Το περιεχόμενο των σπουδών, η εργασιακή προοπτική και οι διεκδικήσεις των φοιτητών από κοινού με τα σωματεία απέναντι σε μια πολιτική που λογαριάζει τις ανάγκες ως «κόστος» αναδεικνύονται στις πολύμορφες δράσεις που αναπτύσσονται σε σχολές της Αθήνας μπροστά στην απεργία στις 9 Απρίλη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων.
Σε συνελεύσεις, εκδηλώσεις και περιοδείες από κοινού με εκπροσώπους σωματείων προχωρούν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι των Σχολών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Με σύνθημα «'Η με τα κέρδη τους ή με τη ζωή. Το δίκιο με αγώνα στον δρόμο θα κριθεί!», ξεδιπλώνουν ένα πλούσιο πρόγραμμα.
-- Ο Φοιτητικός Σύλλογος της Σχολής Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας οργανώνει διημερίδα για την κατάσταση στον κλάδο στον οποίο θα εργαστούν μετά τις σπουδές τους, καθώς και σεμινάρια επιστημονικού ενδιαφέροντος:
Αύριο Πέμπτη στη 1 μ.μ. στο Αμφιθέατρο ΣΑΕΤ Κ16, με θέμα «Φυσικοθεραπεία: Μετά το πτυχίο, τι;». Θα μιλήσει ο Ανδρέας Καραβίδας, μέλος του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών.
Την Παρασκευή 4 Απρίλη στη 1 μ.μ. στο Αμφιθέατρο Φυσικής, με θέμα «Το εθνικό σύστημα Υγείας σήμερα και η στάση του υγειονομικού». Θα μιλήσουν εργαζόμενοι σε νοσοκομεία.
-- Τη Δευτέρα 7 Απρίλη στη 1 μ.μ. ο Φοιτητικός Σύλλογος της Σχολής Μηχανικών οργανώνει εκδήλωση - ενημέρωση με θέμα «Οι εξελίξεις στον αγώνα μας για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων και η συνέχεια της διεκδίκησης πτυχίων με αξία», στο Αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου της Πανεπιστημιούπολης 2. Θα μιλήσουν ο Κωνσταντίνος Στεργίου, κοσμήτορας της Σχολής, και ο Νίκος Δερμιτζάκης, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου.
-- Την Παρασκευή 4 Απρίλη στις 12 μ. περιοδεία και συζήτηση στο Τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών, με θέμα «Μετά το πτυχίο τι;». Θα μιλήσει ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας.
-- Ο Φοιτητικός Σύλλογος της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού οργανώνει έκθεση πρωτότυπου καλλιτεχνικού έργου για τη συμπλήρωση δύο χρόνων από το έγκλημα στα Τέμπη και για τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις. Η έκθεση θα παρουσιαστεί την Τρίτη 8 Απρίλη, στον κεντρικό διάδρομο της Πανεπιστημιούπολης 1 του ΠΑΔΑ, από τις 11 π.μ.
Παράλληλα, σε συνελεύσεις στα Τμήματα και στα έτη της Σχολής θα συζητηθούν η συνέχεια του αγώνα για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη, η ενημέρωση σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα, ο αγώνας ενάντια στις διαγραφές φοιτητών και για μέτρα στήριξης των φοιτητών, οι διεκδικήσεις για προσλήψεις καθηγητών και άλλα ζητήματα στο Τμήμα.
Σε χθεσινή εκδήλωση των Συλλόγων Δασκάλων και Νηπιαγωγών του ΕΚΠΑ, οι φοιτητές συζήτησαν με τον πρόεδρο της ΔΟΕ Σπ. Μαρίνη. Ο ομιλητής απευθύνθηκε στο ακροατήριο της εκδήλωσης ξεκινώντας από την ομορφιά και το κίνητρο που χαρακτηρίζει το ίδιο το περιεχόμενο του έργου του εκπαιδευτικού, που έχει στο επίκεντρο τη διαμόρφωση των προσωπικοτήτων των νέων ανθρώπων, ρόλος που περιγράφτηκε και από μεγάλους παιδαγωγούς, όπως ο Δ. Γληνός.
Τόνισε τη σημασία της εξασφάλισης των απαραίτητων όρων για να επιτελείται το παιδαγωγικό έργο, απέναντι σε ένα σύστημα που βλέπει τα πάντα σαν κέρδος, μιλώντας για την ανάγκη αυτή η λογική αυτή να βρει απάντηση. Αναδείχθηκε το ζήτημα της συμπόρευσης εκπαιδευτικών και φοιτητών, που έχουν συναντηθεί πολλές φορές στους δρόμους, στις απεργίες, πρόσφατα στις μεγάλες κινητοποιήσεις για το έγκλημα στα Τέμπη, ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και σε άλλες αντιδραστικές αλλαγές. Ο πρόεδρος της ΔΟΕ μίλησε στους αυριανούς εκπαιδευτικούς για την εξέλιξη του αγώνα ενάντια στην «αξιολόγηση» και στις διώξεις, αναδεικνύοντας το περιεχόμενο που αυτός έχει, ενάντια σε έναν σχεδιασμό που θέλει τον εκπαιδευτικό με σκυμμένο το κεφάλι. Συζητήθηκαν οι διεκδικήσεις για μόνιμη σταθερή δουλειά, με μόνη προϋπόθεση το πτυχίο, κόντρα σε προσοντολόγια και εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Κάλεσε τους αυριανούς εκπαιδευτικούς να οργανωθούν στα σωματεία τους, θυμίζοντας ότι ο κλάδος μετρά με τη συλλογική του δράση μια σειρά κατακτήσεις. Να υπερασπιστούν τον παιδαγωγικό τους ρόλο, διδάσκοντας την αλήθεια, ενάντια στις κατευθύνσεις που επιβάλλονται για το περιεχόμενο του σχολείου, να διδάξουν και με την αγωνιστική στάση τους.