Πέμπτη 6 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 51
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δισεκατομμύρια σ' αυτούς που ρυπαίνουν

Είτε με τον ένα, είτε με τον άλλο τρόπο, το ιδιωτικό κεφάλαιο πάντα καταφέρνει να κερδίζει. Ετσι χτες, παγκόσμια ημέρα του περιβάλλοντος, η κυβέρνηση, μοίρασε 745,4 εκατομμύρια ευρώ (254 δισεκατομμύρια δραχμές), σ' αυτούς που ρυπαίνουν το περιβάλλον! Συνολικά 201 επιχειρήσεις, θα καρπωθούν το παραπάνω ποσό, από τα κονδύλια του Γ' ΚΠΣ, με το πρόσχημα των επενδύσεων, για την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και επενδύσεις για την παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Οι εγκρίσεις για τη χρηματοδότηση υπογράφτηκαν από τον υπουργό Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλο.

Συγκεκριμένα, οι εγκρίσεις αφορούν 201 επενδυτικές προτάσεις, και το ποσό των 745,4 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί στο 26% του συνολικού προϋπολογισμού των δράσεων του Τομέα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων. Με απόφαση του Α. Τσοχατζόπουλου, εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα 110 προτάσεις που αφορούν σε αρχικές επενδύσεις, δηλαδή επενδύσεις επιλέξιμες για περιφερειακή ενίσχυση, συνολικού προϋπολογισμού 209,010 δισ. δρχ., ή 613,382 εκατ. ευρώ.

Οι υπόλοιπες 91 προτάσεις που εγκρίθηκαν και αφορούν περιβαλλοντικές ή μεικτές επενδύσεις, δηλαδή προτάσεις που υπάγονται στο κοινοτικό πλαίσιο ενίσχυσης επενδύσεων για την προστασία του περιβάλλοντος, συνολικού προϋπολογισμού 44.977 δισ. δρχ., ή 131,933 εκατ. ευρώ, θα ενταχθούν με νεότερη απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης εντός του Ιουνίου. Το ποσοστό επιχορήγησης τον Αρχικών επενδύσεων θα κυμανθεί από 30% μέχρι 50% (ανάλογα με την τεχνολογία), σύμφωνα με τον Οδηγό Ενεργειακών Επενδύσεων (Ιούλης 2001), ενώ για τις Περιβαλλοντικές το ποσοστό θα προκύψει μετά τον υπολογισμό που θα γίνει σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στο Συμπλήρωμα του Οδηγού Ενεργειακών Επενδύσεων. Σημειώνεται, ότι στο πλαίσιο της πρώτης προκήρυξης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» είχαν υποβληθεί 390 προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 524,335 δισ. δρχ., ή 1,538 δισ. ευρώ. Η δεύτερη προκήρυξη για υποβολή επενδυτικών προτάσεων εξοικονόμησης ενέργειας και αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο πλαίσιο του ΕΠΑΝ προβλέπεται ότι θα γίνει αρχές Ιούλη 2002.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ