Πέμπτη 20 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΑΛΚΟΝ
Ευθύνες μόνο στην «Ντασό»

Ενας - ένας οι μάρτυρες υπεράσπισης στη δίκη για το τραγικό δυστύχημα του πρωθυπουργικού «Φάλκον», επιρρίπτουν όλες τις ευθύνες στην κατασκευάστρια εταιρία «Ντασό» και «απαλλάσσουν» τους δύο κατηγορούμενους χειριστές και τους οχτώ μηχανικούς. Χτες κατέθεσε ο πιλότος Ανδρέας Ματέου, ο οποίος είπε ότι το «τσεκ λιστ» (εγχειρίδιο της κατασκευάστριας εταιρίας που συμβουλεύεται ο κυβερνήτης όταν διαπιστώσει βλάβη) είχε ελλιπείς οδηγίες και πολλά κενά. Ο ίδιος μάρτυρας ανέφερε ότι μετά την απογείωση του «Φάλκον», το πλήρωμα είδε ότι άναψε το «πιτς φιλ», πράγμα που σήμαινε ότι υπήρχε κάποια βλάβη. Ο κυβερνήτης έκανε τότε κάτι απολύτως ορθό: Καθώς πετούσαν στα 10.000 πόδια, έδωσε εντολή στον συγκυβερνήτη να διαβάσει το «τσεκ λιστ» και απέμπλεξε τον αυτόματο πιλότο, προκειμένου να ελέγξει τις επιφάνειες του αεροσκάφους. Από τον έλεγχο πείστηκε ότι η βλάβη ήταν πραγματική. Παρ' όλα αυτά, κατόρθωσε να το προσγειώσει.

Σε ερώτηση της προέδρου του δικαστηρίου, γιατί ο κυβερνήτης δε μείωσε την ταχύτητα πριν απεμπλέξει τον αυτόματο πιλότο, ο μάρτυρας απάντησε ότι «τέτοια εντολή δεν υπήρχε στο "τσεκ λιστ", τις οδηγίες του οποίου τήρησε πιστά ο κυβερνήτης, σύμφωνα με τις υποδείξεις και της κατασκευάστριας εταιρίας».

Σε άλλη ερώτηση, που του απηύθυνε συνήγορος της πολιτικής αγωγής για τυχόν ευθύνη του κυβερνήτη Ιω. Ανδρουλάκη εφόσον πήρε το πτυχίο του χωρίς να έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του, ο μάρτυρας είπε ότι όλη την ευθύνη επωμίζεται αυτός που υπέγραψε να του δοθεί το πτυχίο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ