Τρίτη 9 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΕ
Απειλεί την Ελλάδα με βαριά πρόστιμα για το περιβάλλον

Και με νέα παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωδικαστήριο προειδοποίησε χτες ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Περιβάλλοντας της ΕΕ

Η κυβέρνηση με την πολιτική της «παράγει» χωματερές από τη μια άκρη τη χώρας μέχρι την άλλη...
Η κυβέρνηση με την πολιτική της «παράγει» χωματερές από τη μια άκρη τη χώρας μέχρι την άλλη...
Με νέες παραπομπές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και βαριά πρόστιμα απείλησε τη χώρα μας για κακή εφαρμογή της νομοθεσίας προστασίας του περιβάλλοντος, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Αθήνα, ο κ. Βερστρίγκε, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της ΕΕ.

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «αν δε συμμορφωθεί η Ελλάδα με τις πρώτες καταδικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί στον τομέα αυτό, τότε η Επιτροπή είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει στα επόμενα στάδια». Ως επόμενα στάδια ο κοινοτικός αξιωματούχος εννοεί την εκ νέου προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, την καταδίκη της χώρας και την επιβολή προστίμων, ανάλογων με αυτό που είχε πρόσφατα επιβληθεί, ύψους 500 εκατ. δρχ. περίπου το μήνα, για τον Κουρουπητό.

Οπως ανέφερε ο ίδιος, ήδη εκκρεμούν 116 ανοιχτές υποθέσεις παραβάσεων από τη χώρα μας της νομοθεσίας προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ ως το μεγαλύτερο πρόβλημα επισήμανε το γεγονός ότι είμαστε η μόνη χώρα της ΕΕ που δε διαθέτει μηχανισμούς παρακολούθησης και ελέγχου της εφαρμογής των μέτρων και δράσεων για το περιβάλλον.

Από τα ζητήματα για τα οποία μας κατηγορούν ιδιαίτερα οι κοινοτικοί ως πιο σημαντικά φέρονται να είναι αυτά που έχουν σχέση με τη διαχείριση των αστικών λυμάτων και τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων. Μάλιστα, ο κ. Βερστρίγκε δήλωσε ότι για τα έργα που έχουν σχέση με τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων (ΧΥΤΑ, εγκαταστάσεις ανακύκλωσης κλπ.) θα πρέπει να γίνει ανακατανομή των κονδυλίων, ώστε να διατεθούν περισσότερα χρήματα από το Γ' ΚΠΣ.

Ενα ακόμη σημαντικό πρόβλημα είναι ότι η χώρα μας προστατεύει 70 λιγότερες τοποθεσίες - βιότοπους πουλιών, από αυτές που κρίνονται ως ενδιαφέροντες με διάφορα επιστημονικά κριτήρια. Παράλληλα, κατηγορείται για μεγάλη καθυστέρηση στην εφαρμογή κανόνων και μέτρων για την ανακύκλωση των υλικών συσκευασίας.

Ο κ. Βερστρίγκε, τέλος, αφού υπενθύμισε πρόσφατη έρευνα της EUROSTAT, σύμφωνα με την οποία οι Ελληνες ανησυχούν περισσότερο για το περιβάλλον από το μέσο Ευρωπαίο, είπε ότι το βασικό συμπέρασμα είναι πως οι αρχές θα πρέπει αυτό να το παίρνουν σοβαρά υπόψη. Πάντως, πρόσθεσε με έμφαση ότι η Ελλάδα δεν είναι ιδιαίτερα καλή σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος, υπενθυμίζοντας ορισμένες υποθέσεις που έχουν φτάσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπως τη ρύπανση στο Θριάσιο, την παράνομη χωματερή Επιταλείου Ηλείας, τις εγκαταστάσεις «Μαμιδάκη» στη Λέσβο, την Καρέτα - Καρέτα στη Ζάκυνθο κλπ. Για τη Ζάκυνθο είπε πιο συγκεκριμένα ότι το πιο σοβαρό ζήτημα είναι η κατεδάφιση των αυθαιρέτων, ενώ ανακοίνωσε ότι κλιμάκιο της ΕΕ θα μεταβεί επιτόπου για να εξετάσει την κατάσταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ