Τετάρτη 14 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΟΔΝ
Αγώνας ενάντια στο «εκπαιδευτικό Μάαστριχτ»

Ανακοίνωση της Επιτροπής Ευρώπης και Β. Αμερικής για τις εξελίξεις που δρομολογούνται μετά τη «Διακήρυξη της Μπολόνια»

Κάλεσμα στο φοιτητικό κίνημα σε όλη την Ευρώπη να αγωνιστεί ενάντια στο «εκπαιδευτικό Μάαστριχτ» που εισάγει η «Διακήρυξη της Μπολόνια» και να παλέψει «για ένα δημόσιο, δωρεάν Πανεπιστήμιο στην υπηρεσία των αναγκών της νεολαίας και του λαού και όχι για ένα πανεπιστήμιο που θα υπηρετεί τα συμφέροντα του μονοπωλιακού κεφαλαίου» απευθύνει η Επιτροπή Ευρώπης και Β. Αμερικής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικής Νεολαίας.

Αφορμή για τη δήλωση είναι οι αλλαγές που δρομολογούνται μετά τη «Διακήρυξη της Μπολόνια», ενόψει μάλιστα και της συνόδου υπουργών Παιδείας που θα γίνει το Μάη στην Πράγα, όπου θα συζητηθεί πια η διαδικασία εφαρμογής των κατευθυντήριων γραμμών που έχουν τεθεί από τη διακήρυξη. «Οι κατευθυντήριες γραμμές που έθεσε η "Διακήρυξη της Μπολόνια" επιβάλλουν την πλήρη υποταγή των εκπαιδευτικών συστημάτων στις βραχυπρόθεσμες ανάγκες της "αγοράς" και τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Προβλέπουν την εναρμόνιση όλων των συστημάτων ανώτατης εκπαίδευσης στην Ευρώπη, προκειμένου να προωθήσουν την "ανταγωνιστικότητα", σύμφωνα με το ακόλουθο μοντέλο: 3 χρόνια προπτυχιακές σπουδές, 2 χρόνια μεταπτυχιακός κύκλος μάστερ και 3 χρόνια διδακτορικό (3 + 2 + 3)», σημειώνεται στη δήλωση.

Επισημαίνεται επίσης ότι αυτό το μοντέλο «συνδέεται στενά με την "ελαστικοποίηση" των εργασιακών σχέσεων. Προωθούν έναν υποβαθμισμένο πρώτο κύκλο αποσπασματικών γνώσεων, στο πνεύμα της κατάρτισης, για την πλειοψηφία των φοιτητών, ενώ νέοι ταξικοί φραγμοί υψώνονται για εκείνους τους λίγους που θα επιχειρήσουν να συνεχίσουν στο επόμενο επίπεδο προκειμένου να αποκτήσουν μάστερ. Ο στόχος τους είναι να διαμορφώσουν μαζικά εργαζόμενους με πρακτικές επαγγελματικές εφήμερες δεξιότητες σύντομης "ημερομηνίας λήξης", προκειμένου να είναι εύκολο να τους εκμεταλλευτούν και με λιγότερες απαιτήσεις και αντιστάσεις».

Επισημαίνοντας τέλος τις αρνητικές εξελίξεις που δρομολογεί η Μπολόνια για το μέλλον των πανεπιστημίων, τις προοπτικές των φοιτητών και το δικαίωμα της νεολαίας στη μόρφωση και τη δουλιά, η Επιτροπή Ευρώπης και Β. Αμερικής της ΠΟΔΝ καλεί σε αγώνα ενάντια σε αυτές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ