Σάββατο 1 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Ψήφισαν τη συμφωνία για «Σερβία - Μαυροβούνιο»

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Τελικά, οι έντονες αντιδράσεις και ενστάσεις βουλευτών συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης έμειναν να καταγραφούν μόνον ως δηλώσεις εκτόνωσης προς τον Τύπο και όχι στη διαδικασία της χτεσινής ψηφοφορίας στην ομοσπονδιακή βουλή για την επικύρωση της συμφωνίας Σερβία-Μαυροβούνιο... Ετσι, η συνθήκη για την κατάργηση της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας επικυρώθηκε (προς ανακούφιση του Χαβιέ Σολάνα και άλλων δυτικών αξιωματούχων) και από?τα δύο σώματα της βουλής.

Υπέρ της συμφωνίας (γνωστή και ως συμφωνία της 14ης Μάρτη) ψήφισαν 74 βουλευτές της Κάτω Βουλής και άλλοι 23 κατά. Στην Ανω Βουλή υπέρ της συμφωνίας ψήφισαν 23 και κατά μόνον έξι. Τα ενδεχομένως ενδιαφέροντα στοιχεία για αποχές και απουσίες βουλευτών κατά τη διαδικασία ψηφοφορίας δεν έγιναν άμεσα γνωστά...

Ούτως ή άλλως, όμως, σημασία έχει πως μ?αυτήν την εξέλιξη ανοίγει ο δρόμος για την (ήδη καθυστερημένη, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του αξιωματούχου της ΕΕ Χαβιέ Σολάνα) εκπόνηση ενός νέου συντάγματος που θα ρυθμίζει το υβριδιακό καθεστώς του νέου κράτους «Σερβία-Μαυροβουνίου», το οποίο (σε κάθε περίπτωση) δε θα έχει διάρκεια ζωής παρά μόνον τρία έτη... Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα Σολάνα, το σύνταγμα της νέας χαλαρής ένωσης Σερβίας-Μαυροβουνίου θα έπρεπε να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος Ιούνη, όπερ διαφαίνεται πρακτικά αδύνατο.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην ομοσπονδιακή βουλή φάνηκε να ενθαρρύνει ακόμη περισσότερο τον πρωθυπουργό της Σερβίας Ζόραν Τζίντζις και την εξελισσόμενη προσωπική και πολιτική αντιπαράθεσή του με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας, Βόγισλαβ Κοστούνιτσα.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντα συνασπισμού της DOS, Τσεντομίρ Γιοβάνοβιτς, δήλωσε χτες μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Τζίντζιτς πως η απόφαση του εκλογικού συνασπισμού για την αντικατάσταση πενήντα βουλευτών από?τη σερβική βουλή «δεν ανακαλείται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ