Eurokinissi |
Για τις συναντήσεις με τους Ισραηλινούς ο πρωθυπουργός μετέβη στην Ιερουσαλήμ, την οποία οι ΗΠΑ προκλητικά έχουν αναγνωρίσει ως «πρωτεύουσα» του Ισραήλ. Οπως έλεγαν από το Μαξίμου, η επίσκεψη αναδεικνύει «τη σημασία και το βάθος της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ και τη βούληση περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς, με έμφαση στην άμυνα, στον συντονισμό σε ενεργειακά έργα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και στην υλοποίηση του διαδρόμου IMEC (India - Middle East - Europe Economic Corridor), που αναβαθμίζει ακόμα περισσότερο τη στρατηγική σημασία των σχέσεων Ελλάδας - Ισραήλ». Επίσης ότι δόθηκε έμφαση σε Ανατολική Μεσόγειο και Συρία, «όπου ο άξονας Ελλάδας και Ισραήλ λειτουργεί υπέρ της ευρύτερης σταθερότητας στην περιοχή» - την ώρα που το Ισραήλ επεκτείνει την κατοχή του στη Συρία!
Σημειωτέον, χθες στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης, ερωτηθείς σχετικά στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, απέφυγε να διευκρινίσει τι σημαίνει στην πράξη αυτή η διμερής «συνεργασία» σε τομείς όπως η Αμυνα και η Ασφάλεια. Σε κάθε περίπτωση, ο Μητσοτάκης φρόντισε στο Ισραήλ να έχει συναντήσεις με στελέχη του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας (SIBAT), όπως και με ανώτατα στελέχη της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας.
«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ανασκόπηση της ισχυρής υφιστάμενης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και εξετάστηκαν οι προοπτικές περαιτέρω διεύρυνσής της. Στο πλαίσιο αυτό, έγινε ανταλλαγή απόψεων για ευκαιρίες σύμπραξης και συμπαραγωγής, με έμφαση στην τεχνολογική καινοτομία, στην έρευνα και στην απόκτηση στρατηγικών δυνατοτήτων. Τονίστηκε επίσης η σημασία της αμοιβαίας επωφελούς διμερούς συνεργασίας στη συνεχιζόμενη ανάπτυξη του οικοσυστήματος ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών, στο οποίο προστίθενται εταιρείες με προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας», έλεγαν κυβερνητικές πηγές, ενώ αύριο Τετάρτη στις 11 π.μ. θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή συζήτηση, κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού, με αντικείμενο επισήμως «την ενημέρωση του Σώματος για τον προγραμματισμό των αμυντικών εξοπλισμών και την αμυντική πολιτική της χώρας». Πανάκριβοι εξοπλισμοί με προσανατολισμούς ΝΑΤΟ, χρυσοφόρο κομμάτι των οποίων διεκδικούν ισραηλινοί όμιλοι. Οι Ισραηλινοί φονιάδες έχουν προσκληθεί και στην πολυεθνική άσκηση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας «Ηνίοχος 25» (διεξάγεται στο διάστημα 31/3-11/4), όπου κανονίστηκε να συμμετέχουν με ιπτάμενο ραντάρ τύπου G-550, καθώς τα μαχητικά τους είναι πολύ ...απασχολημένα βομβαρδίζοντας τη Γάζα.
Αποκαλυπτικές ήταν και οι δηλώσεις των δύο ηγετών: Ο μεν Νετανιάχου είπε στον «φίλο» Μητσοτάκη - όπως τον αποκάλεσε - ότι «έχουμε κοινές αξίες και μοιραζόμαστε σήμερα ένα κοινό συμφέρον, αλλά και κοινές προκλήσεις», εστιάζοντας στις «πολλές ευκαιρίες» που «βρίσκονται ενώπιόν μας», πάνω στα κουφάρια γυναικόπαιδων.
Ο δε Μητσοτάκης, χωρίς ίχνος ντροπής και ενώ οι ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις βομβάρδιζαν ξανά από τον Λίβανο έως τη Γάζα και από τη Δυτική Οχθη μέχρι τη Συρία, τόνισε ότι είναι «πάντοτε χαρά μου να βρίσκομαι στην Ιερουσαλήμ και να συζητώ» με τον εγκληματία πολέμου Νετανιάχου.
Επέμεινε ακόμα ότι «πρόκειται για μια στρατηγική εταιρική σχέση, που έχει σημαντικό βάθος» και με «πολλές προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας που πρέπει να αντιμετωπίσουμε προκειμένου να επαναφέρουμε την περιοχή μας σε κατάσταση ειρήνης», χαρακτηρίζοντας την περιλάλητη «αμυντική συνεργασία» τους «ιδιαίτερα σημαντική» για την κυβέρνηση και ευρύτερα την ντόπια αστική τάξη.
Κυβέρνηση και άλλοι παράγοντες επιχειρούν να πείσουν ότι η κολεγιά με το κράτος - δολοφόνο και κατακτητή ξένων εδαφών είναι περίπου ...εγγύηση για το «διεθνές δίκαιο» και ότι θα ευνοήσει τα «εθνικά συμφέροντα». Π.χ. ότι θα βοηθήσει στην προσπάθεια της κυβέρνησης να επανεκκινήσει (λέγεται ότι είναι θέμα ημερών) τις έρευνες για την πόντιση του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ (Great Sea Interconnector), προκειμένου το έργο να προχωρήσει ακόμα και στα ανατολικά της Κάσου και της Καρπάθου, που μέχρι αυτήν τη στιγμή έχει στην πραγματικότητα «παγώσει». Την ίδια ώρα στο υπουργείο Αμυνας φέρονται να σχεδιάζουν πώς θα υποστηρίξουν - με ανάπτυξη δυνάμεων - τα ερευνητικά πλοία όταν θα βγουν στην περιοχή.
Επίσης, στην κυβέρνηση παρουσιάζουν ως προστάτες και τους Γάλλους, εξ ου και ετοιμάζουν σχετική φιέστα με την άφιξη του Γάλλου υπουργού Αμυνας Σ. Λεκορνί στην Αθήνα στις 14/4, ενώ αναμένεται και ο ελλιμενισμός του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκωλ» στον Πειραιά, επιστρέφοντας το πλοίο στη Γαλλία μετά από πολύμηνη ανάπτυξή του στον Ινδο-Ειρηνικό. Διαχέουν επίσης ότι οι Γάλλοι θα έχουν μια «διακριτική στρατιωτική παρουσία στην ευρύτερη περιοχή», με ορισμένα πλοία, επιδιώκοντας μάλιστα να τα εντάξουν στη διεξαγωγή κάποιας άσκησης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα διεθνή ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου.
Αποσιωπούν φυσικά το βασικό, ότι τα συμφέροντα και κέρδη του κεφαλαίου δεν βλέπουν σύνορα και «χρώματα», εξ ου και το Παρίσι, μέσω κοινοπραξίας όπου μετέχει, πουλά βλήματα αέρος - αέρος «Meteor» και στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία, ενώ ακριβώς για την «ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή» όπου δραστηριοποιούνται τα γαλλικά μονοπώλια ...οι Γάλλοι κάνουν συνεκπαιδεύσεις - κοινές ασκήσεις και με τις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις.
Σε ό,τι αφορά τέλος την επανεκκίνηση των υποθαλάσσιων ερευνών, η κυβέρνηση φέρεται ότι θα επιχειρήσει να ανιχνεύσει και τις διαθέσεις της Αγκυρας κατά τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις 3-4/4 στις Βρυξέλλες και τη συνάντηση που θα γίνει στο περιθώριό της, μεταξύ Γ. Γεραπετρίτη και Χ. Φιντάν. Στο μεταξύ δείχνουν να μετατίθενται το πολυδιαφημισμένο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας και η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν. Επικαλούμενος τις εξελίξεις στη γείτονα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης επανέλαβε χθες ότι «κατέστη δυσχερής αυτή η συνάντηση, υπό τις παρούσες συνθήκες».