Παρασκευή 28 Μάρτη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΗΠΑ
Ξεκινάει την επιβολή δασμών 25% σε εισαγόμενα αυτοκίνητα και εξαρτήματα

Εντονες αντιδράσεις από Ευρωπαίους και άλλους συμμάχους της Ουάσιγκτον, ενώ ο Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου θα ξεκινούσε χτες επαφές στο Πεκίνο

Μεγάλες απώλειες εκτιμάται ότι θα υποστούν και οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες (φωτ. μονάδα στην πόλη Τσβικάου)

Copyright 2019 The Associated

Μεγάλες απώλειες εκτιμάται ότι θα υποστούν και οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες (φωτ. μονάδα στην πόλη Τσβικάου)
Την εφαρμογή δασμών 25% «σε όλα τα αυτοκίνητα που δεν κατασκευάζονται στις ΗΠΑ» ανακοίνωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, προχτές το βράδυ, διευκρινίζοντας ότι αυτοί θα αρχίσουν να εισπράττονται «από την 3η Απρίλη», ενώ θα αφορούν και τις εισαγωγές των περισσότερων από τα σχετικά εξαρτήματα.

Στόχος είναι, είπε, «να κάνουμε να πληρώσουν οι χώρες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και μας παίρνουν τον πλούτο μας», εξηγώντας ότι οι συγκεκριμένοι δασμοί θα «προστεθούν» στους προϋπάρχοντες. Μέχρι σήμερα τα εισαγόμενα αυτοκίνητα στις ΗΠΑ φορολογούνταν με 2,5%, άρα οι δασμοί πλέον θα διαμορφώνονται στο 27,5% της αξίας τους.

Οι δασμοί σε εισαγόμενα οχήματα ακολουθούν την επιβολή δασμών 25% σε εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα στις ΗΠΑ από 12 Μάρτη, ενώ ήδη εξετάζονται και μια σειρά άλλων δασμών σε εισαγωγές (προϊόντα ναυτιλίας, ξυλείας, χαλκού).

Το 2024 οι ΗΠΑ εισήγαγαν επιβατικά αυτοκίνητα αξίας 220 δισ. δολαρίων και είδη αυτοκινήτου αξίας 474 δισ. δολαρίων, με τους πρώτους πέντε μεγαλύτερους εξαγωγείς του είδους να είναι κατά σειρά Μεξικό, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Καναδάς, Γερμανία.

Ο Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι δασμοί να αυξηθούν, προειδοποιώντας ειδικά ΕΕ και Καναδά με «μεγάλης κλίμακας δασμούς, πολύ μεγαλύτερους από αυτούς που προβλέπονται τώρα» αν «συνεργαστούν για να βλάψουν οικονομικά τις ΗΠΑ», επειδή πρέπει «να προστατευθεί ο καλύτερος φίλος που είχε ποτέ καθεμία από αυτές τις δύο».

«Στιβαρή απάντηση» προαναγγέλλει η ΕΕ

Στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ολοφ Γκιλ, είπε ότι δεν ξέρει ακριβές χρονοδιάγραμμα, αλλά «μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η (απάντηση) θα είναι έγκαιρη, στιβαρή, προσεκτικά σταθμισμένη και ότι θα επιτύχει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα». Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε ανάρτησή της είχε πει πόσο «λυπάται βαθιά», αλλά και ότι οι Βρυξέλλες «θα συνεχίσουν να αναζητούν λύσεις μέσω διαπραγματεύσεων» με την Ουάσιγκτον.

Να καταγραφεί ότι οι ανακοινώσεις έγιναν ενώ στις αρχές της βδομάδας ο Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου, Μάρος Σέφκοβιτς, είχε νέες επαφές στην Ουάσιγκτον μόλις στην αρχή της βδομάδας, επιδιώκοντας διαβουλεύσεις για μια συμφωνία σχετικά με εκατέρωθεν δασμούς. Σύμφωνα με φειδωλές (ανώνυμες) δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για το περιεχόμενο και το αποτέλεσμα των επαφών του, η Ουάσιγκτον διαμήνυσε ότι πριν ανακοινώσει όλα όσα σχεδιάζει επίσημα, δεν θα ξεκινήσει καμία διαπραγμάτευση.

Πάντως χτες, ο Σέφκοβιτς αναμενόταν να αρχίσει επαφές και στο Πεκίνο, καταρχήν με τον Κινέζο υπουργό Εμπορίου Γουάνγκ Γουεντάο, εστιάζοντας σε ένα μεγαλύτερο εύρος θεμάτων, όπως τους όρους πρόσβασης των ευρωπαϊκών εταιρειών στην κινεζική αγορά, τις κινεζικές επενδύσεις στην ΕΕ κ.τ.λ.

«Δύναμη και αυτοπεποίθηση» αναζητά η γερμανική κυβέρνηση

Για «άσχημα νέα για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, τη γερμανική οικονομία, την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και τις ΗΠΑ», μίλησε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, ζητώντας «η ΕΕ να δώσει μια αποφασιστική απάντηση στους δασμούς (...) Απαιτείται δύναμη και αυτοπεποίθηση», αλλά και ζητώντας συνέχιση διαπραγματεύσεων για «την αποτροπή δημιουργίας σπιράλ δασμών».

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Ερίκ Λομπάρ διαπίστωσε ότι «η επιθετικότητα αυξάνεται», υποστηρίζοντας ότι «η μόνη λύση για την ΕΕ θα είναι να αυξήσει με τη σειρά της τους δασμούς για τα αμερικανικά προϊόντα», αλλά και εκφράζοντας ελπίδα να συνομιλήσει σύντομα με τους Αμερικανούς ομολόγους του για τη μείωση των δασμών αυτών, αφού - συνέχισε - ένας εμπορικός πόλεμος δεν θα οδηγήσει «πουθενά».

Η Βρετανίδα υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς δήλωσε ότι «αυτήν τη στιγμή δεν είμαστε σε θέση να θέλουμε να κάνουμε οτιδήποτε για να κλιμακώσουμε αυτούς τους εμπορικούς πολέμους», αλλά και ότι «θα εργαστούμε εντατικά τις επόμενες λίγες ημέρες για να προσπαθήσουμε να πετύχουμε μια καλή συμφωνία για τη Βρετανία».

Για «επίθεση» και «προδοσία» μιλά ο Καναδάς

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Μαρκ Κάρνι, είπε ότι «οι τελωνειακοί δασμοί σε βάρος της αυτοκινητοβιομηχανίας μας είναι απευθείας επίθεση εναντίον των εργαζομένων» της χώρας, ενώ κατηγόρησε τον Αμερικανό Πρόεδρο ότι «προδίδει» τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που έχουν συνάψει οι δυο χώρες και το Μεξικό.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σιγκέρου Ισίμπα, δήλωσε στη βουλή ότι «πρέπει να σκεφτούμε για τα προσήκοντα μέτρα μετά την ανακοίνωση» και «φυσικά, θα εξετάσουμε όλες τις επιλογές». Σημειωτέον ότι το 1/3 των ιαπωνικών εξαγωγών στις ΗΠΑ αφορούν τις μονάδες αυτοκινητοβιομηχανίας που λειτουργούν στη χώρα, ενώ το 2024 η αξία τους υπολογιζόταν σε 40 δισ. δολάρια.

Για «παγκόσμιες αβεβαιότητες» που «αυξάνονται» μίλησε ο υπουργός Βιομηχανίας της Νότιας Κορέας, Αν Ντουκ-γκέουν, που είπε ότι «η Νότια Κορέα θα συνεργαστεί ενεργά με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για να εξετάσει τρόπους μείωσης των αρνητικών επιπτώσεων στις κορεατικές αυτοκινητοβιομηχανίες και τους προμηθευτές τους».

Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, είπε ότι «δεν μπορούμε να μην κάνουμε τίποτα» σαν οι Αμερικανοί «να είναι οι μόνοι που έχουν δίκιο και διαθέτουν τη δυνατότητα να δασμολογούν τα προϊόντα των άλλων (...) θα υιοθετήσουμε την προσέγγιση που κατά την άποψή μας θα είναι επωφελής για τη Βραζιλία».

Ο δε εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γκούο Ζιακούν, είπε ξανά ότι «δεν υπάρχει νικητής σε έναν εμπορικό πόλεμο και σε έναν πόλεμο δασμών. Η ανάπτυξη και η ευημερία κάθε χώρας δεν πρέπει να επιτυγχάνονται μέσω της επιβολής δασμών».

Αντιδράσεις βιομηχάνων

Είναι «κρίσιμης σημασίας» για τις μεγάλες αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες οι νέοι δασμοί να μην «αυξήσουν τις τιμές για τους καταναλωτές», ανέφερε ανακοίνωση της Ενωσης Αμερικανών κατασκευαστών αυτοκινήτων AAPC, προσθέτοντας ότι οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες «θα συνεχίσουν να εργάζονται» με την κυβέρνηση όσον αφορά «βιώσιμες πολιτικές που βοηθούν τους Αμερικανούς», ζητώντας να διατηρηθεί η «ανταγωνιστικότητα» στη «βορειοαμερικανική» παραγωγή αυτοκινήτων. Να σημειωθεί ότι χτες κατέγραψε πτώση σχεδόν 8% με το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης η μετοχή της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας «General Motors», της οποίας σχεδόν η μισή παραγωγή αυτοκινήτων δεν ολοκληρώνεται στις ΗΠΑ.

Η πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου Αυτοκινητοβιομηχανίας (VDA) Χίλντεγκαρντ Μιούλερ δήλωσε ότι οι δασμοί «συνεπάγονται σημαντικό βάρος τόσο για τις εταιρείες όσο και για τη στενά συνδεδεμένη με αυτές παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού της αυτοκινητοβιομηχανίας, με αρνητικές συνέπειες, ειδικά για τους καταναλωτές - ακόμη και στις ΗΠΑ», ενώ ζήτησε άμεσες διαπραγματεύσεις ΕΕ - ΗΠΑ για μια διμερή συμφωνία. Οι πωλήσεις γερμανικών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ αποτελούν το 13% των εξαγωγών, ενώ ακολουθούν η Βρετανία με 11,3% και η Γαλλία με 7,4%.

Στο μεταξύ, ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι θα μπορούσε να εξεταστεί μείωση των δασμών για εισαγωγές ειδικά από Κίνα, αν προχωρήσει η πώληση της εφαρμογής «TikTok». Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε ψηφίσει νόμο για απαγόρευση της εφαρμογής επικαλούμενη κινδύνους για την εθνική ασφάλεια, αλλά η κυβέρνηση Τραμπ μετά την ορκωμοσία της ανέστειλε την εφαρμογή του, δίνοντας στη (μητρική εταιρεία) «ByteDance» περιθώριο να βρει αγοραστή μέχρι τις 5 Απριλίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ