Τετάρτη 12 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το αρχαίο δράμα στο Διαδίκτυο

Στο αρχαίο θέατρο Επιδαύρου θα γίνουν τα διαπανεπιστημιακά μαθήματα
Στο αρχαίο θέατρο Επιδαύρου θα γίνουν τα διαπανεπιστημιακά μαθήματα
Η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων, με αναλυτικές πληροφορίες και ψηφιοποιημένα τεκμήρια για τις παραστάσεις αρχαίου δράματος που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη από την Αναγέννηση μέχρι τις μέρες μας, είναι μια από τις σημαντικότερες λειτουργίες του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ερευνας- Τεκμηρίωσης Παραστάσεων Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, που ιδρύθηκε το 1997, με πρωτοβουλία του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και τη συνεργασία του Αρχείου Παραστάσεων Αρχαίου Ελληνικού και Ρωμαϊκού Δράματος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Στο Δίκτυο συμμετέχουν 43 καθηγητές και ερευνητές, εκπρόσωποι ΑΕΙ από 21 ευρωπαϊκές χώρες, ενώ η ελληνική πλευρά κάνει το συντονισμό του.

Οπως είπε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Σπύρος Ευαγγελάτος, «σκοπός του Δικτύου είναι αφ' ενός η δημιουργία ενός χώρου ανταλλαγής πορισμάτων έρευνας και συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημίων, σε διεθνές επίπεδο, και αφετέρου ο συντονισμός της έρευνας που απορρέει από τις νέες κατευθύνσεις των θεατρολογικών και των κλασικών σπουδών, με επικέντρωση στο αρχαίο ελληνικό δράμα. Αυτό επιτυγχάνεται με τη συγκέντρωση υλικού παραστάσεων από την Αναγέννηση μέχρι σήμερα».

Ανταποκρινόμενο στο σκοπό του το Πανεπιστήμιο, το οποίο είναι, όπως είπε ο Βάλτερ Πούχνερ, «χώρος έρευνας και διδασκαλίας» διεξάγει τη βασική έρευνα, προκειμένου να γίνει «μελέτη της σημασίας του αρχαίου ελληνικού δράματος στη σύγχρονη Ευρώπη. Να δημιουργηθούν ευνοϊκότερες συνθήκες για την εις βάθος κατανόηση των παραστάσεων, αξιοποιώντας το κοινό ενδιαφέρον διαφορετικών αλλά συγγενών επιστημονικών κλάδων. Να συνδεθεί η θεωρητική προσέγγιση του αρχαίου δράματος με τη σκηνική πράξη και τις εκφράσεις της. Να ενισχυθεί η επίγνωση της συμμετοχής σε ένα κοινό πολιτισμικό πλαίσιο, μέσα από την ανταλλαγή πληροφοριών και τη διεθνή επικοινωνία μεταξύ φοιτητών, δημιουργών και διδασκόντων».

Ταυτόχρονα, όπως τόνισε ο Αγγελος Δεληβορριάς, το Δίκτυο διοργανώνει εκδηλώσεις εκπαιδευτικού και επιστημονικού χαρακτήρα, ετήσιες συναντήσεις, συνέδρια, διεθνείς εκθέσεις, εκδόσεις, κ.ά. και εντατικό πρόγραμμα θερινών μαθημάτων για μεταπτυχιακούς φοιτητές των Πανεπιστημίων ? μελών του. Ο πρώτος κύκλος των καλοκαιρινών μαθημάτων θα γίνει στην Επίδαυρο (7-21/7). Η πλούσια και σημαντικότατη αυτή δραστηριότητα του Δικτύου, ο Αγγελος Δεληβορριάς ευελπιστεί να «οικονομικά να ευεργετηθεί καλύτερα» από το ΥΠΠΟ και το Πανεπιστήμιο.

Τη σημαντικότατη αυτή προσπάθεια της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, παρουσίασε ο Πλάτων Μαυρομούστακος, επισημαίνοντας ότι «κάθε μέλος του Δικτύου είναι υπεύθυνο για τη συλλογή πληροφοριών των παραστάσεων που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα του, ενώ η ελληνική ομάδα είναι υπεύθυνη για την ένταξη των πληροφοριών σε κοινά αρχεία. Η έρευνα επικεντρώνεται σε 6-7 έργα ανά έτος. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 1.144 παραστάσεις».

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.cc.uoa.gr/drama/network.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ