Κυριακή 16 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΜΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
«Φάρος» αθλητικής ανάπτυξης

Με υποδειγματικό και εντυπωσιακό τρόπο η δημοτική αρχή και ο Δημοτικός Αθλητικός Οργανισμός, εξασφαλίζει στους κατοίκους της Πετρούπολης το δικαίωμα στην άθληση

Ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος του ΔΑΟΠ, Γιώργος Δημητρίου
Ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος του ΔΑΟΠ, Γιώργος Δημητρίου
Σε μια κοινωνία με εξαντλητικούς ρυθμούς και πολλούς «πειρασμούς» αποπροσανατολισμού και παθητικοποίησης, η άθληση μπορεί να προσφέρει δημιουργική και υγιή διέξοδο σε κάθε ηλικία. Να διαμορφώσει θετικούς χαρακτήρες, να κοινωνικοποιήσει τους νέους με ιδανικά και συμπεριφορές χρηστές, να μεταβάλλει τον άνθρωπο από κομπάρσο σε πρωταγωνιστή. Το ρόλο αυτό εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να παίξουν οι σύλλογοι, οι οποίοι ενδιαφέρονται για την εξέλιξη του αθλητή με βάση τη νίκη (κέρδος). Απευθύνονται σε περιορισμένο αριθμό ανθρώπων, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, δυνατότητες και βλέψεις.

Ετσι, έναν τέτοιο ρόλο τον ανέλαβαν οι Δήμοι με τα προγράμματα του μαζικού λαϊκού αθλητισμού. Αυτοί οφείλουν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις, για τη συμμετοχή κάθε πολίτη σε αθλητικές δραστηριότητες με σκοπό την υγεία, την ευεξία, την ψυχαγωγία, τη συμμετοχή και όχι με αυτοσκοπό τη νίκη, το μετάλλιο, το ρεκόρ (με όποιο μέσο και κόστος...). Ομως δυστυχώς οι περισσότεροι απ' αυτούς, όπως διαχρονικά και η κεντρική εξουσία, αδιαφορούν. Για τους τύπους, αλλά και τα σχετικά κονδύλια, κατ' επίφαση, καλλιεργούν προγράμματα που αφορούν την πλειοψηφία των δημοτών τους. Και όταν το κάνουν, στον έναν ή τον άλλο βαθμό, η λογική της ανταποδοτικότητας (πληρώνεις για να συμμετέχεις) καθιστά σχεδόν απαγορευτική την ενασχόληση των πολλών. Των ανθρώπων του μόχθου που με το ζόρι τα «φέρνουν βόλτα» και αναγκαστικά βλέπουν ένα δικαίωμά τους, η άθληση, να μετατρέπεται σε πολυτέλεια.


Η συχνότερη δικαιολογία των δημοτικών διοικήσεων είναι: «Εχουμε τη βούληση αλλά δεν υπάρχουν λεφτά». Οπως εύστοχα όμως έχει παρατηρήσει ο θυμόσοφος λαός μας, στη ζωή, τις περισσότερες φορές, «δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δε θέλω». Απόδειξη ο Δήμος Πετρούπολης και ο Δημοτικός Αθλητικός Οργανισμός του (ΔΑΟΠ). Με θέληση, μεράκι και αποφασιστικότητα ξεπερνούν κάθε εμπόδιο. Και όχι απλά προσφέρουν στους δημότες τους τη δυνατότητα της άθλησης, αλλά το κάνουν και με ζηλευτές προϋποθέσεις. Οποιος γνωρίσει από κοντά τους ανθρώπους και τ' αποτελέσματα του έργου τους, αυθόρμητα θα κάνει λόγο για ένα «μικρό θαύμα». Ο «Ρ» επισκέφτηκε τον πρωτοπόρο Δήμο της Δυτικής Αθήνας και θα σας παρουσιάσει, σε δύο συνέχειες, τα επιτεύγματά του στο πεδίο του αθλητισμού. «Οδηγοί» μας σ' αυτό το οδοιπορικό ο φωτογραφικός φακός, αδιάψευστος μάρτυρας της ανθηρής πραγματικότητας, και ο πρόεδρος του ΔΑΟΠ και αντιδήμαρχος, Γιώργος Δημητρίου.

Παράδειγμα προς μίμηση

Το αθλητικό γίγνεσθαι στο Δήμο Πετρούπολης, τόσο σ' επίπεδο συμμετοχής όσο και στον τομέα της υποδομής, αποτελεί αναμφισβήτητα παράδειγμα για μίμηση. Παρά τα εμπόδια και τα προβλήματα η δημοτική αρχή προχωράει ακάθεκτη. Τ' αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.

«Κάποιες προσπάθειες είχαν ξεκινήσει στα πλαίσια του Πολιτιστικού Κέντρου με τη δημιουργία τμημάτων ενόργανης και ρυθμικής γυμναστικής. Το 1985 συστήθηκε ο Δημοτικός Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου Πετρούπολης με φιλοσοφία του να δώσει τη δυνατότητα στους κατοίκους μας ν' ασχοληθούν ενεργά με κάποια αθλήματα, κυρίως μέσω των Μαζικών Προγραμμάτων Αθλησης. Η φιλοσοφία αυτή δεν άλλαξε ως σήμερα. Απλά εντατικοποιήθηκαν οι ρυθμοί. Ετσι καταφέραμε, ύστερα από περίπου 7,5 χρόνια στη διοίκηση του δήμου και του αθλητικού οργανισμού, αρκετά πράγματα για την πόλη και τους δημότες. Τόσο στην υποδομή αθλητικών χώρων, όσο και στην αύξηση του αριθμού προγραμμάτων αλλά και των συμμετεχόντων σ' αυτά.


Εχουμε πραγματικά στοιχεία, τα οποία εξάγονται από συναντήσεις που κάνουμε κατά περιόδους, τόσο με γειτονικούς όσο και από την υπόλοιπη επικράτεια δήμους. Την ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού που έχουμε στην Πετρούπολη δεν την έχει άλλος δήμος. Κυρίως στο συνεχώς αυξανόμενο αριθμό συμμετοχής στο ΔΑΟΠ. Είναι φιλοσοφία μας και επιμένουμε σ' αυτή. Ο κόσμος, και ιδιαίτερα τα παιδιά, να μπορεί να συμμετέχει στο άθλημα που του αρέσει χωρίς ή με τη μικρότερη δυνατή οικονομική επιβάρυνση. Και πιστεύω ότι το έχουμε καταφέρει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν τμήματα ενόργανης και ρυθμικής με περίπου 450 άτομα. Αλλα τόσα είναι σε μπάσκετ, ποδόσφαιρο και βόλεϊ. Αν συνυπολογίσετε τα τμήματα "αθλητισμός και γυναίκα", κολύμβησης με τη μεγαλύτερη συμμετοχή, συζητάμε για περίπου 2.500 άτομα. Στο κολυμβητήριο τα τμήματα ξεκινούν από 4 χρονών και φτάνουν σε μεγάλες ηλικίες. Τα προγράμματα έχουν φτιαχτεί έτσι που μπορεί όποιος δημότης μας θέλει να κολυμπήσει.

Πρέπει να πούμε ότι όλες οι παροχές προς τους δημότες μας είναι δωρεάν. Κίνητρο μάλλον σημαντικό αφού σήμερα η πλειοψηφία των εργαζομένων δεν έχει τη δυνατότητα να ξοδέψει λεφτά από τον προϋπολογισμό της για να υλοποιήσει το δικαίωμα της στην άθληση. Εξαίρεση αποτελούν το κολυμβητήριο και κάποιο από τα γήπεδα του τένις. Και αυτό γιατί τα κόστη λειτουργίας είναι υψηλά. Εκεί η συμμετοχή των δημοτών, βάσει κάποιων κριτηρίων (π.χ. ηλικία, οικογενειακή σύνθεση κλπ) είναι από 4 ως 7 χιλιάδες το μήνα.

Ενα απέραντο εργοτάξιο αθλητικών υποδομών


-- Για να εφαρμοστούν όλα αυτά τα προγράμματα απαιτούνται χώροι. Στο τομέα αυτό τι γίνεται;

-- «Στο θέμα των υποδομών τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Δαπανήθηκαν πολλά χρήματα και από τον προϋπολογισμό του δήμου αλλά και από άλλες πηγές που καταφέραμε να εξασφαλίσουμε. Το ποσό δεν ανέρχεται σε εκατομμύρια, αλλά σε δισεκατομμύρια. Ετσι δημιουργήθηκαν αρκετοί νέοι χώροι, δίνοντας διέξοδο σ' όλον τον κόσμο που θέλει ν' αθληθεί. Φτιάξαμε 2 καινούρια γήπεδα ποδοσφαίρου, στα οποία θα τοποθετηθεί συνθετικός τάπητας, το 2ο κλειστό γυμναστήριο στην περιοχή της Αγ. Τριάδας, ένα ανοιχτό αθλητικό κέντρο, στο νταμάρι του Γρηγορίου, που αποτελείται από 14 γήπεδα ανοιχτού τύπου για βόλεϊ, μπάσκετ, τένις. Πρόσφατα κατασκευάστηκε και ένα γήπεδο για χόκεϊ επί χόρτου, σε συνεργασία με την οικεία ομοσπονδία. Κατασκευάσαμε το κολυμβητήριο, με χρήματα που δαπανήθηκαν εξ ολοκλήρου από το ταμείο του δήμου. Ενα ποσό που ανήλθε περίπου στα 350 εκατ. δρχ. Επίσης σε διάφορες γειτονιές της πόλης κατασκευάστηκαν γήπεδα μπάσκετ, ώστε ν' ασχολούνται τα παιδιά μας τις ελεύθερες ώρες τους.

Επιπλέον έχει ξεκινήσει η κατασκευή, του στόχου ζωής θα τον χαρακτήριζα για μας, του δημοτικού σταδίου. Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση, προϋπολογισμού περίπου 275 εκατ. δρχ., που περιλάμβανε τις κερκίδες και τους βοηθητικούς χώρους που απαιτεί ένα στάδιο. Τώρα είμαστε στη δεύτερη φάση, στην περάτωση της μελέτης και την κατασκευή του αγωνιστικού χώρου. Αποτελείται από γήπεδο ποδοσφαίρου και 400άρη στίβο, οκτώ διαδρομών. Το έργο αυτό θα λύσει πολλά προβλήματα, όχι μόνο στην Πετρούπολη αλλά σ' ολόκληρη τη Δυτική Αθήνα, γιατί δεν υπάρχει αντίστοιχο. Είχαμε μάλιστα προτείνει να συμπεριληφθεί στα προπονητήρια για το 2004. Δεν έγινε δεκτό και το μόνο που μας υποσχέθηκε η πολιτεία είναι ένα ποσό της τάξης των 150 εκατ. δρχ. για την περάτωση της β' φάσης, η δαπάνη της οποίας ανέρχεται περίπου στα 550 εκατ. δρχ. Μόλις λοιπόν τελειώσει και αυτό το μεγάλο έργο η Πετρούπολη δε θα 'χει να ζηλέψει τίποτα σε αθλητικές υποδομές. Σ' οτιδήποτε και να θελήσει κάποιος δημότης μας ν' αθληθεί, θα του παρέχουμε τη δυνατότητα. Και όλα αυτά είναι έργα που έχουν φτιαχτεί ή είναι σ' εξέλιξη, δεν είναι υποσχέσεις και λόγια».

Η πολιτεία απουσιάζει

-- Η εκάστοτε κυβέρνηση χαρίζει κάθε λίγο και λιγάκι δισεκατομμύρια στους επαγγελματίες παράγοντες του αθλητισμού. Εσάς με τόσο έργο πώς σας αντιμετωπίζει; Συνδράμει ουσιαστικά την προσπάθειά σας;

-- «Σχεδόν το σύνολο των δαπανών για πολιτισμό και αθλητισμό βαραίνει το δημοτικό προϋπολογισμό. Η μόνο οικονομική συμμετοχή της ΓΓΑ, που θα μπορούσε κάποιος να τη χαρακτηρίσει ουσιαστικά ένα χαρτζιλίκι, είναι η επιδότηση ορισμένων γυμναστών. Και αυτό για κάποιους μήνες, όχι για όλη την περίοδο που εμείς έχουμε δραστηριότητες. Το ποσό στο οποίο αναφερόμαστε είναι της τάξης 6-8 εκατ. δρχ. ετησίως, όταν ο δήμος δαπανά ποσό που ξεπερνάει τα 250 εκατ. δρχ. Αυτή τη στιγμή στο Δήμο Πετρούπολης απασχολούμε περίπου 11 γυμναστές. Με βάση τις ανάγκες και τη δυναμική των προγραμμάτων θέλουμε τουλάχιστον 15. Η ανταπόκριση από τη ΓΓΑ δεν είναι αυτή που πρέπει και αυτή που περιμένουμε. Παρά τις προσπάθειές μας καλύπτει μικρό μέρος των δραστηριοτήτων μας. Και σαν να μη φτάνει αυτό, τα χρήματα που μας δίνει τα παίρνουμε με καθυστέρηση πολλές φορές ακόμα και ενός χρόνου (!).

Η ΓΓΑ δεν έχει δώσει τη βαρύτητα που πρέπει στα προγράμματα του μαζικού αθλητισμού και δε βοηθάει τους δήμους, εκείνους που αποδεδειγμένα εργάζονται. Κάνουν φιλότιμες προσπάθειες και έχουν να παρουσιάσουν έργο. Εχουμε επισκεφτεί τη ΓΓΑ αρκετές φορές. Την τελευταία, επί γενικής γραμματείας του Γιάννη Σγουρού, παρουσιάσαμε φάκελο με τις δραστηριότητές μας. Με στοιχεία (π.χ. φωτογραφίες) και όχι με λόγια αποδείξαμε ότι παράγουμε έργο. Του επισημάναμε πως είναι άδικο ένας δήμος με περίπου 50 χιλ. κατοίκους να παρουσιάζει τέτοια δραστηριότητα και να μην έχει βοήθεια από τη ΓΓΑ ώστε να μπορέσει να σταθεί και να προχωρήσει ακόμα περισσότερο. Δυστυχώς καμιά από τις φορές που προσπαθήσαμε δε βρήκαμε θετική ανταπόκριση. Μοναδική αξιοσημείωτη παροχή της ήταν η παραχώρηση της μελέτης για την κατασκευή του δημοτικού σταδίου και η υπόσχεση για επιχορήγηση περίπου 150 εκατ. δρχ. ώστε να ολοκληρωθεί το έργο. Εχουμε τεράστια κόστη λειτουργίας. Ενδεικτικά θ' αναφέρω το κολυμβητήριο που απαιτεί περισσότερα από 120 εκατ. δρχ. το χρόνο. Και ενώ υπάρχουν άλλα που επιδοτούνται, εμείς μέχρι στιγμής δεν έχουμε πάρει πενηνταράκι. Παρ' όλα αυτά και οι εγκαταστάσεις και η λειτουργία του κολυμβητηρίου μας είναι πάρα πολύ καλύτερα απ' ό,τι σε ορισμένα που παίρνουν χρήματα.

Από τα πλέον σημαντικά ζητήματα που πρέπει να διευθετήσει η ΓΓΑ είναι οι εγκρίσεις των γυμναστών. Δεν ξέρω αν θ' αυξήσει τον αριθμό των προσώπων αλλά έστω και γι' αυτούς τους λίγους να ολοκληρώνει τις εγκρίσεις έγκαιρα, ώστε να μπορούμε και μεις να κινούμαστε με το νόμιμο τρόπο. Και να μην αναγκαζόμαστε κάθε φορά να είμαστε εκτεθειμένοι, προκειμένου να λειτουργήσουν τα προγράμματά μας, προχωρώντας σε κινήσεις όχι απόλυτα σύννομες. Να καταφεύγουμε δηλαδή σε αλχημείες για να μη στερήσουμε από τους δημότες μας αυτό που δικαιούνται. Εχουμε ζητήσει να περατώνονται οι προβλεπόμενες διαδικασίες νωρίτερα, ώστε έγκαιρα, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, να είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε τη δυνατότητα της άθλησης στους δημότες μας και ιδίως στα παιδιά».

-- Δεν έχετε καμιά ή αν θέλετε υποτυπώδη συμπαράσταση από την πολιτεία. Αταλάντευτη απόφασή σας «όχι χαράτσια» στους δημότες. Το έργο όμως και μάλιστα εντυπωσιακό. Πώς τελικά τα καταφέρνετε;

-- «Κύριο συστατικό της επιτυχίας θεωρώ πως είναι η αγάπη μας για τον αθλητισμό και η καθημερινή προσπάθεια που κάνουμε για την αύξηση της συμμετοχής των δημοτών μας στα προγράμματα μαζικού αθλητισμού. Ο αθλητισμός είναι αρκετά ψηλά στις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής. Και αυτό γιατί πιστεύουμε πως είναι απαραίτητος στην κοινωνία. Βοηθάει, κυρίως τα μικρά παιδιά που συμμετέχουν σε ομαδικά αθλήματα, να διαμορφώσουν ένα χαρακτήρα που σίγουρα θα είναι πολύ ωφέλιμος για το σύνολο τα επόμενα χρόνια. Για μας αυτό είναι πολύ σημαντικό στοιχείο και τεράστια συνεισφορά στο μέλλον του δήμου αλλά και της χώρας. Εχουμε μια φιλοσοφία ως δημοτική αρχή. Εκτιμούμε πως είναι καλύτερο ν' αφήσεις την κατασκευή μιας πλατείας για την επόμενη χρονιά, ρίχνοντας βάρος στα σχολεία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Εκεί που είναι να υλοποιήσουμε 10 έργα τη χρονιά, προτιμούμε να κάνουμε 8 και να διασφαλίζουμε τη δυνατότητα καθημερινής ενασχόλησης των δημοτών μας, και ιδίως των παιδιών, με τον πολιτισμό και τον αθλητισμό».


Γιώργος ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ