Τετάρτη 14 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
Φοιτητική απάντηση στις επιταγές της Μπολόνια

Συλλαλητήρια αύριο, στις 12 μ. στην Αθήνα, στις 11 π.μ. στη Θεσσαλονίκη. Ακόμα σε Βόλο, Πάτρα, Γιάννενα, Τρίκαλα

Με εντατικούς ρυθμούς οι φοιτητές προετοιμάζουν το αυριανό συλλαλητήριο ενάντια στις επιταγές της γνωστής Διακήρυξης της Μπολόνια, οι οποίες μπαίνουν σε εφαρμογή στη χώρα μας με το νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια επιβολής των αλλαγών και ο υπουργός Παιδείας, Π. Ευθυμίου, συναντήθηκε χτες με τον πρωθυπουργό για την προετοιμασία της ελληνικής συμβολής στα αντιεκπαιδευτικά σχέδια που αναπτύσσονται στα εκπαιδευτικά συστήματα όλης της Ευρώπης. Οπως δήλωσε ο υπουργός Παιδείας μετά τη συνάντηση, συζητήθηκε η προετοιμασία της ελληνικής θέσης ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Στοκχόλμης, αντικείμενο του οποίου θα είναι η στρατηγική που χάραξε η Συνθήκη της Λισαβόνας, από την οποία εκπορεύεται και η αντιδραστική αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης.

Στην Αθήνα, οι φοιτητές θα ξεκινήσουν να συγκεντρώνονται στα Προπύλαια από τις 11 το πρωί και στη Θεσσαλονίκη το ραντεβού είναι για τις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Χημείου του ΑΠΘ. Στο Βόλο η εκκίνηση θα δοθεί στις 10.30 π.μ. από το αμφιθέατρο Παπαστράτου, στην Πάτρα οι φοιτητές θα συγκεντρωθούν στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Ολγας και στα Τρίκαλα η ΠΚΣ καλεί σε συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. Αντίστοιχη κινητοποίηση θα πραγματοποιήσουν επίσης οι φοιτητές στα Γιάννενα, την Παρασκευή 16/3.

Οι φοιτητές απαιτούν να μην προχωρήσουν τα νομοσχέδια που υλοποιούν τη Διακήρυξη της Μπολόνια και παλεύουν για δημόσια και δωρεάν ενιαία ανώτατη εκπαίδευση, μεταπτυχιακά ενός κύκλου που να οδηγούν σε διδακτορικό, ειδίκευση στο πτυχίο και αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού.

Οι φοιτητές εξηγούν ότι οι κατευθύνσεις της Μπολόνια οδηγούν στη διάλυση της ανώτατης εκπαίδευσης και συνιστούν υποβάθμιση τόσο για τα ΤΕΙ όσο και για τα ΑΕΙ. Τονίζουν, επίσης, ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να τις υλοποιήσει σταδιακά και αποσπασμένα, μέσα από διαφορετικά νομοσχέδια, για να διασπάσει το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα, να μετατοπίσει το πρόβλημα σε μια στείρα αντιπαράθεση ΑΕΙ-ΤΕΙ, επισκιάζοντας την ουσία, παραπλανώντας την κοινή γνώμη. Οι φοιτητές δηλώνουν ξεκάθαρα πως «δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τους σπουδαστές των ΤΕΙ» και διεκδικούν ουσιαστικά το ρόλο τους «ως επιστήμονες που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες του ελληνικού λαού και του τόπου μας».

Κάλεσμα συμμετοχής στην αυριανή κινητοποίηση απευθύνει το Πανελλαδικό Συντονιστικό Αγώνα των Γενικών Συνελεύσεων Φοιτητικών Συλλόγων, που ταυτόχρονα καλεί και σε νέες κινητοποιήσεις στις 22/3, ενώ στην Αθήνα το συλλαλητήριο στηρίζει και η Σύγκλητος του ΕΜΠ (Πολυτεχνείου). Το κάλεσμα του Συντονιστικού υπογράφουν οι εξής φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας: Χημικών Μηχανικών (Πολυτεχνείου), Μαθηματικού, Βιολογικού, Μεθοδολογίας της Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (ΜΙΘΕ) και του ΤΕΑΠΗ (Νηπιαγωγοί). Επίσης, οι φοιτητικοί σύλλογοι πανεπιστημιακών σχολών της Θεσσαλονίκης: Φυσικού, Παιδαγωγικού, Ψυχολογίας, Εικαστικού και Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ενώ από την Πάτρα οι φοιτητικοί σύλλογοι Βιολογικού και Μαθηματικού, από το Βόλο οι σύλλογοι Οικονομικού και Παιδαγωγικού και από τα Γιάννενα του Χημικού. Επίσης, με το κάλεσμα του Συντονιστικού συντάχθηκαν οι φοιτητικοί σύλλογοι Οικονομικού Πανεπιστημίου (ΑΣΟΕΕ), Επικοινωνίας και ΜΜΕ Αθήνας, Νοσηλευτικής Πανεπιστημίου Αθήνας και Μεσογειακών Σπουδών Ρόδου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ