Τρίτη 9 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΥΓΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Πλήρης κάλυψη στην απόλυση εργαζόμενου με αναπηρία από το ΨΝΑ

Διαμαρτυρία από τον Σύλλογο Εργαζομένων του νοσοκομείου και τη ΣΕΑΑΝ

Από τη διαμαρτυρία στο υπουργείο Υγείας
Από τη διαμαρτυρία στο υπουργείο Υγείας
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, ενάντια στην «απαράδεκτη και επικίνδυνη απόφαση του Νοσοκομείου Δαφνί» να απολύσει επικουρικό εργαζόμενο με αναπηρία, πραγματοποίησαν ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ «Δαφνί» και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ).

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη 27 Ιούλη τα 6 από τα 7 μέλη του ΔΣ του Νοσοκομείου αποφάσισαν την καταγγελία σύμβασης εργασίας - απόλυση επικουρικού εργαζόμενου, «που ανήκε στη Νοσηλευτική Διεύθυνση και μάλιστα είναι εργαζόμενος με αναπηρία», με την αιτιολογία τη «σχετική γνωστοποίηση αποτελέσματος πιστοποίησης αναπηρίας ΚΕΠΑ, την οποία ο υπάλληλος όχι μόνο δεν απέκρυψε, αλλά αντίθετα ο ίδιος κατέθεσε με την υπ' αρ. πρωτ. 53/204140/18-03-2022 αίτησή του για κατάταξη στις λίστες επικουρικού λοιπού προσωπικού στη 2η ΥΠΕ και συνεπακόλουθα και στο ΨΝΑ ΔΑΦΝΙ ως δικαιολογητικό για τον διορισμό του, στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι ο Η. Η. παρουσιάζει ανικανότητα για κάθε βιοποριστικό επάγγελμα από 1/8/2021 έως 31/7/2024», σημειώνει ο Σύλλογος σε επιστολή του προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν αντιπροσωπεία των φορέων και η γενική γραμματέας της ΕΙΝΑΠ Μαίρη Αγρογιάννη με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, η απόλυση επιχειρήθηκε να δικαιολογηθεί από την πλευρά της κυβέρνησης με αντιεπιστημονικά επιχειρήματα, που έρχονται και πάλι να στοχοποιήσουν τους υγειονομικούς προκειμένου να περάσει ως φυσικό επακόλουθο η «αξιολόγηση» προσωπικού.

Η αναπληρώτρια υπουργός επιχείρησε να μετακυλήσει στον εργαζόμενο με αναπηρία (!) και συνολικά στο προσωπικό τις ευθύνες για τα δεκάδες ράντζα, τις εκατοντάδες κενές οργανικές θέσεις και τη χαμηλή κρατική χρηματοδότηση, λέγοντας ότι ο συγκεκριμένος «δεν μπορεί να αποδώσει όπως οι άλλοι» και αυτό «θα είχε ως αποτέλεσμα να λιμνάζουν τα περιστατικά και να περιμένουν 8 και 10 ώρες».

Να σημειωθεί ότι ο Η. Η. προσλήφθηκε ως επικουρικός φέτος τον Απρίλη, δούλευε επί 2 χρόνια στον ΕΟΔΥ και παραιτήθηκε για να αναλάβει υπηρεσία στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο. Μετά την πρόσληψή του τοποθετήθηκε σε οικοτροφείο του ΨΝΑ «Δαφνί», όπου και εργάστηκε για 3 περίπου μήνες, χωρίς να υπάρχει καμία παρατήρηση για ανεπαρκή εκτέλεση των καθηκόντων του από τη Νοσηλευτική Υπηρεσία.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία (Ν. 3850/2010) για την αρχική τοποθέτηση εργαζόμενου σε θέση εργασίας, προβλέπεται να υπάρχει γραπτή υπόδειξη του γιατρού Εργασίας. Με ευθύνη όμως όλων των κυβερνήσεων και διοικήσεων, στο ΨΝΑ «Δαφνί» δεν έχει προσληφθεί κανένας γιατρός Εργασίας, ενώ με ευθύνη της διοίκησης του ΨΝΑ ο εργαζόμενος εργάστηκε χωρίς να έχει πληρωθεί και ασφαλιστεί για το παραπάνω διάστημα. Ακολούθησε η απόλυση από το Νοσοκομείο, που θα έπρεπε να συμβάλλει στην προαγωγή του δικαιώματος των ψυχικά πασχόντων για εργασία!

Αν και η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΨΝΑ «Δαφνί» για την απόλυση παραβιάζει ακόμα και το άρθρο 23 του Ν. 4488 για την απασχόληση των ψυχικά πασχόντων, αποδείχθηκε ότι η διοίκηση έχει τη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Η αναπληρώτρια υπουργός τελικά ισχυρίστηκε ότι δεν είναι γνώστης, ούτε αρμόδια για το θέμα, και δεσμεύτηκε για επόμενη συνάντηση με την αρμόδια υφυπουργό για την Ψυχική Υγεία, Ζ. Ράπτη.

Ακόμα και όταν τα μέλη της αντιπροσωπείας των φορέων κατέρριψαν τεκμηριωμένα τα «επιχειρήματά» της, η αναπληρώτρια υπουργός αρνήθηκε ουσιαστικά το αίτημα για ανάκληση της απόφασης του ΔΣ του ΨΝΑ (όπου η μοναδική ψήφος κατά της απόλυσης ήταν του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων, Στ. Καλαρίτη) και παρέπεμψε σε νέα συνάντηση.

Η αντιπροσωπεία των φορέων ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους έξω από το υπουργείο Υγείας και υπογράμμισε ότι η απόλυση είναι παράνομη και απάνθρωπη, εγείροντας ερωτήματα για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης, καθώς ανοίγει τη διαδικασία απολύσεων με πρόσχημα την «αδυναμία εκτέλεσης καθηκόντων» από τους εργαζόμενους λόγω προβλημάτων υγείας ή αναπηρίας.

Την ανάκληση της απαράδεκτης απόφασης απαιτεί και το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Θριάσιο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ