Τετάρτη 14 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΣΦΗΝΕΣ
«Επαναστάτες» και «υπεύθυνοι» υπηρέτες της κυβέρνησης

Να που σιγά, σιγά τα ΕΑΑΚ βρίσκουν το δρόμο τους. Στη Γενική Συνέλευση της ΣΓΤΚΣ (Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών) στα ΤΕΙ Αθήνας δυσανασχέτησαν με το Σπουδαστικό Σύλλογο (την αυτοδυναμία σ’ αυτόν έχει η Πανσπουδαστική) επειδή, όπως είπαν «γίνεται Γενική Συνέλευση για ψύλλου πήδημα».

Προφανώς, «ψύλλου πήδημα» είναι για τα ΕΑΑΚ το νομοσχέδιο για την «ανωτατοποίηση» και η Διακήρυξη της Μπολόνια. Οι σπουδαστές, όχι μόνο δε συμμερίζονται τις απόψεις τους, αλλά γέμισαν κιόλας το αμφιθέατρο της σχολής στη γενική συνέλευση. Ετσι, μόλις είδαν ότι ζορίζονται τα ΕΑΑΚ φρόντισαν να «μπαχαλέψουν» τη γενική συνέλευση. Είναι βέβαιο ότι ο υπουργός Παιδείας και η κυβέρνηση ευγνωμονούν τα ΕΑΑΚ για την «επαναστατική» διάλυση της γενικής συνέλευσης που βολεύει μόνο όσους θέλουν να περάσει η κυβερνητική πολιτική και στα ΤΕΙ. Στους υποστηρικτές της πολιτικής της, η κυβέρνηση μπορεί λοιπόν, να υπολογίζει και την παράταξη των ΕΑΑΚ.

***

Σε άλλη περίπτωση, η εν λόγω παράταξη προτίμησε απλώς να... κρυφτεί. Μιλάμε για τη γενική συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (πρώην ΑΣΟΕΕ). Και εκεί το θέμα της συνέλευσης ήταν η Διακήρυξη της Μπολόνια, το νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ και η πολιτική που εφαρμόζεται σε ΑΕΙ - ΤΕΙ. Ομως, τα ΕΑΑΚ και πάλι «δεν το θεώρησαν σημαντικό»...

Είναι φυσικό, βέβαια, να κρατούν αυτή τη στάση, αφού η κυβέρνηση έχει ενσωματώσει στις προτάσεις της βασικές θέσεις των «υπερεπαναστατών ΕΑΑΚ». Φαίνεται πως όταν βλέπουν την επανάστασή τους να ξεχειλίζει από τα μπατζάκια της κυβερνητικής πολιτικής, αφήνουν τους φοιτητές και τις διαδικασίες του κινήματος σε τελευταία μοίρα.

***

Στην ίδια συνέλευση (ΑΣΟΕΕ) όμως, είδαμε και το άλλο καταπληκτικό: η ΔΑΠ να διαφοροποιείται από τη Διακήρυξη της Μπολόνια... συμφωνώντας με αυτή. Ετσι, ενώ γενικά και στα λόγια μόνο, η παράταξη της ΝΔ καταγγέλλει την Μπολόνια και την εφαρμογή της από την κυβέρνηση, στη γενική συνέλευση της ΑΣΟΕΕ πρότεινε -άκουσον, άκουσον!- την καθιέρωση «Ενιαίας Ευρωπαϊκής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης», δηλαδή... ό,τι ακριβώς επιτάσσει η Μπολόνια.

Ισως σκεφτεί κανείς ότι ισχύει το γνωστό «τρικυμία εν κρανίω». Ομως, δεν είναι έτσι. Απλώς η ΔΑΠ γνωρίζει τι αντιδράσεις προκαλεί στους φοιτητές η εξέλιξη που επιβάλλει η Μπολόνια κι έτσι προσπαθεί να κουκουλώσει τα πράγματα, ώστε να είναι καλυμμένη και με τους φοιτητές και με την πολιτική που στηρίζει. Από τη μια θέλει να κάνει αντιπολίτευση, από την άλλη όμως, η πολιτική της δε διαφέρει σε τίποτα από αυτή της κυβέρνησης. Ετσι τελικά,φτάνει να κάνει αντιπολίτευση στον εαυτό της, στις ίδιες της τις θέσεις, μπλέκεται και κοροϊδεύει ταυτόχρονα φοιτητές και σπουδαστές!

Παραμένει, λοιπόν, το ερώτημα που θέτουμε εδώ και μέρες: πότε επιτέλους θα ξεκαθαρίσει τη θέση της αυτή η... «υπεύθυνη», όπως θέλει να λέει, παράταξη;

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ποιοι σαμποτάρουν το συλλαλητήριο; (2013-09-24 00:00:00.0)
Η απεργία πέτυχε, απομόνωσε τους υπονομευτές! (2012-01-20 00:00:00.0)
Απεργοσπαστικός μηχανισμός σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ (2012-01-14 00:00:00.0)
Κάτω τα χέρια από το άσυλο (2009-01-08 00:00:00.0)
Για την αντιπαράθεση στο φοιτητικό κίνημα (2005-11-30 00:00:00.0)
Φρου - φρου, αρώματα κι εξαγορά από τη ΔΑΠ (2002-03-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ