Σάββατο 13 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ
Μηχανεύονται τρόπους «μείωσης»

Νέους τρόπους που θα εμφανίζουν το δημόσιο χρέος αρκετά κάτω από το 105% του ΑΕΠ, μηχανεύονται στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών μετά την πρόσφατη απόφαση της Γιούροστατ να ενταχθούν στο χρέος και οι εκδόσεις προμετόχων καθώς και οι τιτλοποιήσεις. Η υλοποίηση της απόφασης της Γιούροστατ από την ελληνική κυβέρνηση θα είχε αποτέλεσμα την αύξηση του χρέους πάνω από 5 εκατοστιαίες μονάδες.

Απ' ό,τι φαίνεται, όμως, οι κυβερνητικοί φωστήρες όχι μόνο δεν το έβαλαν κάτω, αλλά αντίθετα «δεν αποκλείουν τίποτα». Ακόμη και νέες τιτλοποιήσεις με τρόπο όμως που να μη βρίσκεται σε «αντίθεση» με τις αποφάσεις της Γιούροστατ, οι οποίες δεν έχουν στο σύνολό τους κοινοποιηθεί στο υπουργείο Οικονομίας. Σε κατ' ιδίαν συζητήσεις στελεχών και παραγόντων εξετάζονται διάφορα τέτοια εναλλακτικά σενάρια, ενώ στο «τραπέζι» πέφτουν και προτάσεις για διάθεση μεγαλύτερων μετοχικών πακέτων κρατικών εταιριών (κάτι που που δε φαίνεται να ευδοκιμεί λόγω της κατρακύλας στο χρηματιστήριο).

Για την ώρα πάντως, ο κρατικός δανεισμός για το 2002 προχωρά με βάση τον αρχικό προγραμματισμό. Ετσι την την ερχόμενη Τρίτη θα προσφύγουν και πάλι στους τραπεζίτες και τους άλλους ρεντιέρηδες προκειμένου να συνάψουν δάνειο 10 ετούς διάρκειας και ύψους 1 δισ. ευρώ (περίπου 341 δισ. δρχ.).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ