Πέμπτη 27 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΙΣΘΟΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Σε κάθε περίπτωση λιτότητα!

Η σεναριολογία για τις «συγκρούσεις» των υπουργών Οικονομίας και Εσωτερικών δεν κρύβουν το στόχο της κυβέρνησης για αυξήσεις λιτότητας

Το παιχνίδι των τεχνητών «αντιθέσεων» επιλέγει η κυβέρνηση για να χειριστεί το θέμα του νέου μισθολογίου, ρίχνοντας «στάχτη στα μάτια» των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε να μην απειληθεί η κυβερνητική εισοδηματική πολιτική λιτότητας και το «πρόγραμμα σύγκλισης». Μετά την προχτεσινή σύσκεψη που είχαν ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, με τους υπουργούς Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδη, Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκη, τον υφυπουργό οικονομικών Γ. Φλωρίδη και τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Κ. Λαλιώτη, κυριάρχησαν τα σενάρια της σύγκρουσης μεταξύ των υπουργών για το ύψος των «αυξήσεων».

Μέσα από το σύστημα των κατευθυνόμενων «διαρροών» η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκρύψει την ουσία του θέματος: Οτι σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσει την πολιτική λιτότητας σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε τίποτα να μη δώσει και, ταυτόχρονα, να αποκομίσει συγκεκριμένα οφέλη ενόψει των επερχόμενων εκλογών, καλλιεργώντας ψεύτικες ελπίδες. Από αυτή την επιδίωξη προκύπτουν και οι όποιες διαφορετικές γνώμες για την τακτική που θα ακολουθηθεί.

Ο στόχος της κυβέρνησης και των υπουργών της επιβεβαιώθηκε περίτρανα, χτες, από τους ίδιους, με τις δηλώσεις που έκαναν μετά από δυο νέες, ξεχωριστές συναντήσεις που είχαν με τον πρωθυπουργό. Ο Ν. Χριστοδουλάκης τόνισε ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις πρέπει να χρησιμεύσουν σε μια «σύγχρονη διοίκηση», η οποία θα «υπηρετεί την ανάπτυξη».

Ο Κ. Σκανδαλίδης ήταν ακόμη πιο σαφής. Ξεκαθάρισε ότι το νέο μισθολόγιο θα διαμορφωθεί «στον άξονα της οικονομικής πραγματικότητας, της αντοχής της οικονομίας και βέβαια του προγράμματος οικονομικής σύγκλισης, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των δυο υπουργών, παρά επιμέρους διαφορές σε διαδικαστικά ζητήματα, όπως η έναρξη του μισθολογίου και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Και, τέλος, αποκάλυψε ότι η επιτροπή Κιντή, που εξετάζει τα σενάρια του νέου μισθολογίου και θα κατέθετε το πόρισμά της στις 30 του Ιούνη, πήρε παράταση 2-3 βδομάδων, καθώς η κυβέρνηση ζητά από αυτήν την κοστολόγηση των προτάσεων και συγκριτικά στοιχεία για τις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Κάτι που έχει δηλωθεί από την κυβέρνηση ξεκάθαρα είναι ότι επιδιώκει το νέο μισθολόγιο να βασιστεί στην σύνδεση μισθού- «αποδοτικότητας», η οποία περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα «ΠΟΛΙΤΕΙΑ», που καθορίζει το στόχο της διοικητικής μεταρρύθμισης στο δημόσιο με την αξιολόγηση μέσω της «επίτευξης στόχων» και όλες τις άλλες αλλαγές που προβλέπει.

Το γεγονός πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στο πλαίσιο του «προγράμματος σύγκλισης» για τους κρατικούς προϋπολογισμούς των δυο επόμενων ετών, δείχνει πως μεταθέτει προφανώς την εφαρμογή του όποιου νέου μισθολογίου ίσως και μετά το 2004. Οσο για το 2003, δημοσιεύματα αναφέρουν την επιλογή του Ν. Χριστοδουλάκη για εισοδηματική πολιτική στο πλαίσιο του 2,5%!!!

Σαφής ήταν χτες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Πρωτόπαππας, που δήλωσε σχετικά: «Βεβαίως, όλες αυτές οι συζητήσεις πρέπει να λάβουν υπόψη το πλαίσιο της οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης και τις δυνατότητες του κρατικού προϋπολογισμού για το 2003».

Να απαντήσουν αγωνιστικά οι εργαζόμενοι

Ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, δήλωσε στο «Ρ»: «Επαναλαμβάνεται το ίδιο έργο γύρω από το μισθολόγιο. Επί σειρά ετών η κυβέρνηση έχει καθηλώσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων στο όνομα ενός μισθολογίου που έρχεται, που μπλοκάρεται, ξεμπλοκάρεται, που οι καλοί το προωθούν και οι κακοί δεν το προωθούν, ενώ ο "καλύτερος όλων", ο πρωθυπουργός, το μελετά. Ολα αυτά έχουν στόχο να δημιουργούν φρούδες ελπίδες στους εργαζόμενους στο δημόσιο, να διαιωνίζουν τη λιτότητα και, ειδικά μπροστά στις επικείμενες εκλογές, να "ψαρέψουν" κάποιοι σε θολά νερά για ψήφους.

Είναι ένα παιχνίδι εντυπώσεων, που έρχεται να διασκεδάσει την πολύχρονη λιτότητα σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία έχει οδηγήσει σε απώλειες στην αγοραστική δύναμη κατά 30%.

Τα τέσσερα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για το νέο μισθολόγιο η κυβέρνηση τα βλέπει στη λογική ότι αν και όποτε εφαρμοστούν θα εφαρμοστούν με τέτοια σταδιακότητα που θα διαιωνίζει τη λιτότητα για τους εργαζόμενους στο δημόσιο. Προέχει για την κυβέρνηση το νέο μισθολόγιο να εισαγάγει τη σύνδεση του μισθού με τη λεγόμενη αποδοτικότητα, ώστε ο κάθε υπάλληλος να κρίνεται με πολιτικές σκοπιμότητες για το αν θα πάρει ή όχι κάποια αύξηση.

Συνένοχες σε αυτή τη μεθόδευση είναι και οι ηγεσίες των ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, "Αυτόνομης Παρέμβασης" στην ΑΔΕΔΥ, που συνέπραξαν στη λογική ενός αμφίβολου, μελλοντικού και επικίνδυνου μισθολογίου. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση οι εργαζόμενοι στο δημόσιο θα πρέπει να αντιτάξουν τη δυναμική, αγωνιστική τους απάντηση, ερχόμενοι σε σύγκρουση και ρήξη με τη συνολική πολιτική της κυβέρνησης, που γεννά αυτά τα αντεργατικά προβλήματα».

Με δήλωσή του ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σ. Παπασπύρος, επισημαίνει ότι οι διαρροές υπονομεύουν τις διαπραγματεύσεις και εκφράζει την έκπληξή του για το ότι «κυβερνητικοί παράγοντες με αντιθεσμικό τρόπο επιχειρούν να προκαταλάβουν το περιεχόμενο και την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ