Τρίτη 16 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΟΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Νομικό «μπλόκο» στην κυβερνητική αυθαιρεσία

Προσφυγή στο ΣτΕ για να ακυρωθούν τα αυθαίρετα διοικητικά μέτρα περιορισμού της βαμβακοπαραγωγής

Ασφαλιστικά μέτρα κατά των αυθαίρετων διοικητικών μέτρων της κυβέρνησης για τον περιορισμό της βαμβακοκαλλιέργειας, κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας και βαμβακοπαραγωγοί του νομού.

Στην αίτηση ακύρωσης που κατατέθηκε στο ΣτΕ, ζητείται να μην ισχύσει η κοινή υπουργική απόφαση (42195/2.3.2002) των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Χωροταξίας Περιβάλλοντος και Δημοσίων Εργων και Γεωργίας. Και με βάση το τυπικό της διαδικασίας, ζητείται σε πρώτη φάση η άμεση αναστολή της εκτέλεσης της ίδιας κοινής υπουργικής απόφασης. Δηλαδή, σε χρόνο πριν τις 20 του Σεπτέμβρη, όποτε ξεκινά και η νέα εκκοκκιστική περίοδος.

Η προσφυγή στο ΣτΕ έγινε ως «νόμιμη άμυνα» στη συνεχιζόμενη κυβερνητική αυθαιρεσία σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών και σε μια κατεύθυνση προάσπισης των συμφερόντων τους. Η κυβέρνηση για δεύτερη χρονιά επέβαλε αυθαίρετα, διοικητικά μέτρα περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας στα 3.937.000 στρέμματα, επιβάλλοντας με το έτσι θέλω υποχρεωτική αμειψισπορά και ξαναπροωθώντας παράλληλα εντελώς ασύδοτα και «πλαφόν» στρεμματικής απόδοσης ανά στρέμμα, καθώς και πρόστιμα στρεμματικής απόδοσης! Κι όλα αυτά γίνονται για να συγκαλυφτούν οι ολέθριες επιπτώσεις του νέου καταστροφικού κανονισμού για το βαμβάκι που ψηφίστηκε τον Απρίλη του 2000 στην ΕΕ.

Οπως δήλωσαν σχετικά στο «Ρ» μέλη της διοίκησης της ΕΟΑΣ Καρδίτσας και προσφεύγοντες βαμβακοπαραγωγοί του νομού, δεν είναι δυνατόν να πετσοκόβεται η βαμβακοκαλλιέργεια και να καθορίζεται προκαταβολικά από την κυβέρνηση, πόσο βαμβάκι θα βγάζει ανά στρέμμα το κάθε χωράφι, χωρίς να λογαριάζεται καθόλου ο μόχθος, τα έξοδα και το εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών. Οι ίδιοι επισήμαναν επίσης, τις μέχρι τώρα αρνητικές επιπτώσεις των αυθαίρετων κυβερνητικών μεθοδεύσεων σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών, που η κυβέρνηση επιχειρεί να κάνει πράξη με ακόμα χειρότερο τρόπο, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Μεθοδεύσεις που αντίκεινται ακόμα και στα όσα ορίζει ο απαράδεκτος σχετικός κοινοτικός κανονισμός, που η ίδια η κυβέρνηση ψήφισε πέρσι στην ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ