Τρίτη 9 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»
Ανοχύρωτη πόλη!

Παρέμβαση - καταγγελία της «Συμπαράταξης» για τη χτεσινή νεροποντή

«Οι μεγάλες καταστροφές στην Αθήνα, αλλά και την ευρύτερη περιοχή του Λεκανοπεδίου της Αττικής απέδειξαν με τραγικό τρόπο ότι η πόλη είναι στο έλεος των καιρικών φαινομένων. Μια ισχυρή νεροποντή είναι ικανή να προκαλέσει μεγάλες ζημιές σε χιλιάδες σπίτια, να καταστραφούν περιουσίες και να κινδυνεύσουν ακόμα και ανθρώπινες ζωές. Οι αιτίες είναι εδώ και δεκαετίες γνωστές».

Τα παραπάνω τονίζει - μεταξύ άλλων - η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» με ανακοίνωσή της για τις καταστροφές χτες στην πόλη κατά τη διάρκεια της νεροποντής. Και ως αιτίες καταγράφει:

  • Με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων - και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ - παραβιάζεται διαρκώς βάναυσα η φύση, με την αλόγιστη επέκταση των σχεδίων πόλης, χωρίς παράλληλα να έχουν γίνει τα αναγκαία έργα υποδομής. Παράλληλα οι πολλές καταστροφικές πυρκαγιές - ως απόρροια της αντιδασικής πολιτικής που ακολουθείται - αποψιλώνουν ραγδαία τα δάση, αφήνοντας την ορμητική ροή των νερών της βροχής να καταπνίγουν τα πάντα στο διάβα τους.
  • Οι κακοτεχνίες των δημοσίων έργων.Ο τρόπος ανάθεσης και κατασκευής των έργων, σε συνδυασμό με το καθεστώς «ασυλίας» των εργολάβων, δεν εξυπηρετούν το λαϊκό συμφέρον, αλλά μόνο τις επενδύσεις των επιχειρηματιών.
  • Το γεγονός ότι οι κυβερνώντες έχουν αφήσει τη χώρα αθωράκιστη από αντιπλημμυρική προστασία. Σύμφωνα με μελέτη της ΕΥΔΑΠ, στην Αττική έχουν μπαζωθεί ρέματα συνολικού μήκους 550 χιλιομέτρων. Ακόμα, εκκρεμεί η χαρτογράφηση των ρεμάτων. Τα έργα που γίνονται είτε είναι ελάχιστα, σε σχέση με τις ανάγκες, είτε εκτελούνται αποσπασματικά και δεν εντάσσονται σε ένα συνολικό μακρόπνοο πρόγραμμα, είτε οι προδιαγραφές τους είναι τέτοιες που να ικανοποιούν μόνο τα συμφέροντα των κατασκευαστών.
  • Η έλλειψη ενός σχεδίου για την άμεση εκτέλεση δράσεων που θα μπορούσαν να προλάβουν ή τουλάχιστον να περιορίσουν τις επιπτώσεις, η έλλειψη συντονισμού οργανισμών και φορέων και η έλλειψη οργάνου λήψης και άμεσης εφαρμογής αποφάσεων.
  • Η έλλειψη τεχνικού εξοπλισμού και η έλλειψη του ανθρώπινου δυναμικού, ιδιαίτερα του ειδικευμένου προσωπικού.

Εξάλλου, η «Συμπαράταξη» τονίζει ότι οι πλειοψηφίες των διοικήσεων της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών-Πειραιώς, του Δήμου Αθηναίων και της Τοπικής Ενωσης Δήμων -Κοινοτήτων Νομού Αττικής δεν είναι άμοιρες ευθυνών. «Το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να μεταφέρει τις ευθύνες της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, την ίδια στιγμή που τις αποστερεί από συγκεκριμένους πόρους και μέσα, χωρίς οι πιο πάνω διοικήσεις να διεκδικούν πόρους, αποδεικνύει την προσήλωσή τους στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, την αδιαφορία για τις ανύπαρκτες υποδομές στο χώρο τους και γενικά τη λειτουργία τους σαν μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας» σημειώνει.

Τέλος η «Συμπαράταξη» επισημαίνει ότι είναι ανάγκη να κατασκευαστούν μια σειρά αντιπλημμυρικά έργα στην Αττική. Και καταλήγει: «Η δημοτική αρχή που είναι ιδιαίτερα ...γαλαντόμος στο να διοργανώνει - εορταστικές και μη - φιέστες θα πρέπει να επενδύσει σε σημαντικά έργα προς όφελος των δημοτών και όχι των δημοσίων σχέσεων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας έφερε ξανά καταστροφές (2020-06-24 00:00:00.0)
Κοινός στόχος η απόκρυψη των πραγματικών αιτιών (2017-11-17 00:00:00.0)
Να παρθούν μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας (2005-12-15 00:00:00.0)
Πλημμυρίζουν με την πρώτη βροχή (2005-10-20 00:00:00.0)
Μας πνίγουν εκ προμελέτης... (2004-10-14 00:00:00.0)
"Κουδούνι" για όλους τους αρμόδιους (1997-03-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ