Τρίτη 20 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
"Αμεση, αγωνιστική και ενιαία απάντηση"

Νέο συλλαλητήριο συνδιοργανώνουν οι φορείς εκπαιδευτικών, μαθητών, σπουδαστών, γονέων και εργαζομένων, την Τρίτη 27 Γενάρη, στην πλατεία Κάνιγγος

Για μια ακόμα φορά εργαζόμενοι και εκπαιδευτικοί φορείς ενώνουν τις φωνές τους, απαιτώντας μια παιδεία για όλους στο συλλαλητήριο που συνδιοργανώνουν την Τρίτη 27 Γενάρη στις 6 απόγευμα στην πλατεία Κάνιγγος. Στην κοινή διακήρυξή τους οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου καλούν γονείς, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, εκπαιδευτικούς, όλους τους εργαζόμενους Αθήνας και Πειραιά "ενωμένοι να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, για να επιβάλουμε τις λύσεις που αντιστοιχούν στις ανάγκες και τις προσδοκίες της νέας γενιάς και του λαού μας".

Τη διακήρυξη υπογράφουν ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, Πανελλήνια Ενωση Αδιορίστων Εκπαιδευτικών, Φοιτητικοί - Σπουδαστικοί Σύλλογοι, Συντονιστικό Μαθητών (Αθήνας - Πειραιά - Νυχτερινών Σχολείων), Ομοσπονδίες Γονέων Αθήνας - Πειραιά, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ,που όπως τονίζουν αρνούνται να συναινέσουν "στην παράδοση της Δημόσιας Εκπαίδευσης στις δυνάμεις της αγοράς, αρνούμαστε το ανθρώπινο δυναμικό στα μέτρα τους. Συντονιζόμαστε, διεκδικούμε, αντιστεκόμαστε στους νέους ταξικούς φραγμούς, στην υποβάθμιση της μόρφωσης, στην ανατροπή των εργασιακών κατακτήσεων".

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί με τα προβλήματα της Παιδείας που συνεχώς οξύνονται, τις χαμηλές δαπάνες για την παιδεία, τις αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις που εφαρμόζει η κυβέρνηση, οι φορείς διαπιστώνουν: "Δε μας αφήνουν παρά μόνο μια επιλογή: Την άμεση, αγωνιστική και ενιαία απάντηση των μαθητών, φοιτητών, γονιών, εκπαιδευτικών και όλων των εργαζομένων".

Οι παραπάνω φορείς διεκδικούν:

  • Δωρεάν παροχή όλων των βιβλίων και προγραμμάτων σε όλες τις βαθμίδες. Κατάργηση των διδάκτρων στην τριτοβάθμια και δημόσια "μεταδευτεροβάθμια" εκπαίδευση.
  • Γενναία χρηματοδότηση της δημόσιας εκπαίδευσης, υποχρεωτική προσχολική αγωγή, πρωινά σχολεία με τμήματα 20 μαθητών στα δημοτικά, 25 μαθητών στα γυμνάσια και λύκεια, μαζικούς διορισμούς και οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών, κρατική χρηματοδότηση της έρευνας, επέκταση της δωρεάν σίτισης και στέγασης φοιτητών.
  • Να καταργηθεί το νέο σύστημα αξιολόγησης και πρόσβασης στα ΑΕΙ - ΤΕΙ με το Απολυτήριο, που πολλαπλασιάζει τις εξετάσεις και τα φροντιστήρια.
  • Κατοχύρωση του καθολικού δικαιώματος στη μόρφωση μέσα από τη γενική εκπαίδευση όλων των νέων, που θα αναπτύσσει αρμονικά τις ικανότητες, δίνοντας τα γενικά εφόδια για τη ζωή. Να μην υποκατασταθεί η γενική και επαγγελματική εκπαίδευση από τη μερική επαγγελματική κατάρτιση. Να καταργηθούν τα ιδιωτικά ΙΕΚ.
  • Παροχή ανώτατου επιπέδου επιστημονικής μόρφωσης σε όλους τους φοιτητές μέσα από τις προπτυχιακές σπουδές. Οχι στην αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος.
  • Να μην περάσουν οι απόπειρες ποινικοποίησης μαθητικών αγώνων και χειραγώγησης των εκπαιδευτικών. Πρόσληψη των εκπαιδευτικών μόνο μέσα από το αντικειμενικό σύστημα της επετηρίδας. Να μην περάσει η αστυνόμευση και ο πειθαναγκασμός του εκπαιδευτικού, που μεθοδεύεται μέσα από συστήματα "αξιολόγησής" του. Κατοχύρωση των εργασιακών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.
  • Σταθερή δουλιά για όλους με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
  • Διασφάλιση του δικαιώματος για μόνιμη εργασία με μαζικούς διορισμούς των αδιόριστων εκπαιδευτικών μέσα από την επετηρίδα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ