Παρασκευή 31 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μαρτυρίες άγριας καταστολής

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατέθεσε μαρτυρίες και καταγγελίες που αποδεικνύουν το μέγεθος της αγριότητας που επέδειξαν οι δυνάμεις καταστολής εναντίον διαδηλωτών και όχι μόνο, μαρτυρίες που θέτουν προ των ευθυνών τους όλα τα κόμματα, τα οποία και κάλεσε να πάρουν θέση.

Τόνισε συγκεκριμένα: «Θέλω να καταθέσω συγκεκριμένες μαρτυρίες και καταγγελίες που έχουμε και να καλέσω και από αυτό το βήμα - για την κυβέρνηση δεν κάνω λόγο, τοποθετήθηκε χτες με τις πράξεις της - τη Νέα Δημοκρατία, που τηρεί "σιγήν ιχθύος", να πάρει θέση.

Και ας πάρει θέση και το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο πολλές φορές προσπαθεί τάχα να δείξει ότι είναι κάτι διαφορετικό από την κυβέρνηση».

Η Αλέκα Παπαρήγα επέστησε την προσοχή σε συγκεκριμένα προβλήματα και ζητήματα. Υπογράμμισε:

«Τι συγκεκριμένα προβλήματα είχαμε χτες, που αξίζουν ιδιαίτερης σημασίας. Κατ' αρχήν ήταν μια απεργία με καθαρά εργατικά αιτήματα. Για την κοινωνική ασφάλιση, για τη διάσωση του ΝΑΤ, για το ωράριο εργασίας, για την αντιμετώπιση της ανεργίας των Ελλήνων ναυτεργατών. Ηταν ένας κλάδος με 150.000 εργαζόμενους και έχει φτάσει τώρα να είναι 20.000 - και πολλοί είναι.

Είχαν τα ίδια αιτήματα με τα αιτήματα που έχουν οι εργαζόμενοι στον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα, αλλά και στο δημόσιο. Τι συνάντησαν χτες; Δε συνάντησαν απλώς τη βία και την καταστολή, αλλά μια καλά επεξεργασμένη επιχείρηση, που χρησιμοποιήθηκε στις πλάτες των ναυτεργατών, για να γενικευτεί ως σύγχρονη μέθοδος καταστολής.


Κατ' αρχήν έχουμε το μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα, που εμείς το έχουμε θέσει εδώ και πολύ καιρό, των λεγόμενων ειδικών σωμάτων και ειδικών δυνάμεων, που συγκροτούνται στα πλαίσια των Σωμάτων Ασφαλείας ή και παράλληλα και δίπλα σε αυτά.

Αυτοί που πρωτοστάτησαν χτες δεν ήταν μόνο οι λιμενικοί, αλλά και το Ειδικό Σώμα Βατραχανθρώπων, το οποίο έχει διευρυνθεί, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, και το οποίο βεβαίως Σώμα Βατραχανθρώπων, αν δεν πέφτουμε έξω και δεν πέφτουμε έξω, πρέπει να γυμνάζεται καλά για να παρεμβαίνει μέσα στη θάλασσα, στο βυθό, για ναυάγια, για πνιγμένους και εν πάση περιπτώσει για τη σωτηρία ναυαγών. Και για να σώζει τις ζωές λαθρομεταναστών.

Οι λεβέντες όμως αυτοί, απ' ό,τι φάνηκε, είναι πάρα πολύ καλά εκπαιδευμένοι ως πυγμάχοι ξηράς, είναι πάρα πολύ καλά εκπαιδευμένοι για να ανοίγουν κεφάλια στην ξηρά. Αυτό είναι το ένα στοιχείο».

Το δεύτερο στοιχείο, όπως είπε, ήταν το ότι «υπήρχαν εντολές, που ακούγονταν και φωναχτά, πέρα από το ότι η πραγματικότητα είναι ακόμα πιο δυνατή. Να τσακιστούν στο ξύλο και να συλληφθούν πάση θυσία οι λεγόμενοι μαλλιάδες.

Νεαρά παιδιά, πολλά απ' τα οποία συνελήφθησαν μακριά από τα γεγονότα, για να αποδειχθεί ότι οι αγωνιζόμενοι δεν ήταν ναυτεργάτες, αλλά κάποιοι νεαροί ταραξίες, που τους ταΐζουν οι μαμάδες και οι μπαμπάδες τους, όπως έλεγαν στους συλληφθέντες.


Κανείς δεν το έκρυψε και μάλιστα έγινε δημόσια έκκληση στην κεντρική συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος, να πάνε στον Πειραιά και να συμπαρασταθούν στους αγωνιζόμενους ναυτεργάτες και άλλα τμήματα των εργαζομένων, ο αγώνας ήταν κοινός και στην Κλαυθμώνος και στο λιμάνι του Πειραιά.

Και αλίμονο αν οι εργαζόμενοι μετατραπούν σε ένα κλαμπ, που μαζεύονται μέσα σε ένα χώρο ιδιαίτερο, ο κάθε κλάδος, το κάθε επάγγελμα για τον εαυτό του και δεν υπάρξει ενιαίος και συντονισμένος αγώνας. Τότε η ήττα των εργαζομένων είναι βέβαιη».

Εσκεμμένη πρόκληση επεισοδίων

Ακολούθως η Αλέκα Παπαρήγα κατήγγειλε ότι: «Προκαλούσαν επεισόδια συστηματικά και εκεί που δεν υπήρχε λόγος. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι στο πλοίο "ΑΙΟΛΟΣ" που επιτέθηκαν στην περιφρούρηση της απεργίας, όταν ήταν σε ώρα που αποχωρούσαν οι απεργοί διαδηλωτές που περιφρουρούσαν το πλοίο.

Χτυπούσαν επιβάτες των πλοίων και είναι ψέμα ότι οι επιβάτες συστρατεύτηκαν και συντονίστηκαν με τους βατραχανθρώπους και τους λιμενικούς. Ελάχιστοι, μετρημένοι στα δάχτυλα, το έκαναν αυτό.

Ο περισσότερος κόσμος έδειχνε από συμπαράσταση και συμπάθεια, μέχρι και μία ουδετερότητα σε αυτά τα γεγονότα. Ελάχιστες ήταν οι εξαιρέσεις δυσαρέσκειας και θέλω να υπογραμμίσω αυτό που πληροφορήθηκα πως έκαναν συνδικαλιστές, ότι όχι μόνο δεν εμπόδισαν, αλλά ήθελαν να διευκολύνουν την επιβίβαση στο πλοίο συγγενών με νεκροφόρα που πήγαιναν να κηδέψουν το 18χρονο παιδί τους στην Κρήτη».

Ξυλοκοπήθηκαν συλληφθέντες και τραυματίες


«Το πρόβλημα είναι ότι ξυλοκοπήθηκαν οι συλληφθέντες μέσα στα ασθενοφόρα και μέσα στους χώρους κράτησης» συνέχισε και συμπλήρωσε: «Χαρακτηριστικό είναι ότι συνελήφθη ο δημοσιογράφος του "902" Ορέστης Παντελόγλου, αρκετή ώρα μετά τα επεισόδια στην ακτή Τσελέπη.

Χτύπησαν τον οπερατέρ του ALPHA, Πετροβίτσο Κώστα. Ο ίδιος κατήγγειλε ότι του έριξαν σπρέι στο στόμα και του πέταξαν την κάμερα στη θάλασσα.

Στα δικά μας δεδομένα και στα δικά μας γραφεία, έφτασαν στοιχεία με ονοματεπώνυμα 34 τραυματιών, που διακομίστηκαν στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας. Βεβαίως δε διακομίστηκαν με ασθενοφόρα, δεν υπήρχαν ασθενοφόρα και ούτε μπορούσαν να πλησιάσουν ασθενοφόρα, διακομίστηκαν στα χέρια από τους διαδηλωτές, από την περιφρούρηση ή από τους συγγενείς τους, καθώς έφταναν στο σπίτι, άλλοι αρκετά βαριά τραυματισμένοι, άλλοι με λιγότερους τραυματισμούς.

Ξέρουμε επίσης ότι διακομίστηκαν 13 τραυματίες στο Ιπποκράτειο, στο Ασκληπιείο Βούλας, στον Ευαγγελισμό και στον Ερυθρό. Οι περισσότεροι, όπως είναι φανερό, οι 34 είναι στο Κρατικό της Νίκαιας.

Ολοι πήγαιναν αιμόφυρτοι ή με φοβερή ζαλάδα. Και επικρατούσε ένα πανδαιμόνιο, διότι όπως σας είπα και τραυματισμένοι δέρνονταν. Και μάλιστα οι νεαρότεροι συλληφθέντες δέχονταν βρισιές ότι τους ζουν οι γονείς τους και το επάγγελμά τους είναι να είναι ταραξίες.


Οφείλω, με βάση τις πληροφορίες που έχουμε, να πω ότι το ιατρικό και όλο το προσωπικό του Γενικού Κρατικού Νίκαιας φέρθηκαν άψογα σε όλους τους τραυματίες. Εδιναν εντολές να γίνουν ολοκληρωμένες εξετάσεις, διότι όταν έχεις ανθρώπους βασανισμένους και δαρμένους, δεν ξέρεις τι βρίσκεται κάτω από τους τραυματισμούς.

Θα μπορούσα να αναφέρω και πολλά άλλα περιστατικά. Τα περισσότερα από αυτά δείχνουν, όχι απλώς χρήση βίας εν ώρα διαδήλωσης, που και αυτή πρέπει να απαγορεύεται, αλλά χρήση βίας για να προκληθούν επεισόδια και βίας με τη μορφή της προβοκάτσιας, ακριβώς για να οξύνουν τα πνεύματα και να υπάρχουν ανταπαντήσεις που θα μπορούσαν να τις χρησιμοποιήσουν και να αντιστρέψουν ποιοι είναι οι θύτες και ποια είναι τα πραγματικά θύματα».



ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σοβαρός τραυματισμός λιμενικού(2023-09-05 00:00:00.0)
Ενας νεκρός από φωτιά στο στρατόπεδο Καποτά(2018-12-01 00:00:00.0)
Μπαράζ καταγγελιών(2011-07-01 00:00:00.0)
Με χρήση κουκουλοφόρων απειλεί το εργατικό κίνημα(2002-06-11 00:00:00.0)
Το τρομοκράτος εκτέλεσε εν ψυχρώ τις εντολές των εφοπλιστών(2002-05-30 00:00:00.0)
Χέρι χέρι αυταρχισμός και αντιλαϊκή πολιτική(1996-07-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ