Πέμπτη 13 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέος μποναμάς σε τραπεζίτες και κομπιναδόρους

Ανέθεσαν στις τράπεζες τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων για τη χρηματοδότηση διαφόρων προγραμμάτων. Κίνητρα για τον ...«επαναπατρισμό» κεφαλαίων, που φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό...

Με μοχλό το τραπεζικό κεφάλαιο, το οποίο αναλαμβάνει ευρύτερες αρμοδιότητες, επιχειρεί να προωθήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τους στόχους της αναπτυξιακής της πολιτικής. Στα πλαίσια αυτά, πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση στο υπουργείο Οικονομίας με τη συμμετοχή του υπουργού Ν. Χριστοδουλάκη, των τριών υφυπουργών, του νέου διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Ν. Γκαργάνα και 12 εκπροσώπων τραπεζών. Μεταξύ αυτών οι: Θ. Καρατζάς της Εθνικής, Γ. Κωστόπουλος της Alpha Bank, Ν. Νανόπουλος της Eurobank, Γ. Στουρνάρας της Εμπορικής, Π. Λάμπρου της ΑΤΕ, Σάλλας της Πειραιώς, Γ. Σταμούλης της Αττικής κλπ.

Φυσικά, σε μια τέτοια συνάντηση, με την αφρόκρεμα του τραπεζικού κεφαλαίου συζητήθηκαν τα πάντα. Τα θέματα της συνάντησης, σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε στους εκπροσώπους του Τύπου από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομίας, ήταν:

  • Η «αναπτυξιακή βοήθεια» στα Βαλκάνια
  • Η ενημέρωση των τραπεζιτών - από τον υπουργό - για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, καθώς και το νομοσχέδιο για τις «αποκρατικοποιήσεις»
  • Η συμμετοχή των τραπεζών στο πρόγραμμα για την ενίσχυση των «μικρομεσαίων επιχειρήσεων» (ΜΜΕ)
  • Η χρήση των κεφαλαίων προς τη βιοτεχνία, που πρόσφατα «απελευθερώθηκαν» με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας
  • Ο ρόλος των τραπεζών στον «επαναπατρισμό» των κεφαλαίων, που βρίσκονται ακόμη και σήμερα σε διάφορες χώρες του εξωτερικού, που αποκαλούνται «φορολογικοί παράδεισοι».

Από μια τέτοια συνάντηση, με ευρύτατη συμμετοχή, περισσότερο ενδιαφέρον έχει το πολιτικό μήνυμα που σηματοδοτεί μια τέτοια κίνηση. Και το κυρίως μήνυμα της χτεσινής σύσκεψης, είναι ο αυξημένος ρόλος που επιφυλάσσει για τους τραπεζίτες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στη χάραξη των διαφόρων πλευρών της οικονομικής της πολιτικής. Οχι, βέβαια, ότι οι τραπεζίτες δεν ήταν οι ευνοημένοι από τις μέχρι σήμερα ασκούμενες πολιτικές. Ενδιαφέρον έχει, βέβαια, το ύψος των νέων ανταλλαγμάτων που υποσχέθηκε ο υπουργός Οικονομίας στους τραπεζίτες, σαν αντιστάθμισμα της στήριξης που θα τους προσφέρουν.

Ενα από τα νέα δώρα είναι ασφαλώς η ανάπτυξη του θεσμού Laesing ακινήτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πρόταση την οποία είχε κάνει ο Ν. Χριστοδουλάκης στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ. Με την καθιέρωση του θεσμού αυτού, οι ΜΜΕ θα πωλούν τα ακίνητά τους σε εταιρίες χρηματοδοτικής μίσθωσης, στη συνέχεια θα συνάπτουν μακροχρόνια μίσθωση και, αν τα ξοφλήσουν, θα τους επιστρέφονται... Σαν κίνηση ενίσχυσης του τραπεζικού αυτού θεσμού, η κυβέρνηση προτίθεται να καταργήσει το φόρο μεταβίβασης ακινήτων.

Οσο για το θέμα του επαναπατρισμού των κεφαλαίων, έχει συσταθεί επιτροπή, με επικεφαλής τον υφυπουργό Α. Φωτιάδη, η οποία θα επεξεργαστεί τα κίνητρα για να γίνει ελκυστική η επιστροφή τους. Να σημειωθεί, εδώ, ότι πρόκειται για κεφάλαια, τα οποία διάφοροι μεγαλοεπιχειρηματίες (από τα παλιά ή νεότερα «τζάκια») τα σήκωσαν από τις επιχειρήσεις τους στο παρελθόν και τα φυγάδευσαν σε διάφορες χώρες του εξωτερικού, μετατρέποντας έτσι τις επιχειρήσεις τους σε προβληματικές. Αντί να τιμωρηθούν οι εν λόγω επιχειρηματίες, η κυβέρνηση Σημίτη ετοιμάζεται να τους επιβραβεύσει, προσφέροντάς τους ζεστό κρατικό χρήμα με τη μορφή επιχορηγήσεων και άλλων κινήτρων για να ξαναφέρουν στην Ελλάδα τα κεφάλαια που φυγάδευσαν στο παρελθόν στο εξωτερικό..

Τέλος, στη συζήτηση για το σχέδιο ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, το οποίο έχει εξαγγελθεί από τον Απρίλη του '99, αλλά ακόμα συζητείται... παραβρέθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, καθώς η αρμοδιότητα του θέματος έχει περιέλθει στο υπουργείο του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ