδυ της Κυριακής οι διανομείς της «efood», αντιδρώντας στις εργοδοτικές αλλαγές για τους «freelancers». Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι στις 3 Αυγούστου η εταιρεία τούς ανακοίνωσε μείωση της αμοιβής τους ανά παραγγελία έως και 0,90 ευρώ, μείωση των χρημάτων για τα καύσιμα (από 0,80 σε 0,50 ευρώ ανά χλμ.) και καθορισμό ωραρίου εργασίας. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες, σε συντονισμό με τους συναδέλφους τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ