Στην παρούσα φάση, στο επίκεντρο των διεργασιών βρίσκεται και στα δύο κόμματα η αμφισβήτηση των ηγεσιών τους, μιας και καθώς φαίνεται Ανδρουλάκης και Φάμελλος καταγράφουν «χαμηλές πτήσεις» ως προς τον στόχο της ανάκτησης της ικανότητας χειραγώγησης λαϊκών δυνάμεων.
Στο ΠΑΣΟΚ την αντιπαράθεση υποδαύλισε η απόφαση του πρόεδρου του κόμματος Νίκου Ανδρουλάκη να παραπέμψει στην Επιτροπή Δεοντολογίας την Κατερίνα Μπατζελή, μετά τη δημόσια διαφωνία της με τον χαρακτηρισμό «ο κύριος 13-0» για τον Ν. Παππά του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του κόμματός της, υποστηρίζοντας πως το ΠΑΣΟΚ, ακολουθώντας τη γλώσσα της ΝΔ, «επιβεβαιώνει ότι σε τραβάει κάποιος από το δεξί πέτο».
Η παραπομπή της προκάλεσε την αντίδραση κύκλων του Χ. Δούκα, στο περιβάλλον του οποίου πρόσκειται η Κατερίνα Μπατζελή. Συνεργάτες του δημάρχου Αθηναίων και μέλους του Συντονιστικού Πολιτικού Κέντρου του ΠΑΣΟΚ εξέφραζαν τη δυσφορία τους, κάνοντας λόγο για επιλεκτική ενασχόληση, αφού κατ' αυτούς αντίστοιχες δηλώσεις κατά καιρούς είχαν γίνει και από τους Π. Γερουλάνο, Α. Διαμαντοπούλου, Θ. Γκλαβίνα κ.ά.
«Δεν γίνεται να εφαρμόζονται δύο μέτρα και δύο σταθμά. Οταν σε δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου (που είπε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με τους Βαρουφάκη - Κωνσταντοπούλου), του γραμματέα της ΚΟ (που είπε ότι είναι γραφικοί όσοι μιλούν για εκλογές), της υπεύθυνης Πολιτικού Σχεδιασμού (που είπε ότι είναι "μνημόσυνο" οι συγκεντρώσεις για τα Τεμπη) και του μέλους του Πολιτικού Κέντρου (που είπε ότι ήταν λάθος η συνυπογραφή μας με την Κωνσταντοπούλου) δεν υπήρξε καμία αντίδραση από την ηγεσία, τότε δεν μπορεί να ασχολείται επιλεκτικά με μια δήλωση μέλους της ΚΠΕ», ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Στις αναφορές αυτές απάντησε ο Π. Γερουλάνος, λέγοντας πως «η χρήση "επιχειρημάτων" της Ομάδας Αλήθειας - για πράγματα που ο Παύλος Γερουλάνος ουδέποτε είπε (...) από συνεργάτες του κ. Δούκα μέσω διαρροών, υποβαθμίζει την πολιτική συζήτηση. Κρίμα».
Αλλά και κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη σχολίαζαν σχετικά με τις αιτιάσεις του Χ. Δούκα ότι «καλό θα είναι όσοι έχουν μείνει ακόμα στην περίοδο των εσωκομματικών εκλογών να κάνουν κι εκείνοι καμιά δουλειά στην ίδια κατεύθυνση» (της ανάδειξης του ΠΑΣΟΚ σε κυβερνητική δύναμη).
Η ίδια η Μπατζελή σε συνέντευξή της στο «Open» ανέφερε σχετικά ότι «είμαι εντός γραμμής του κόμματος, και το έχω αποδείξει και με τη δήλωσή μου» και ότι «δεν θα γίνω Ιφιγένεια». Την ίδια ώρα η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ άνοιξε μέτωπο και με την Ανανεωτική Αριστερά, καθώς αφαίρεσε από τα χέρια στελεχών της τομείς για τους οποίους είχαν την ευθύνη, προκαλώντας την έντονη ενόχλησή τους.
Στον ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι καλύτερα, καθώς στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σάββατο εκδηλώθηκε κίνηση αμφισβήτησης του Σ. Φάμελλου από τον Π. Πολάκη, ο οποίος εκτίμησε ότι το κόμμα δεν πάει καλά και ότι αν δεν υπάρξει αλλαγή ρότας σύντομα, μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων θα γυρίσει οριστικά την πλάτη του. Απαντες θεώρησαν τα όσα διημείφθησαν στην ΚΕ πρόβα τζενεράλε μπροστά στο συνέδριο.
Ο Ν. Παππάς άφησε αιχμές κατά του Σ. Φάμελλου, λέγοντας ότι «δεν είναι ψηφισμένη πρόταση η θέση για νέο φορέα» την οποία πρόσφατα απηύθυνε στο ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος του κόμματος. Την πρόταση επέκρινε και ο Π. Πολάκης, λέγοντας: «Πρόκειται για κίνηση πραγματικά χωρίς προηγούμενο στην ιστορία του κόμματος. Χωρίς καμία απολύτως συζήτηση στα όργανα, χωρίς να έχει τεθεί το θέμα στην ΚΕ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει δημόσια για δημιουργία νέου φορέα, προαναγγέλλοντας μάλιστα ότι θα συμβάλει για να μην κατέβει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτόνομα στις εκλογές».
Αφορμή για αντεγκλήσεις έδωσε και η προσπάθεια για συμπλήρωση των κενών θέσεων στην Πολιτική Γραμματεία οι οποίες είχαν προκύψει από την αποχώρηση της ομάδας Κασσελάκη. Αρχικά, στενός συνεργάτης του Π. Πολάκη κατηγόρησε την ηγεσία του κόμματος ότι είναι δεσμευμένη από ομάδες, προκαλώντας την έκρηξη του Σ. Φάμελλου. Ακολούθησε διαξιφισμός του Π. Πολάκη με τον Δ. Τεμπονέρα, καθώς ο πρώτος διαφώνησε με την επιστροφή του δεύτερου και όσων είχαν παραιτηθεί από το όργανο κατά την προεδρία Κασσελάκη. Ο Δ. Τεμπονέρας απάντησε στον Π. Πολάκη θυμίζοντας ότι ήταν αυτός που στήριξε τον Στ. Κασσελάκη.
Η συνεδρίαση έληξε με παραιτήσεις των Μ. Χατζησάββα, Γ. Πελώνη και Ζ. Καρκούλια από το οργανωτικό του κόμματος.