Τετάρτη 19 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Σύσκεψη για τη συγκρότηση Επιτροπής Νομικής Βοήθειας

«Η υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και η ανάγκη δημιουργίας Επιτροπής νομικής βοήθειας» είναι το θέμα ειδικής εκδήλωσης που διοργανώνει η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», την Τρίτη 25 του Ιούνη, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας (Ακαδημίας 60).

Η Δημοκρατική Συσπείρωση, ανταποκρινόμενη στο αίτημα των καιρών, καλεί όλους τους δικηγόρους - που διακρίνονται άλλωστε για τη δημοκρατική τους ευαισθησία - να πάρουν μέρος στη σύσκεψη και να πλαισιώσουν την Επιτροπή Νομικής Βοήθειας.

Εισηγητές θα είναι οι:

- Γ.Α. Μαγκάκης, Καθηγητής Ποινικού Δικαίου, τ. υπουργός.

- Ηλ. Νικολόπουλος, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, υποψήφιος νομάρχης ΑΘηνών με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία».

Σχετικά με την ως άνω πρωτοβουλία, ο Δημήτρης Καλτσώνης, δρ. Νομικής, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη, μας είπε:

«Τα τελευταία χρόνια έχουν πληθύνει ανησυχητικά τα φαινόμενα δικαστικών διώξεων ενάντια σε απεργούς, συνδικαλιστές, αγρότες που αγωνίζονται για το ψωμί τους, ενάντια σε μαθητές που αγωνίζονται για μια καλύτερη Παιδεία, ενάντια σε νέους που διαδηλώνουν για ένα καλύτερο μέλλον. Τα κρούσματα είναι κυριολεκτικά χιλιάδες. Η ένταση της ποινικοποίησης των αγώνων γέννησε την ανάγκη μιας πιο συστηματικής προσπάθειας στο επίπεδο της νομικής υπεράσπισης των διωκόμενων αγωνιστών του λαϊκού κινήματος, σε βάση βεβαίως εθελοντική και αφιλοκερδή. Η Δημοκρατική Συσπείρωση θέλησε να ανταποκριθεί στην απαίτηση αυτή των καιρών. Αποτελεί ένα σημαντικό πεδίο πολιτικής παρέμβασης και έκφρασης αλληλεγγύης σε όσους υφίστανται τις συνέπειες των αντιδημοκρατικών επιλογών της κυβέρνησης και της ΕΕ. Ηδη σε μια σειρά ευκαιρίες η Δημοκρατική Συσπείρωση έχει δραστηριοποιηθεί μέσω δικηγόρων που πλαισιώνουν τις τάξεις της: είτε σε δίκες μαθητών, αγροτών, εκπαιδευτικών, είτε παρεμβαίνοντας σε εργασιακούς χώρους όπου οι συνδικαλιστικές ενώσεις παρεμποδίζονταν από τους εργοδότες να ασκήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους.

Με την εκδήλωση της Τρίτης 25/6 στις 7 μμ στο Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας συγκροτούμε την Επιτροπή Νομικής Αλληλεγγύης, η οποία, με πιο συστηματικό τρόπο από ό,τι γινόταν μέχρι σήμερα, θα παρέχει νομική στήριξη στις περιπτώσεις που αναφέραμε. Εχουμε ήδη απτά δείγματα ότι η προσπάθειά μας θα αγκαλιαστεί πλατιά από το νομικό κόσμο της χώρας μας. Οι δικηγόροι έχουν εξάλλου μακρά παράδοση στην υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Ανεξάρτητα από τις διαφορετικές πολιτικές εκτιμήσεις του καθενός, οι δικηγόροι δείχνουν αποφασισμένοι να συμμετέχουν μαζικά στην πρωτοβουλία αυτή της Δημοκρατικής Συσπείρωσης και να συμβάλλουν με τον τρόπο αυτό στην υπεράσπιση των διωκόμενων αγωνιστών αλλά και γενικότερα στην υπεράσπιση των δημοκρατικών κατακτήσεων και των λαϊκών ελευθεριών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ