Πέμπτη 13 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Παράθυρο φοροδιαφυγής για επιτήδειους

Υπουργική απόφαση απαλλάσσει τις μεγάλες επιχειρήσεις από τη «θεώρηση» των φορολογικών στοιχείων

Ενα ακόμη παράθυρο φοροδιαφυγής στο μεγάλο κεφάλαιο ανοίγει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, καθώς τις εξαιρεί με υπουργική απόφαση από την υποχρέωση θεώρησης και διάτρησης των φορολογικών στοιχείων από την Εφορία. Την ίδια ώρα ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός έχει εξαπολύσει ένα άνευ προηγουμένου φοροκυνηγητό σε βάρος των ΕΒΕ, που εκβιάζονται να πληρώσουν τα αναδρομικά χαράτσια που προέκυψαν από την εφαρμογή της λεγόμενης συνάφειας.

Στο πλαίσιο αυτό η απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, επικαλούμενη τη δήθεν «απλούστευση» του φορολογικού συστήματος, όχι μόνο δεν τηρεί τα στοιχειώδη έστω προσχήματα, αλλά, απροκάλυπτα και κυνικά, χρησιμοποιεί δυο μέτρα και δυο σταθμά καθώς οι μικρότερες επιχειρήσεις θα εξακολουθήσουν να θεωρούν τα φορολογικά στοιχεία τους. Ο νέος εμπαιγμός γίνεται ολοφάνερος καθώς τα λεγόμενα πλαστά και εικονικά τιμολόγια είναι μια συνηθισμένη πρακτική για τους επιτήδειους, οι οποίοι εκμεταλλεύονται και το γεγονός ότι οι εφοριακοί έλεγχοι, με βάση τις κυβερνητικές εντολές και κατευθύνσεις, στρέφονται στις μικρότερες επιχειρήσεις.

Η υπουργική απόφαση, που θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, προβλέπει τις ακόλουθες «διευκολύνσεις» και απαλλάσσει από τη θεώρηση φορολογικών στοιχείων με βάση το ύψος των ακαθάριστων εσόδων (τζίρο) και τον αριθμό του απασχολούμενου προσωπικού, ως εξής:

  • Πλήρης απαλλαγή ισχύει για τις μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν ετήσιο τζίρο πάνω από 2.934.702 ευρώ (1 δισ. δρχ.) και απασχολούν προσωπικό πάνω από 50 άτομα. Στην ίδια κατηγορία (ανεξάρτητα από τζίρο και προσωπικό) περιλαμβάνονται οι εφοπλιστές της ακτοπλοΐας που έχουν εγκαταστήσει ηλεκτρονικά συστήματα κράτησης θέσεων!
  • Για τις επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από 900.000 ευρώ (306 εκατ. δρχ.) και με προσωπικό πάνω από 10 άτομα, διατηρείται η υποχρέωση θεώρησης των αποδείξεων λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών, αλλά απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης των άλλων παραστατικών (τιμολόγια κλπ.).

Με δυο λόγια, η λογική της δήθεν «απλοποίησης» του φορολογικού συστήματος σημαίνει «ελάφρυνση» των εφοριακών υπαλλήλων από τους ελέγχους στο μεγάλο κεφάλαιο και, ταυτόχρονα, ένταση των ελέγχων σε βάρος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Με την υπουργική απόφαση (που κωδικοποιεί και παλαιότερες ανάλογες αποφάσεις) απαλλάσσονται από τη θεώρηση φορολογικών στοιχείων το δημόσιο, οι δήμοι και οι κοινότητες, καθώς και όλα τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ