Παρασκευή 31 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Θύματα οι ... εφοπλιστές και τα τάγματα εφόδου

«Πταίσμα» είναι οι δηλώσεις του υπουργού μπροστά στο αιματοκύλισμα που διέταξε, προκαλούν όμως τη λογική και τις δημοκρατικές κατακτήσεις του λαού

Ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης (πρόεδρος του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»), κατά τον υπουργό, δε χτυπήθηκε ποτέ!
Ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης (πρόεδρος του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»), κατά τον υπουργό, δε χτυπήθηκε ποτέ!
Ενας μέσος άνθρωπος θα χρειαζόταν πολύ κουράγιο για να αγνοήσει τα τσακισμένα κορμιά των διαδηλωτών του λιμανιού και να χαρακτηρίσει θύματα τους θύτες, τους εφοπλιστές και τους άνδρες των δυνάμεων καταστολής του Λιμενικού! Αλλά για έναν υπουργό Ναυτιλίας, όπως ο Γ. Ανωμερίτης, η αντιστροφή της πραγματικότητας είναι μάλλον μια εύκολη δουλιά, αναπόσπαστο τμήμα του ρόλου του. Είναι γνωστό εξάλλου ότι οι εφοπλιστές είναι σκληρά και απαιτητικά αφεντικά. Είναι γνωστό και ότι ο υπουργός έδωσε την εντολή για το προχτεσινό αιματοκύλισμα.

Με μια προκλητική δήλωσή του χτες ο υπουργός προσπαθεί να υποβαθμίσει τη σημασία και το μέγεθος της μάχης που έδωσαν οι απεργοί στο λιμάνι του Πειραιά, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Κάνει λόγο για κανονική διεξαγωγή των δρομολογίων σε «122 λιμάνια της χώρας», αθροίζοντας κάθε ορμίσκο που μπορεί να σκεφτούν οι υπηρεσίες του ΥΕΝ, για να αποκομίσει έναν φτηνό εντυπωσιασμό.

Αναφέρει στις δηλώσεις του ότι από τα 14 ναυτεργατικά σωματεία, μόνο τα δύο «προσχώρησαν στην απεργία του ΠΑΜΕ και των δημοσίων υπαλλήλων». Η φρασεολογία, που παραπέμπει σε άλλες εποχές, δεν ξαφνιάζει, αφού ο υπουργός έδωσε τη διαταγή για το χτύπημα εργατών χωρίς έλεος. Θυμίζουμε όμως ότι η απεργία είχε κηρυχτεί από την ΑΔΕΔΥ και από πολλές συνδικαλιστικές οργανώσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και κάθε σωματείο έχει δικαίωμα να πράξει όπως νομίζει, χωρίς να δίνει «εξετάσεις» στον κάθε υπουργό, στα αστυνομικά όργανα και στους εργοδότες. Εκτός αυτού, γνωρίζει ο υπουργός πόσα από αυτά τα 14 σωματεία είναι απλές «σφραγίδες» και ποια λειτουργούν;

Στη συνέχεια ο Γ. Ανωμερίτης επισήμανε ότι η απεργία των ναυτεργατών είχε κηρυχτεί «παράνομη και καταχρηστική», επιβεβαιώνοντας απλώς το «οπλοστάσιο» που διαθέτουν οι εφοπλιστές, δηλαδή νόμους, δικαστικές αποφάσεις, δυνάμεις καταστολής, υπουργούς, κυβερνήσεις, κράτος.

«Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν 15 λιμενοφύλακες», δήλωσε επίσης ο υπουργός, αντιπαραθέτοντας τις γρατζουνιές -- κι αυτό εξετάζεται -- που απέκτησαν τα ανθρωπόμορφα κτήνη στην προσπάθεια των θυμάτων τους να προστατεύσουν τη ζωή τους. Απέκρυψε, επειδή δεν τον βόλευε, ότι 47 διαδηλωτές στάλθηκαν σε διάφορα νοσοκομεία με σπασμένα χέρια, κεφάλια, πόδια, χτυπημένες σπλήνες, πλευρά. Δεκάδες ακόμη ήταν οι χτυπημένοι που δεν πήγαν στα νοσοκομεία.

Ο υπουργός Ναυτιλίας είχε το θράσος να μιλήσει και για «άτομα άσχετα με το ναυτικό επάγγελμα», που δημιούργησαν «επεισόδια σε βάρος των πληρωμάτων, των επιβατών και των λιμενικών». Επεισόδια, και μάλιστα αιματηρά, σε βάρος των πληρωμάτων δημιούργησαν οι δυνάμεις καταστολής, που μπήκαν ακόμη και μέσα στα πλοία για να εξαναγκάσουν τους μηχανικούς να υπακούσουν στις εντολές των εφοπλιστών. Η δήλωση περί ατόμων που είναι «άσχετα με το ναυτικό επάγγελμα» αποτελεί ακόμη μια προσπάθεια ποδοπάτησης του δικαιώματος της εργατικής τάξης να παλεύει ως τάξη και παραπέμπει σε ιδεολογήματα, που «άνθισαν» σε «μαύρες» για την πατρίδα μας εποχές.

Τέλος, ο υπουργός αναρωτιέται... «ποιοι και γιατί προκάλεσαν τα επεισόδια» χωρίς καν να μπει στον κόπο να κοιταχτεί στον καθρέφτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ