Τρίτη 18 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Πρώτη σε παραβιάσεις η χώρα μας

Στον αριθμό - ρεκόρ των 110 έφτασαν οι καταγγελίες, ενώ πολλές από αυτές δεν αποκλείεται να φτάσουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Ενδεικτικό για την ιδιαίτερη «περιποίηση» που επιφυλάσσει στο περιβάλλον η ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική, είναι και το γεγονός ότι οι καταγγελίες για διάφορες παραβιάσεις της νομοθεσίας περί προστασίας του περιβάλλοντος, που βρίσκονται στην αρμόδια Διεύθυνση της ΕΕ έφταναν αισίως, μέχρι τον περασμένο μήνα, στον αριθμό - ρεκόρ των 110. Κι αυτό, όταν τον περασμένο Φλεβάρη ήταν (μόνο;) 57. Η χώρα μας είναι μάλιστα η πρώτη που τιμωρήθηκε μέχρι στιγμής από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με βαρύ (500 περίπου εκατ. δρχ. το μήνα) πρόστιμο για παραβίαση της νομοθεσίας για το περιβάλλον, με αφορμή την περίπτωση της ρύπανσης του Κουρουπητού στα Χανιά.

Οι περισσότερες καταγγελίες (πάνω από 35) αφορούν παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας από την εκτέλεση διαφόρων δημοσίων και ιδιωτικών έργων. Πάνω από 20 αφορούν παραβίαση της νομοθεσίας σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων, 20 αφορούν παραβιάσεις της προστασίας της φύσης, πάνω από 10 αναφέρονται στην προστασία των υδάτων, 10 στην ατμοσφαιρική ρύπανση και οι υπόλοιπες αφορούν διάφορα άλλα θέματα αντιπεριβαλλοντικής πολιτικής.

Σημειώνεται ότι πριν από 20 περίπου μέρες κλιμάκιο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήρθε για δεύτερη φορά φέτος στη χώρα μας και είχε συνάντηση με τις υπηρεσίες των υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ και Εξωτερικών, με αντικείμενο τις 110 καταγγελίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο η κυβέρνηση όσο και οι εκπρόσωποι της Κομισιόν προσπαθούν να κλείσουν και να θέσουν στο αρχείο πολλά από τα θέματα αυτά, χωρίς να εξεταστούν σε βάθος, με πρόσχημα τη μη μείωση του κύρους της χώρας, ενόψει ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ από αυτήν, το πρώτο εξάμηνο του 2003!..

Στο πλαίσιο αυτής της τακτοποίησης συμπεριλαμβάνονται μερικές από τις σοβαρότερες καταγγελίες, μεταξύ των οποίων είναι η κατασκευή του κωπηλατοδρομίου στο βιότοπο του Σχινιά Μαραθώνα, η λειτουργία του εργοστασίου «Τσιμέντα Χαλκίδας» (κατηγορείται για υπερβολικές εκπομπές οξειδίων του αζώτου, διοξειδίου του θείου και σκόνης). Ανοιχτές, ωστόσο, για περαιτέρω διερεύνηση και χωρίς να αποκλείεται παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναμένεται να παραμείνουν αρκετές καταγγελίες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η ρύπανση του κόλπου της Ελευσίνας, η μη λειτουργία τριτοβάθμιων βιολογικών καθαρισμών των λυμάτων Αθήνας και Θεσσαλονίκης κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ