Τρίτη 29 Απρίλη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
Μακριά από τα μεγάλα ζητήματα και τις ανάγκες

Αντιδράσεις για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας

Με την πραγματικότητα της υποβάθμισης και των συνεπειών της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής απέναντι στα κυβερνητικά αφηγήματα, με την αγωνιστική διεκδίκηση απέναντι στην ένταση του αυταρχισμού, μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και φοιτητές σχολιάζουν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Παιδείας την περασμένη Παρασκευή.

Οπως φάνηκε από τις δηλώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη, προτεραιότητα της κυβέρνησης δεν είναι η αντιμετώπιση των μεγάλων ζητημάτων της Εκπαίδευσης αλλά η κλιμάκωση του αυταρχισμού. «Αν κάποιος αρνείται επί της αρχής να αξιολογηθεί, δεν πρέπει να έχει θέση στο δημόσιο σύστημα Εκπαίδευσης», ήταν το μήνυμα απέναντι στους εκπαιδευτικούς που αντιπαλεύουν την κατηγοριοποίηση, που υπερασπίζονται την παιδαγωγική τους υπόσταση και το δημόσιο σχολείο. Κατά τ' άλλα, επανέλαβε δράσεις σε σχολεία που αφορούν την τεχνολογία, το bullying, το πρόγραμμα «Μαριέτα Γιαννάκου», που είναι σταγόνα στον ωκεανό των κτιριακών προβλημάτων. Διαφήμισε την επιλογή της κυβέρνησης για σχολεία πολλών ταχυτήτων, ενώ έβαλε στο τραπέζι το ζήτημα επιλογής επαγγέλματος από την ηλικία των 15.

«Προκλητική και απαράδεκτη επίθεση στον κλάδο των εκπαιδευτικών» χαρακτηρίζει το ΔΣ της ΟΛΜΕ τις δηλώσεις του πρωθυπουργού. «Οι εκπαιδευτικοί έχουν δικαίωμα να διεκδικούν τα αιτήματά τους και να προασπίζονται τη δημόσια Εκπαίδευση με κάθε δημοκρατικό μέσο, όπως το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην απεργία. Η κυβέρνηση, που αξιολογείται μόνη της και θεωρεί ότι είναι "άξια και άριστη", επιχειρεί να παρουσιάσει την "αξιολόγηση" ως ουδέτερο και βελτιωτικό εργαλείο», σημειώνει ανάμεσα σε άλλα η ΟΛΜΕ.

Στη στοχοποίηση από την κυβέρνηση, που «προσπαθεί να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα απέναντι στα μεγάλα προβλήματα της Εκπαίδευσης, την υποχρηματοδότηση, τα κενά», αναφέρθηκε ο Σπύρος Μαρίνης, πρόεδρος της ΔΟΕ, μιλώντας χτες στο Πρώτο Πρόγραμμα. Επεσήμανε ότι η κυβέρνηση παραπλανητικά προσπαθεί να παρουσιάσει ως ένα σχέδιο δήθεν αξιολόγησης τα νομοσχέδια με τα οποία επί της ουσίας κατηγοριοποιεί τα σχολεία, ιδιωτικοποιούν την Εκπαίδευση και υποβαθμίζουν τα πραγματικά προβλήματα της Παιδείας. «Οι εκπαιδευτικοί έχουμε θέσεις προτάσεις, διεκδικήσεις, δίνουμε κάθε μέρα τη μάχη μας για να στηρίξουμε το σχολείο», τόνισε.

Μακριά από τα προβλήματα των σχολείων

Σε όσα ...δεν είπε ο πρωθυπουργός και που απασχολούν σε καθημερινή βάση τον κόσμο της Εκπαίδευσης αναφέρεται το ΔΣ της ΑΣΓΜΕ: «Η χρόνια υποχρηματοδότηση, τα παλιά και κακοσυντηρημένα σχολικά κτίρια, οι ελλείψεις εκπαιδευτικών, φαίνεται για άλλη μια φορά να μην "αγγίζουν" την κυβέρνηση. Από την άλλη όμως "αγγίζουν" καθημερινά εμάς τους γονείς, που βάζουμε όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη και ακριβοπληρώνουμε καθημερινά μια όλο και πιο φτωχή σε περιεχόμενο Εκπαίδευση για τα παιδιά μας. Για την κυβέρνηση παραμένει προτεραιότητα η κατηγοριοποίηση των σχολείων και ο διαχωρισμός της μόρφωσης των παιδιών μας».

Από την πλευρά της η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας σχολιάζοντας τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την υπουργό Παιδείας αναφέρει μεταξύ άλλων: «Δεν βρήκαν ούτε ένα πρόβλημα. Στα παμπάλαια και επικίνδυνα σχολικά κτίριά μας. Στα κενά στους εκπαιδευτικούς, σε υποδομές, σε δραστηριότητες ακόμα και στα στοιχειώδη, όπως σε θέρμανση. Δεν βρήκαν ένα 10λεπτο να ακούσουν τους φοιτητές που ήταν απέξω. Βρήκαν χρόνο όμως να πάρουν τηλέφωνο τα ΜΑΤ για να έρθουν και να συναντήσουν αυτά τους φοιτητές.

Δεν βρήκαν ίχνος ντροπής όταν αναφέρθηκαν στα Ωνάσεια Σχολεία. Που ξέρουν πως δεν τα θέλουμε, γιατί μας διαχωρίζουν σε καλούς και κακούς μαθητές και σε όσους έχουν χρήματα και όσους όχι, διώχνοντάς μας από τα σχολεία μας. Γι' αυτό και δεν επιτρέψαμε με τους αγώνες μας να ανοίξουν σε Κυψέλη, Πέραμα και Εύοσμο.

Και, φυσικά, γιατί είναι και κοντά μας, μας ευχήθηκαν καλή επιτυχία στις πανελλαδικές. Απλά ξέχασαν: Την ΕΒΕ, που μας πετάει απέξω κάθε χρόνο τους μισούς από όσους δίνουμε εξετάσεις. Την Τράπεζα Θεμάτων στις ενδοσχολικές που δίνουμε πριν τις πανελλαδικές. Το γεγονός ότι θα διαλέξουμε κατά βάση σχολές στις πόλεις μας, γιατί δεν αντέχουν οικονομικά οι γονείς μας να μας σπουδάσουν σε άλλη πόλη».

«Η πολιτική τους θέλει διαγραφή»

«Ο πρωθυπουργός να το βάλει καλά στο μυαλό του: Η υποβάθμιση και οι διαγραφές δεν θα περάσουν!», σημειώνεται από τους εκλεγμένους με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στους Φοιτητικούς Συλλόγους της Αθήνας.

Αναφέρονται στην κινητοποίηση των Φοιτητικών Συλλόγων την Παρασκευή στο υπουργείο Παιδείας, όπου «με μια αιφνιδιαστική κινητοποίηση, παρά την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, στην πύλη του υπουργείου ακούστηκε το μήνυμα "θέλουμε σύγχρονες και δωρεάν σπουδές - όχι υποβάθμιση και διαγραφές".

Η κυβέρνηση είναι στριμωγμένη! Τελείως προκλητικά ο πρωθυπουργός δεν βρήκε να πει μισή κουβέντα στις δηλώσεις του για τα τεράστια προβλήματα των πανεπιστημίων!».

«Δεν θα επιτρέψουμε να διαγραφεί κανένας φοιτητής, οι θυσίες και οι κόποι του. Και αυτός ο άδικος νόμος θα μείνει στα χαρτιά! Με τους αγώνες μας θα κλείσουμε τον δρόμο στα σχέδια υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης των σπουδών μας.

Το μεγάλο μήνυμα των φοιτητικών εκλογών στις 14 Μάη μπορεί να τους "στείλει αδιάβαστους": Στήριξη και μέριμνα για κάθε φοιτητή, η πολιτική τους θέλει διαγραφή!», σημειώνουν οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στους δρόμους ενάντια στα νέα αντιεκπαιδευτικά μέτρα (2021-01-19 00:00:00.0)
Μαθητές και φοιτητές έχουν τη δύναμη να επιβάλουν το δίκιο τους (2021-01-15 00:00:00.0)
Νομοθετικές ρυθμίσεις για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες (2015-04-17 00:00:00.0)
"Αμεση, αγωνιστική και ενιαία απάντηση" (1998-01-20 00:00:00.0)
Κανένας συμβιβασμός! (1997-02-20 00:00:00.0)
Λαϊκό "μπλόκο" στην αντιεκπαιδευτική πολιτική (1997-02-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ